Geleceğin ustaları yetişiyor!

*İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, çırak ihtiyacını karşılayacak adımın iş hayatına yeni bir dinamizm getireceğine, istihdamın artmasını sağlayacağına inandığını belirtti.

Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, 6764 sayılı kanun ile Mesleki Eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alındığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığınca çıraklık eğitiminin örgün eğitim kapsamına alınması ve mesleki eğitimde reform niteliğinde değişiklikler yapılmasıyla mesleki eğitimde yeni bir dönem başlıyor. Bu kapsamda işletmelerdeki çırak ihtiyacının son bulacağını kaydeden Dingin, “Öğrencilerimiz 12 yıllık zorunlu eğitiminin son 4 yılını maaş alarak tamamlayıp, 11’inci sınıfın sonunda “Kalfalık Belgesi”, 12’inci sınıfın sonunda ise “Ustalık Belgesi” almaya hak kazanacaklardır” dedi.
Dingin, Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili bilgilendirmelerde bulunurken şu ifadelere yer verdi; “Mesleki Eğitim Merkezleri 6764 sayılı Kanunla zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmıştır. 9 uncu sınıfta doğrudan alan ve dal seçimi yapılarak, işletmeyle sözleşme imzalanması ile eğitime başlanmaktadır. 11 inci sınıfın sonunda “Kalfalık Belgesi”, 12 inci sınıfın sonunda ise “Ustalık Belgesi” düzenlenmektedir. Haftada en az bir gün okulda teorik eğitim, işletmede 4 ya da 5 gün beceri eğitimi görürler. Sözleşme imzalandıktan sonra Meslek ve İş Kazalarına karşı sigortalı olarak, asgari ücretin net tutarının %30’undan az olmamak üzere ücret almaya başlarlar. İlçemiz Mesleki Eğitim Merkezinde 15 alanda mesleki eğitim verilmesi planlanmıştır. Alan ve dallarla ilgili bilgiler tercih listelerinden öğrenilebilir. Ayrıca öğrenciler açık öğretim okullarına kayıt olarak fark dersleri vermek suretiyle diploma sahibi olabilirler.
İlçemiz işletmeleri ve sanayi kuruluşları ile yapılan görüşmeler sonucunda Karacabey olarak çırak ihtiyaç bulunan 15 alan belirlenmiş ve 8.sınıf öğrencilerimizin tercihlerine açılmıştır.
Bu alanlar; 1-Bilişim Teknolojileri, 2-Elektrik-Elektronik Teknolojisi, 3-Gıda Teknolojisi, 4-Grafik ve Fotoğraf, 5-Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, 6-İnşaat Teknolojisi, 7-Kuyumculuk Teknolojisi, 8-Makine Teknolojisi, 9-Metal Teknolojisi, 10-Mobilya ve İç Mekan Tasarımı, 11-Motorlu Araçlar Teknolojisi, 12-Plastik Teknolojisi, 13-Tarım, 14-Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, 15-Yiyecek ve İçecek Hizmetleri
Örneğin 8.sınıftan mezun olan bir öğrenci, Motorlu Araçlar Teknolojisi alanına başvurup kaydolur. Kayıt işleminden sonra işletme ile iletişime geçerek, işletme, Mesleki Eğitim Merkezi ve öğrenci arasında sözleşme imzalanır. Bu sözleşme gereği öğrenci en az asgari ücretin %30’u kadar maaş alması zorunludur (yaklaşık en az 421,00 TL). İşletme isterse öğrencinin alacağı bu taban ücreti daha da arttırabilir. Net asgari ücretin %30’unun 2/3’ü (yaklaşık 280,00 TL) kadarı devlet tarafından karşılanır sadece 1/3’ü (yaklaşık 140,00 TL) işletme tarafından karşılanır. Ayrıca öğrenci Meslek ve İş Kazalarına karşı sözleşme boyunca devlet tarafından sigortalanır. Bu sayede 1 öğrenci işletmeye sadece asgari ücretin %30’unun 1/3’ü kadar yani yaklaşık 140,00 TL maliyet getirmektedir. İşletme bu maliyeti ayrıca gider olarak gösterebilir.
İşverenler için ülkemizde ve ilçemizde oluşan çırak ihtiyacı, Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu bu düzenleme ile büyük oranda karşılanacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu sayede öğrencilerimiz 12 yıllık zorunlu eğitiminin son 4 yılını maaş alarak tamamlayıp 11 inci sınıfın sonunda “Kalfalık Belgesi”, 12 inci sınıfın sonunda ise “Ustalık Belgesi” almaya hak kazanacaklardır.
Tüm öğrenci ve velilerimizin TEOG tercih sürecinde bu hususları da dikkate almaları temennisiyle, yapılan bu düzenlemenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.