FON (!)DİP

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

İşsizlik fonu yasası “İşsizlik fonu BÜTÇE KAPSAMI dışında olup, gelirlerinden hiçbir şekilde kesinti yapılamaz ve genel bütçeye GELİR KAYDEDİLEMEZ” diyor. İleri demokrasi (!) uzmanı Akp ne yapıyor?
8 Ağustos 2009 tarihinde Akp Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli’nin “2009 ve 2010 yılı nema gelirlerinin 4/3ü bütçeye gelir kaydedildi. Büyük bölümü KARAYOLU ve altyapı yatırımlarına aktarılacak “demeci Akşam gazetesinin arşivinde duruyor. Ve yapılan yolları (İşsizlik fonundan hem de) ücretli yaptılar. Kim ya da kimler nemalandı? İşsizin birikimi kimlere kaynak oldu?
2014 yılında Mhp Milletvekili Lütfi Türkkan maliyeti 1 milyar 370 milyonu bulan sarayın harcamalarının İşsizlik fonundan karşılandığını açıkladı. “Diğer gider dediğiniz şey bütçeleştirmeye gerek duymadığınız, çok küçük, tabir yerindeyse tını vırı harcamalardır.2010’da 233 milyon, 2011’de 454 milyon, 2012’de 538 milyon olan DİĞER Kasım ayında olmamıza karşın 1 milyar 158 milyonda. Bu çok büyük rakam DİĞER diye açıklanamaz. İşsizlik Fonundan sarayın harcamalarına gitti, bundan eminim” dediğinde Akp kapı duvar olmuştu.
2015 yılında İşsizlik Fonu Yönetimi mal,hizmet ve alım giderleri ile cari transfer için 6 milyar 313 milyon 219 bin lira harcamayı onayladı. Ancak Yıl Sonu Giderleri 7 milyar 309 milyon 433 bin 197 lira 15 kuruş olarak görülüyor. Sayıştay soruyor; 996 milyon 214 bin 197 lira 15 kuruşluk harcamayı YÖNETİMİN ONAYI ve HABERİ olmadan kim harcadı, nereye harcandı? Yanıtı Sayıştayı devre dışı bırakan uygulamayla alıyoruz; “sorma soramazsın”.
2017’de batırdıkları ekonomi için “istihdam ” adlı bir proje ortaya atıldı. İşverene aba altından sopa göstererek “işçi istihdam edin” denildi. 1 milyon 10 bin istihdam rakamı açıklandı (!). Bu şişirme rakama karşın 1 milyon 600 bin kişi işsiz kaldı. 590 bin işsiz daha yaratıldı. Istihdam adlı zorunlu ( !) proje için kaynak İşsizlik fonu. 2017 toplam maliyeti 12 milyar (sıfırları atılmış) lira olan işçinin prim ve benzeri giderlerine gidecek. Kısaca işçinin birikimi Akp’yi kurtarmaya gidecek. Doğal olarak işveren bu pastayı reddetmedi. Hiç sigortası olmayanları işe işe aldı, eskileri çıkardı. Hükümet 45 gün sonra uyanabildi (!).
Kıdem tazminatı ve iş güvencesini ortadan kaldırmaya yönelik Akp durmaksızın saldırılar yapıyor. Bakanlar Kurulu yeniden, yine çalışmaya başladı. Kıdem tazminatının ödenmesini kolaylaştırmaya çalışıyorlarmış (!). Ödemeler yapılmıyormuş. Ödemeleri sağlamaya çalışıyorsanız; BELİRSİZ SÜRELİ iş sözleşmesi getirerek kolaylaştırma değil YOK ETME niyetinizi niçin gizliyorsunuz? Herhangi bir neden olmaksızın, hiçbir yasal engel olmadan işten çıkarmaları neden kolaylaştırmaya çalışıyorsunuz? Onlarca fonun birikimi başka yerlere harcanmıştı. Hollanda ile yapay kriz yaratıp Petrol ofisinin Hollandalılara satılması gibi bir durumla işçinin fonu da karşı karşıya. Ödeme kolaylaştırma diyerek üstü örtülmeye çalışılıyor. Anlaşılan İşsizlik Fonuda Akp’nin fon (!)dip siyasetinin iştahını kabartıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.