“FIRSATÇILIĞA İZİN VERMEYECEĞİZ”

İklimsel şartlarla birlikte mildiyö ve virüs hastalıklarından dolayı verim kaybı yaşayan domates üreticisine bir darbede fiyatların düşmesiyle geldi. Darbe üstüne darbe yiyen çiftçinin zor durumda kaldığına dikkat çeken Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, serbest piyasada domates fiyatlarını 40-42 kuruş bandına kadar çeken salça fabrikalarına uyarı yaptı. Başkan Erdem, “Üreticilerimiz, domateslerini kurtarmak için mücadele ederken, bu krizi fırsatçılığa çevirerek fiyatları aşağı çeken fabrikalarımızın anlam veremediğimiz tutumuna karşıyız. Gerekirse Tarım ve Orman Bakanlığı’nı, Rekabet Kurumu’nu ve İl Tarım Müdürlükleri’ni harekete geçireceğiz” dedi.

                Her zaman çiftçinin yanında olduklarını ve haklarını sonuna kadar koruyacaklarının altını çizen Erdem, dün Karacabey Ziraat Odası’nda Meclis Başkanı İbrahim Büke ile basın açıklaması yaptı.

                Fırsatçılığa asla izin vermeyeceklerini duyuran Başkan Erdem, “Yılbaşında salça fabrikaları domateste taahhüt fiyatlarını 50-57,5 kuruş arası açıkladı ama üreticiyi bu fiyatlar memnun etmedi. Karacabey’de 90 bin dekardan, en az 900 bin ton salçalık domates üretimi elde etmeyi hesaplayan üretici, aşırı yağmurlar ve sonrasında gelen mildiyö hastalığına boyun eğmek zorunda kaldı. Tarladaki domateslerin yüzde 70’ini sağanak yağış ile yağışlardan sonra ortaya çıkan mildiyö ve virüs kuruttu. Bir yandan verim kaybı yaşanırken hastalıklarla ile yoğun bir mücadeleye giren üreticilerimizin maliyetleri arttı da arttı. Domatesin 1 dönüme yaklaşık 4,5 bin TL maliyeti var, hastalıklarla savaşan üreticilerimizin maliyeti 5,5 bin TL’ye kadar çıktı. Taahhüt fiyatlarından bakıldığında çiftçinin 9 ton maliyeti var. Karacabey ortalaması 6-7 tonu geçmez. Çiftçinin ne kadar zor durumda kaldığı zaten ortada. Bu şartlar altında üreticilerimiz geçinmeyi bırak, evine harçlık götüremez hale geldi” diye konuştu.

                Üst üste mağduriyetler yaşayan üreticiye bir darbenin de salça fabrikalarından geldiğini söyleyen Başkan Erdem, “Alın terinin karşılığını almak için uğraş veren çiftçilerimiz zaten iklimsel şartlar ve hastalıklarla savaştı, hasat zamanı geldiğinde ise bu seferde sanayicinin serbest piyasada fiyatları düşürmesiyle hepten yıkıma uğradı. Üreticiyi darda bırakmaya, şevkini kırmaya kimsenin hakkı yok.  Serbest piyasada domates fiyatlarını 40-42 kuruş bandına kadar çeken sanayici pandemiyle birlikte krizi fırsata çevirmeye çalışıyor. Buna asla izin vermeyeceğiz. Çiftçinin maddi kaybı oldukça büyük. Bu konuyu her platformda dile getireceğiz. Üreticilerimizin alın terinin, emeğinin karşılığını alması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Gerekirse bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nı, Rekabet Kurumu’nu ve İl Tarım Müdürlükleri’ni harekete geçireceğiz. Eğer çiftçilerimizin sorunları görmezden gelinirse, kazanamazsa, üretmekten vazgeçecek, bu durumdan en çok ilçemizin ekonomisi etkilenecek. Fiyatlardaki bu fırsatçılığa izin vermeyeceğimiz ve bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Büke; “Verim kaybı, fiyat düşüklüğü, fire kesintileri çiftçileri canından bezdirdi”

????????????????????????????????????

                Domates üreticisinin, iklimsel koşullar ve hastalıklarla büyük bir mücadele örneği sergilediğine dikkat çeken Ziraat Odası Meclis Başkanı İbrahim Büke ise, salça fabrikalarının fiyatları dibe vurmasıyla çiftçinin adeta yerle yeksan edildiğini söyledi. Büke; “Bölgemizde 2 aydır iklimsel koşullardan dolayı istenilen sıcaklığa ulaşılamadı. Virüse yakalanan tarlalarımız oldu. Çiftçimiz bu tarlaları fidesiyle birlikte sürdü. Sonrasında hava şartlarının yine kapalı geçmesi nedeniyle mahsul mildiyö hastalığına yakalandı. Bu da yaklaşık ekili arazinin yüzde 70’ni etkiledi. İlaçlı müdahale ile ürünün hiç olmazsa yarısını kurtarmaya çalıştı. Hastalıkla mücadele edilen yüzde 70 civarındaki ekili arazilerinin yüzde 30’u kurtarıldı. Geri kalan ise hayvanlara yem oldu. Hastalıkla maliyetler artarken,

domates fiyatlarını 40-42 kuruş bandına çeken fabrikaların bu fırsatçılığı dışında fire kesintileri de çiftçiyi zor durumda bıraktı. Girdiler artıyor ama fiyat düşüyor. Bu duruma anlam veremiyoruz. Hasat başladıktan sonra domatesini kamyonlara yükleyen çiftçilerimizin bir çoğu fabrika önlerinde 13 saat bekletildikten sonra briksi red çıktı. Birde ikinciye nakliyat ücreti ödeyen üretici başka fabrikalara yöneldi. Ürününü satamayan üreticiye ise yapacak başka bir şey bırakılmadı, mecburen binbir emekle ürettiği domateslerini dökmek zorunda kaldı. Bu alın terine yazık, günah değil mi? Verim kaybı, fiyat düşüklüğü, fire kesintileri çiftçileri canından bezdirdi.  Büyük bir özveri ve emekle borç harç ürününü yetiştirmiş bu zor şartlarda üretimden vazgeçmeyen üreticilerimizin şimdi yanında olmayacaklar da, ne zaman olacaklar? Salça sanayicilerini durumu değerlendirmeye davet ediyoruz. Altın yumurtlayan tavuğu öldürmeyelim. Karacabey’imizde domates tarımının sürdürebilirliğini sağlayalım” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.