Evde şarap yapımı

İçki  ile ilgili yeni yasaklar başladı. Tarihte en ünlü içki yasakçısı IV. Murat'ın 11 yaşında tahta çıkışının tam da 390. yılına rast gelen bu yasak ABD'deki içki yasağı dönemini de anımsatıyor.

Bir dönem Amerikan film endüstrisinin baş konusu içki yasağı döneminde mafyanın bu yasaktan güçlenerek baş edilmez hale gelmesi idi. Hayal mahsulü değil, gerçeğim yansıtılması idi. Umarız Türkiye'deki yasaklar zaten güçlü olan mafya guruplarını daha da güçlendirmez.

AKP döneminde alkol tüketimini azaltmak için alkollü içeceklere zam üstüne zam yapılırken alkollü içeceklerdeki vergiler de olağanüstü artırıldı. Bu önlem alkol tüketimini azaltmadığı gibi eski TEKEL idaresinin özelleştirilmesi sonucu yabancıların eline geçen alkollü içecek üreticilerinin kazançlarına tavan yaptırdı.

Yasak her zaman ilgiyi artırır. Bu yasaklar da alkollü içeceklere ilgiyi artıracak ve ters tepecek, bu arada yasa dışı kazançlar artacaktır.

Biz halkımızın içki karaborsacılarının eline düşmemesi için evde alkollü içecek yapımı konusunda bilgilendirelim. Damıtık içeceklerin yapımı için özel bazı araçlara gereksinim olduğu için şarap yapımı üzerinde duracağız.

Her türlü meyveden şarap yapılabiliyor. Ancak en yaygını olan üzümden yapılan şaraplar ve tam da bağ bozumu mevsimindeyiz.

Bahçeli evleri olanlar ya da kırsal kesimde yaşayanların evlerindeki asmalar şarap üretimini çok ucuza getiriyor. Yaş üzümün pazarda bol olduğu dönemde satın alınabilecek birkaç sandık üzümle çok ucuza şarap yapılabiliyor.

Şarabın anavatanı olduğu söylenen Anadolu'da ne yazık ki katma değeri çok yüksek olan şarap üretimi unutturulmuş, hatta ayıp sayılmıştır. Köylülerimiz yaş üzümümün bir kısmını pazarda değerlendirirken bir kısmını pekmez yapımında kullanmaktadır. Pekmez de çok yararlı bir yiyecek olmasına rağmen katma değeri şaraba göre çok düşük ve yapımı çok daha zaman almaktadır.

Nasıl yapacağız?

Üzüm hasadı yapıldıktan sonra, ya da pazardan satın alındıktan sonra üzüm salkımları tanelenir. Çürük ya da olgunlaşmamış taneler ayrılır. Yıkama işlemi yapılmadan üzümlerin suyu sıkılır. Üzümler yıkanmadan sıkılacağı için tozlu olmayan üzümlerin kullanılmasına ya da satın alınmasına dikkat edilmelidir. Pek çok şarap yapım tarifinde maya kullanımı önerilmektedir. Eğer üzümler çok tozlu ise zorunlu olarak yıkanacak bu takdirde maya kullanmak gerekecektir.

Üzümlerin üzerinde bulunan ve toz görünümlü buğu şarabımızı mayalandıracak bakterilerimizi sağlayacaktır. Sıkma işlemini bez torbada, ince tel süzgeçte ve daha sonra tülbentten geçirerek yapabileceğiniz gibi şırakman ya da çırakman denilen sıkma tekneniz var ise aynen pekmez yapımındaki gibi üzümün suyunu sıkabilirsiniz. Sıkacağınız üzümleri sabah gün doğarken toplamanız şarabın lezzetini artıracaktır.

Elde ettiğiniz üzüm suyunu ağzı genişçe bir bidona boşaltıp üzüm kabuğu ve çekirdekten ibaret posanın bir kısmını bidonun üst bölümüne ekliyoruz. Bu işlemden sonra bidonun ağzını bir bezle kapatıp loş ve fazla sıcak olmayan bir ortamda mayalanmaya ve şekerin parçalanmasına bırakıyoruz. 2 ya da 3 gün sonra bidona kulağımızı dayadığımızda hafif bir ses duyuyorsak mayalanma yolunda demektir. Bidonun kapağındaki bezi kaldırdığınızda posanın üzüm suyunun üstünde olduğunu ve hafif köpüklenmeyi görebilirsiniz. Dikkatli bir gözle gaz çıkışını görebilirsiniz.

Yaklaşık 15 gün bu işlem sürecek ve mayalanmış üzüm suyunu posadan süzerek ayırdıktan sonra posayı sıkarak suyun ziyan olmasını engelliyoruz. Bundan sonra mayalı suyumuzun özel kaplara alınmasına sıra geliyor. Özel kabım yok diyenler üzülmesin. 5-10 hatta 20 litrelik pet su şişeleriniz ve her eczanede satılan serum hortumunuz varsa özel kabımız vardır. Pet şişenin kapağını serum hortumunun geçeceği kadar deliyoruz ve buradan sıkıca gecen hortumun şişenin içine koyacağımız mayalı suya değmemesine dikkat ediyoruz. Hortumun diğer ucunu içi su dolu bir kaba ya da şişeye hotum dışarı çıkmayacak şekilde daldırıyoruz.

Bundaki amacımız şişenin içine dışarıdan hava girişini önlemek, şişede oluşacak karbondioksit gazını dışarı atmaktır. Pet şişe sayımız birden fazla ise tüm hortumları tek kaba koyabiliriz. Pet şişelerin olabildiğince doldurulması tercih edilir. Tek koşul serum hortumunun mayalı suya değmemesidir. Aksi halde müstakbel şarabınız dışarı boşalabilir.

Bu pet şişeleri loş ve gece gündüz sıcaklığı çok değişmeyen bir ortama, varsa bodruma koyuyoruz. Üstünü koyu renk bir örtü ile örtüyoruz. Birkaç gün sonra içine hortumların daldırıldığı su kabından hava kabarcıklarının çıkışını görüyorsanız şarabınız oluyor demektir.

20-25 günde bir kez şişelerin dibinde oluşacak tortuyu önlemek için tercihen sifonlama ile aktarma yaparak giderek berraklaşan şarabımızı elde etmiş oluyoruz. Tortuları ayrıca toplayıp bir miktar daha şarap elde ediyoruz. Aktarma sırasında şarabınızı tadarak kontrol edebilirsiniz.

Gaz çıkışı tamamen bittikten sonra önceden biriktirdiğiniz şişelere şaraplarınızı doldurup mantarlarını kapatıyoruz ve şişeleri yatık olarak istifliyoruz. Şişelerin üzerinde mantara kadar 2-3 santimlik boşluk kalması yeterlidir. Bilgisayarda hazırlayacağınız grafikleri yapışkan etiketlere basarak dilerseniz kendi adınızı ya da beğendiğiniz başka bir adı yazabilirsiniz.

Dilerseniz şarabınıza içki yasağını getirenlerden birinin  adını verip zevkle içebilirsiniz. Eğer kendinize yeterince güvenemiyorsanız ilk yıl için az miktarda şarap üretebilirsiniz.

İşte size gece 22.00'dan sonra içebileceğiniz şarap.

Şerefinize…!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.