Ev ev geziyorlar! Tarama testleri ne durumda?

Koronavirüse yönelik  ‘Toplum Tarama Çalışması’ devam ediyor

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için ülke genelinde başlatılan “Toplum Tarama Çalışması” kapsamında Karacabey İlçe  Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı  ekipler rastgele belirlenen adreslere giderek, kişilerin rızası doğrultusunda Covid-19 testi yapmaya devam ediyor. Karacabey’de ‘Toplum Tarama Çalışması’ kapsamında şimdiye kadar 31 kırsal ve 76 merkez mahalleden belirlenen hanelerde 107 kişiye Kovid-19 testi yapıldı. Alınan bilgiye göre 107 kişinin de testi negatif çıktı.

Karacabey’de 13 Haziran Cumartesi günü başlayan tarama çalışmaları kapsamında TÜİK tarafından rastgele örneklem yöntemiyle belirlenen hanelere ulaşan İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı filyasyon ekipleri, aileden olumlu yanıt alınması ile işleme başlıyor. Testi kabul eden vatandaşların T.C. kimlik numarası ve iletişim bilgileri alındıktan sonra onam alınması ile hazırlanan anket sorularını yöneltiliyor. Alınan cevaplar, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) mobil uygulamasına kaydedilerek, veriler toplanıyor. Vatandaşlardan PCR olarak adlandırılan Kovid-19 testi için hem kan örneği hem de burun boğaz sürüntüsü alınıyor. Ayrıca, kandaki antikor düzeyi de kontrol edilerek, test yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi bilgiler ayrı ayrı raporlanıyor. Alınan kan ve sürüntü örnekleri, laboratuvarlara gönderiliyor. Vatandaşlar, yapılan test sonuçlarını bir gün sonra e-Nabız üzerinden öğrenebiliyor.

Bu kapsamda Karacabey’de 31 kırsal ve 76 merkez mahallerde belirlenen hanelerde 107 kişiye Kovid-19 testi yapıldı. Alınan bilgiye göre 107 kişinin de testi negatif çıktı. Koronavirüse yönelik ‘Toplum Tarama Çalışması’nın devam edeceği bildirildi.

Karacabey’deki pozitif vaka sayısında artış var!

Karacabey’de koronavirüs vaka sayılarının artışa geçtiği belirtilirken, virüs ile mücadelede tedbirin hiçbir zaman elden bırakılmaması gerektiği konularında uyarılarda bulunuldu.

Karacabey Devlet Hastanesi’nde tedavi altında olan 12 Haziran Cuma günü pozitifli vaka sayısı 12 iken, 24 Haziran Perşembe günü 15’e yükseldi. İyileşen hastaların taburcu edildiği ve evlerde tedavi altında, takipte hasta olmadığı da kaydedildi.

 Karacabey’de koronavirüsten bu güne değin hiç bir can kaybı olmadığı ancak, hasta sayısının ilçede artış göstermesinin vatandaşlarda tedirginlik yarattığı iddia edildi. Kurallara uymayan vatandaşların vurdumduymazlık sergilemesi yüzünden koronaya yakalananların sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Bunun önüne geçmek için ise, mümkün olduğunca evde kalarak koronavirüsle ilgili kurallara uyulması gerektiği ifade edildi.

Uyarıda bulunan yetkililer, “Tüm Türkiyeyi etkisi altına alan koronavirüs, ikinci dalga yayılımıyla özellikle Bursa’da bir dizi tedbir alınmasına yol açtı. İlçemizde virüs hâlâ aramızda ve normalleşme adımlarının atıldığı bu süreç, asla rehavete neden olmamalı. Kontrollü sosyal hayatın gereği olarak maske kullanmaya, fiziksel mesafeye dikkat etmeye, hijyen kurallarına uymaya ve kalabalık ortamlardan uzak durmaya hassasiyet gösterelim. Zorunlu olmadıkça evlerimizde kalalım, kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınalım. Banka, PTT, market gibi kapalı mekanlarda maskelerimizi takalım. Eş, dost, akraba ziyaretlerimizi bir müddet daha erteleyelim. Kurallara uymayan vatandaşlarımız vurdumduymazlık sergilerse ilçemizde korona yeniden hortlayabilir” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.