ERDOĞAN’DAN İNÖNÜ ESİNLENMESİ

Anımsayacaksınız, 2. Dünya Savaşı’nın çok etkili olduğu günlerinde tüm evren sallanırken Türkiye’de, alımları sırayla yapılan bazı temel gıda ürünleri söz konusu oldu.
Ülke genelinde buğday sıkıntısı yaşanırken, İsmet İnönü’ye yapılan eleştirilerin başında, “Bizi ekmeksiz bıraktın” sözleri gündeme geldi.
İnönü’nün yoğun eleştirilere, “Evet, ekmeksiz bıraktım ancak babasız bırakmadım” yanıtı oldu.
1939-1945 yılları arasında yaşanan insanlık tarihinin en kanlı savaşı sırasında 50 milyonun üzerinde insanımız yaşamını yitirdi.
Dünyada, taş üstünde taş, baş üstünde baş kalmadı. Yeryüzündeki acıların en büyüğü yaşandı. O günlerde yapılan tüm baskılara karşın ülkesini savaştan uzak tutma başarısı gösterdiği için ileri görüşlülüğü her gün biraz daha iyi anlaşılan İsmet İnönü’nün, “Ekmeksiz bıraktım ama babasız bırakmadım” sözleri, Recep Tayyip Erdoğan’a ilginç bir esin kaynağı olmuş gibi.
İnönü’nün, halkını kanlı savaşa sokmadığı için söylediği o ünlü sözleri, Erdoğan’ın ekonomik savaşı yitirdiğini kabullenirken, dile getirmesi çok ilginç.
Belki de 20 yılın itirafı bu.
Bu güne değin hiç bir başarısızlığını kabul etmeyen Erdoğan’ın bu sabah, ekonomik çöküntüye işaret ederken, söylediği ilginç benzetmeye bakın: “Biraz sıkıntı çekiyoruz belki. Bunlar geçici. Vatan toprakları sırtlanların, yılanların eline geçseydi, evlerimiz yıkılsaydı, geleceğimiz kararsaydı, daha mı iyi olacaktı? Bu gün kaybettiğimiz özgürlüğümüzü konuşuyor olacaktık.”
İnönü, tüm dünyanın yer aldığı ve 50 milyon insanın can verdiği bir savaşa ülkemizi sokmadı.
Erdoğan ne yaptı da, Afganistan, Irak, Suriye, Libya ve Ukrayna gibi ülkeleri örnek göstererek, “Kolay değil, insanlar perişan, evsiz, barksız kalmış. Yıkılmış ülkelerini bırakıp başka ülkelere, buralara kadar göç etmek durumunda kaldı” konuşmasıyla, sizi vatansız bırakmadık, sizi babasız bırakmadık” demeye getirdi.
Erdoğan, ne oldu da Türkiye’yi Ukrayna, Libya, Suriye, Irak ve Afganistan gibi ülkelere benzetti?
Türkiye’yi kim kuşattı? ya da Türkiye’de iç savaş mı var? da, böylesine ilginç bir benzetme yapıldı?
Olmayan korkuyu yaşatmak bu olsa gerek.
Atacak barut kalmadı.
Tükenmişlik sarmalındaki AKP-MHP iktidarı sallanıyor.
Ekonomik enkaz altında kalan Erdoğan, elinde gündemi belirleyecek malzeme tükendiği için sandığa giderken dillendireceği sermayeyi hazırlıyor.
Seçim meydanlarında kullanmak üzere, sıkıştıkça eleştirdiği İnönü’den esinlenerek, “Sizi babasız bırakmadık” masallarına sarılacak.
Anlayacağınız, bu güne değin yaptığı gibi bilerek ve isteyerek sapla, samanı karıştıracak.
Nafile çırpınışlarla sözde kafa karıştıracak.
Ham maddesi yalan olan siyasetçiler başka ne yapabilir ki?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.