‘En büyük bayramımız Cumhuriyet coşkuyla kutlanacak’

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, ’29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Tanrıverdi, “En büyük bayramımız olan Cumhuriyeti, 93’ncü yılında da en büyük coşkuyla kutlayacağız” dedi.
Tanrıverdi açıklamasına şöyle devam etti; “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1933 tarihinde ünlü 10.Yıl Nutkunda Türk Ulusuna şöyle seslenmektedir: ”Türk Milleti! Kurtuluş Savaşı’na başladığımızın on beşinci yılındayız. Bugün Cumhuriyetimizin onuncu yılını doldurduğu en büyük bayramdır. Kutlu olsun!”
Cumhuriyet Bayramını en büyük bayramımız olarak anan Atatürk, Kurtuluş Savaşının da hâlâ devam ettiğini bu cümlesiyle bize bildirmektedir. Emperyalistlerin Anadolu’dan kovulmasını yeterli görmeyen Büyük Önder; eğitim, bilim, sağlık, ekonomi, sosyal yaşam, kültür vb. alanlarda devrimlerini sürdürerek o güne kadar geri bıraktırılmış Büyük Türk Ulusunu modern uluslar seviyesinin daha da üstüne çıkarmak için tüm mesaisini harcamaya devam etmiştir.
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlıdan aldığı mirasa bakacak olursak, 1923 yılı itibarıyla ülkede 40.000 köy var, nüfusun %80’i köylerde yaşıyor ve bu köylerin 37.000’ininde okul yok! Bulaşıcı hastalıklar almış başını yürümüş, bebek ölüm oranı %60 seviyesinde. Her yüz erkekten 7’si her bin kadından sadece 4’ü okuma yazma biliyor. Anadolu’daki 4.000 km. demiryolunun 1 metresi bile bize ait değil ve emperyalistlere hizmet ediyor. Donanma II. Abdülhamit döneminde Haliç’te çürütülmüş. Bütün ülkede 337 doktor var, eczası sayısı 60, diplomalı ebe sayısı 136. Bütün ülkede 153 ortaokul ve lise var; bu okullarda okuyan kız öğrenci sayısı 773. Sanayi yatırımlarının sadece %15’i millî.
”Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli, Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir. ” diyerek sözlerini sürdüren Mustafa Kemal önderliğinde gerçekten de bir Cumhuriyet mucizesi gerçekleştirilmiştir. Okuma yazma oranı ilk 10 yılda %20’lere çıkarılmış, İstanbul Üniversitesi dünyanın seçkin üniversitelerinden biri haline getirilmiş, Osmanlıdan sadece 4 fabrika devralındığı halde bu sayı 28’e çıkarılmış, şekerini dışarıdan ithal eden ülke ihtiyacının tamamını kendisi üretir hale gelmiştir. Demiryolları satın alınarak millileştirilmiş ve bir o kadar daha demiryolu inşa edilmiştir. 1938’den günümüze kadar sadece 1500 km. civarında demiryolu yapıldığı göz önüne alınırsa gerçekten cennet vatanın nasıl demirağlarla örüldüğü daha iyi anlaşılacaktır.
Büyük Önderimiz, ”Türk milletinin karakteri yüksektir; Türk milleti çalışkandır; Türk milleti zekidir. Çünkü, Türk milleti millî birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir. Ve çünkü, Türk milletinin, yürümekte olduğu ilerleme ve medeniyet yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, pozitif bilimdir.” diyerek, bu gün de takip etmemiz gereken yolu bizlere tarif etmiştir. İşte bu yüzdendir ki, günümüzde iktidar sahipleri her ne kadar millî bayram ve günleri yasaklayarak, önemsizleştirmeye çalışarak, silik bir şekilde kutlanmasına çaba sarfederek yollarına devam etseler de; millî birlik ve beraberlik ruhu kendilerine de gerekli olmuş ama Atamızın yol göstericiliğini buna rağmen kabul edememişlerdir.
Yine Mustafa Kemal’in sözlerini takip edersek; ”Büyük Türk milleti! On beş yıldan beri, giriştiğimiz işlerde muvaffakiyet vadeden çok sözlerimi işittin. Bahtiyarım ki, bu sözlerimin hiç birinde milletimin hakkımdaki itimadını sarsacak bir isabetsizliğe uğramadım.” diyen dünya liderinin ölümsüzlüğünü görürüz. Bu sözleri, bu gün bir başkası, kendi son 15 yılına bakarak yüce Türk Milletinin önünde söyleyemeyeceği açıktır.
”Sonsuza akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle, huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim. Ne mutlu Türküm diyene!” sözleriyle 10. yıl nutkunu tamamlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyet niteliğindeki cümlelerine bizler sahip çıkmak zorundayız. Unutulmamalıdır ki bu vasiyeti yerine getirmek için öne atılacak ve kendini feda edecek vatan evlatlarının bu ülkede sonu gelmez. Cumhuriyetin 100. yılına yaklaştığımız bu günlerde bizleri orta çağ karanlığına sürüklemek isteyenler umduklarını bulamayacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar ayakta kalacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesinde ortaya konan değerlerin teminatıdır.
Bütün Türk Milletinin en büyük Milli Bayramı olan Cumhuriyet Bayramını en samimi duygularımla kutlar, çocuklarımıza daha aydınlık günler ve coşkuyla kutlayacakları bayramların sözünü vererek saygılarımı sunarım.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.