Elveren, “Av olmazsa, avcı da olmaz!”

Karacabey Avcılık ve Atıcılık İhtisas Derneği Başkanı Necdet Elveren, av sezonunun yağan karla birlikte hareketlendiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

Av ve yaban hayatını korumak ve devamını sağlamak amacıyla avcıların daha sık kontrol edilmeye başlandığını vurgulayan Elveren, koruma altına alınan hayvanları vuranlara ağır para cezalarının verileceğini kaydetti.

Elveren, “İnsanların avcılığa, canlarını korumak, yiyecek ve giyeceklerini sağlamak gibi hayati ihtiyaçlarının temini için başladığı biliniyor. İlerleyen çağlarda, besin değeri yüksek hayvanları ele geçirmek için bazı av yöntemlerinin de kullanılmaya başladığı, mağaralara yapılan resimlerden anlaşılıyor. Gelişen teknik ve aklın da yardımıyla, tuzaklardan yararlanma, pusu kurma gibi yöntemlerle insan, doğa ve av hayvanları karşısında biraz güç kazandığını zannediyor.

Gelinen noktada, avcılar gezmek istemiyor. Araziyi taramak, avını aramak yerine tuzak kurarak avlanmayı tercih ediyor. Avlanacakları bölgeye tuzaklar ve av teypleri kurarak, kuşları sürüler halinde katlediyor. 

'Av olmazsa, avcı da olmaz' gerçeği unutuluyor. Belirtilen limitlerde, tuzak kurmadan avlanılırsa, uzun yıllar avcılık yapılabilinir. Katliam yapılmaya devam edilirse eğer, ileride vurulacak kuş dahi kalmayacaktır.

Yasak olan teypler, av hayvanlarını yanıltmak ve bir yere yönlendirmek için kullanılıyor. Avlanmak istenen hayvanın sesinin kaydedildiği teyp sesi açılarak hedef alanına yerleştiriliyor. Teypten yükselen sesi duyan av hayvanlar, cinsdaşlarının orada bulunduğunu zannederek ses kayıt cihazının bulunduğu yerde toplanıyor. Bunu fırsat bilen tuzakçı, ateş ederek çok sayıda hayvanı telef ediyor. Belgeli avcılar tarafından etik dışı bulunan ve kullanılmayan bu tür araçlara genelde yasa dışı avlanan bohçacılar rağbet ediyor. Ayrıca bohçacılar, fesatlıktan birbirlerini şikayet ediyor” dedi.

Canlı mühre kullanılmasının da yasak olduğunu dile getiren Elveren, gümeleri kötü amaçlarla kullananların şikayet edilmesini istedi. 

Elveren, “Avcılık eskiden, insanın kendisini korumak, karnını doyurmak, giyeceklerini sağlamak, hayvan ehlileştirmek ve hayatta kalabilmesi için yapılırdı. İnsanlar, ihtiyacını karşılayacak kadar avlanırdı. Bugün ise avcılık, tabiatla kucaklaşmak, av hayvanını tabii ortamında görmek, heyecan yaşamak, vurduğunu göstermek, anlatmak, dinlenmek, dinçleşmek, tazelenmek, maddi kazanç sağlamak, zevk, spor ve dinlenme için yapılıyor.

Bıldırcın avlamak için ses cihazı kuran, geceleri ışık yardımı ile tavşan avlamaya çalışan,

ağır kış şartlarında yaban hayvanlarının fiziki imkansızlıklarını kendisine avantaj sayan, motorlu taşıtlarla av yapan, gece görüş dürbünü ile avlanan, yaban hayvanlarının çiftleşme dönemlerinde tepkilerinin en düşük düzeye indiği anlarda avlanan, hayvanları yeme alıştırıp zayıf yönünden istifade eden avcı, insanların yüzkarasıdır” şeklinde konuştu.  

Avcılığın, yazılı olmayan kuralları da olduğunu dile getiren Elveren, “Avcı yanında bulunan kişileri kırmamalıdır. Avcı, kumar, bahis, iddia gibi menfaatlere girmemelidir. Dedikodudan şiddetle uzak durmalıdır.

Avcı, hiçbir zaman yanındaki veya karşılaştığı kişileri inciltici şakalar yapmamalıdır. Dünyada en ağır ceza, ızdırap ve vicdan azabıdır. Tok bir avcının sırf satmak arzusu ile yenebilecek bir hayvanı avlaması, bayağılığın son derecesidir. Avcı ziraatın fahri yardımcısıdır. İlk tüfekte avını vuramayan bir avcı, dinlenmeden ve rahatlamadan diğer bir ava ateş etmemelidir. Sizin için hayatını çürüten köpeğinizi ne dövün, ne dövdürün. İnsan olduğunuzu anlayarak size itaat etmesini sağlayın. Kuş tüyünü biriktirin. Yaşlılığınızda çok güzel bir kuştüyü yatağınız olsun. Başkasının önünden kalkan ava ateş etmeyin. Bu onun elinden bir şey kapmak gibidir. Vurduğunuz avı yanınızdakine verirseniz, karşılığında fişeğini alabilirsin. Av silahı vurmak içindir, atmak için değildir. Bu yüzden vuramayacağınız mesafeden ava ateş etmeyin. Ya vuramazsınız veya yaralanmasına sebep olursunuz. 100 av vurulmasına acımayın, yokluğu bir senedir. Bir ağaçtaki kurşuna acıyın. Çünkü onu seneler yetiştirir. Hiçbir zaman vurulan bir hayvanı tekmelemeyin. Ölü bir domuz bile olsa üzerine ayakla basıp fotoğraf çektirmeyin. Unutmayın ki doğada, o sizden çok daha üstündür. Bu doğaya karşı çok büyük bir saygısızlıktır. Bir başkasının maruz kaldığı tehlikeyi önleyin, o da sizinkini önlesin. Özellikle büyük hayvan avında başka bir ava silah atmak doğru değildir.

Bir ava arkadaşınızla aynı anda ateş ederseniz sakın avı almaya kalkmayın. Onun vurmuş olabileceğini düşünün. Silahınızla kimsenin izinsiz oynamasına izin vermeyin. Sizde izinsiz bakmayın. Vurduğunuz bir ava acıyacağınız tutarsa, onu ne siz yiyin nede çocuklarınıza yedirin. Onu fakir veya bir aça verin ki vicdanınızda olacak huzur kalbinizdeki ıstırabı dindirsin. Önce köpeğinizi doyurun, sonra kendinizi. Kendi kendini doyuran köpek, artık senin değil kendinin olur. Av grubundur. Kuş avlarında hisseler ayrı veya ortak olur. Büyük avlarda eğer deri avcılığı ise avların derilerinin paraları ya av yapılan köye kalır veya katılımcılara göre pay edilir. Et avlarında ise kalabalık eğer av ufaksa grupla beraber yenilir. Eğer 2 kişi iseler yarı yarıya olur. Ama avı vuran fazladan deri baş ve iç organları da alır. 3 kişi iseler avı vuran baş, deri but ve işkembeyi alır. Diğer hisse ikiye bölünür. Kalabalık büyük eti yenen hayvanların taksimi ise av kişi sayısına göre bölünür. Herkes sıra ile arkasını dönerek bir hak kabul eder. Yalnız büyük av hayvanlarında taksimde kopaylar da bir kişi kabul edilip onun hakkı köpeğin sahibine verilir. Köpeğinizin takip ettiği bir ava başkası silah atarsa av yine sizindir. Ve vurana ya avdan bir parça verilir veya 5-6 fişek verilir. Büyük ava acemi köpek götürülmez. Alabalık avına giderken yanınızda saf zeytinyağı bulundurun. Tuttuğunuz bir balığı bu yağın içine atın. 15-20 gün sonra ağrıyan yerlerinize çok iyi gelecek bir ilaç yapmış olursunuz. Tavşan vurduğunuz zaman böbrek bölgesinden çıkan yağı saklayın. Özellikle dolama ve vücuda batan dikenlerin çıkarılmasında çok faydalıdır. Yaraya bolca sürün ve bir bezle örtün. 2-3 günde dolama ise patlatır, diken ise çıkartır. Özellikle tavşan avının kapanmasına yakın üreme mevsimi olabileceğinden, bu mevsimde köpeğin önünden kalkan tavşan muhtemelen erkektir. Ama büyük bir olasılıkla ikinci bir tavşan da o bölgededir. Genelde bu gibi durumlarda ilk avdan sonra o bölgeyi terk edip avlanmayın. Büyük avlarda tavşan hariç sigara içilmez.

İlgi alanı avcılık olanların, kendilerini sorgulama zamanı çoktan geldi de geçiyor diye düşünüyorum. Ya gittiğimiz pek çok yanlış yolun farkına varıp geleceğimizi kurtaracağız, ya da bugün vazgeçemediğimiz küçük keyifler için geleceğimizi yok edeceğiz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.