Elinizi vicdanınıza koyun, böyle para mı kazanılır!

Panelde en dikkat çekici konuşmayı yapan Nuri Karaca, çiftçinin içler acısı haline dikkat çekti:

Yoğun katılımın yaşandığı programda en dikkat çekici konuşmayı Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca yaptı.

Sulama suyunun “Bor” maddesi nedeniyle zehirli olduğuna dikkat çeken Karaca, “Sularda normal kabul edilen bor oranı 1 ppm’dir. Ancak Mustafakemalpaşa Ziraat Odası’nın yaptırdığı ölçümlerde bu oran 19,3 çıkarken, bizim yaptırdığımız oran 19,6 olarak belirlendi. Bu resmen cinayettir” dedi.

Karaca, girdi fiyatlarındaki artışlarla birlikte tüm zorluklara karşın üretim bazında çiftçinin büyük iş başardığına da dikkat çekerek, “Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçisinin elini öpün. Bu kadar olumsuzluğa karşın, üretimde büyük artış olması hayretle karşılanıyor” açıklamasında bulundu.

Karacabey Ziraat Odası ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önderliğinde gerçekleşen panele Bursa Valiliği, Uludağ Üniversitesi, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği de büyük katkı sağladı.

Ticaret Borsası’ndaki panele Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, daire amirleri, siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda üretici katıldı.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu’nun konukları selamlamasının ardından konuşan İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, Karacabey’in domates üretiminde Türkiye’nin gözbebeği olduğunu belirtti.

Geçen yıl Bursa’nın 970 bin ton domates ürettiği bilgisini veren Çelik, bu üretimin yüzde 70’inin Karacabey’den sağlandığını söyledi.

Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, sektörün sorunları ve çözüm yollarını masaya yatırmak için bu paneli gerçekleştirdiklerini belirterek, “Amacımız, sektörel ortakların birbirlerini tamamlayan olduğuna vurgu yapmaktır. Aynı çizgide olan bu ortaklardan birinin zarar etmesi, diğerine kesinlikle yarar sağlamayacaktır” dedi.

Domates gibi Bursa’da yetişen çok sayıda ürüne dikkat çekmek ve sıkıntıların dile getirilmesini sağlamak amacıyla her yıl belli başlı ürünler hakkında paneller düzenleneceğini belirten Eren, “2012’yi, domates, biber ve şeftali yılı ilan ettik. 2013 ise, kiraz, çilek ve ipekböcekciliği yılı olacak” diye konuştu.

Dünya’daki 155 milyon ton domatesin onda birinin Türkiye’nin ürettiğini kaydeden Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, “ABD, ürettiğinin yüzde 15’ini işliyor. Ancak bu oran Türkiye’de yüzde 11,5 civarında kalıyor. Bugün Hindistan bile yüzde 12’lik oranla bizi geçmiş durumda. Üretim önemli ancak bunu işlemek de bir o kadar önemlidir” şeklinde sözlerini noktaladı.

Panelin en dikkat çeken konuşması Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca’dan geldi.

Sulama sularının “Bor” maddesi nedeniyle zehir akıttığını ima eden Karaca, “Sularda normal kabul edilen bor oranı 1 ppm’dir. Ancak Mustafakemalpaşa Ziraat Odası’nın yaptırdığı ölçümlerde bu oran 19,3 çıkarken, bizim yaptırdığımız oran 19,6 olarak belirlendi. Bu resmen cinayettir. Bu konuyu yargıya taşıdık. Devlet Su İşleri, Etibor ve Sulama Birliği’nden şikayetçi olduk. DSİ, nasıl olur da tahlil yaptırmaz. Yüce yargıya güveniyoruz” dedi.

Bursa’nın geçen yıl 969 bin ton salçalık domates ürettiğini dile getiren Karaca, “Bunun 660 bin tonunu Karacabey, 276 bin tonunu da Mustafakemalpaşa üretti. Tüm bu olumsuzluklara karşın Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçisinin elinden öpmeniz gerekiyor. Çiftçilerimiz üretimde büyük bir başarıya imza atmışlardır” diye konuştu.

Üretimdeki artışa karşın ürünün para etmemesi ve girdi fiyatlarındaki zamlara da dikkat çeken Nuri Karaca, “Elinizi vicdanınıza koyun. Allah aşkına böyle para mı kazanılır?” diyerek çiftçilerin içler acısı haline vurgu yaptı.

Ardından Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Doç. Dr. Nuray Akbudak'ın yönettiği panelde; U.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Vural; domates üretiminin ekonomik analizi, pazarlaması ve sözleşmeli üretimde yaşanan sorunları, Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevat Şahin Balcılar; domates ihracatını artırmaya yönelik çözüm önerileri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Dr. Barış Bülent Aşık ile Biyosistem Mühendisliği Bölümünden Dr. Burak Nazmi Candoğan da; domates yetiştiriciliğinde sulama ve gübreleme ilkeleri konularında yaptıkları sunumlarla önemli bilgileri katılımcılara paylaştı.

 

            

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.