Elektrik hizmetleri soyguna mı dönüştü?

Özelleşmeden sonra giderek yoğunlaşan sıkıntılar tavan yaptı:

*Keyfi uygulamalar yapıldığını, yasal olmayan tahsilatlara ortam hazırlandığını dile getiren vatandaşlar, UEDAŞ’ı eleştirdi.

*UEDAŞ ise, EPDK Yönetmeliğinin istediklerini yerine getirdiklerini ileri sürerek savunma yaptı.

Bu konuda hem vatandaşlardan hem de UEDAŞ yetkililerinden görüş alarak, son bir yıldaki sıkıntıları masaya yatırdık.

Sık sık kesilen elektriklerden, abonelere gönderilen ödeme ihbarnamelerine, açma-kapama ücretlerinden, faturalara yansıyan sözleşme gücü ve kayıp-kaçak bedeline kadar yaptığımız araştırmayı okuyucularımızla paylaşmak istedik.

UEDAŞ ne yapmaya çalışıyor?

Ayhan Gedik isimli vatandaş, UEDAŞ’ın devlet gücüyle soygunculuk yaptığını ileri sürerek, yasadışı uygulamalar içindeki bu kurumun siyaseten korunduğunu iddia etti.

            Ödeme günü gelmeyen faturalara (eski borç olmamasına karşın) kesme kağıdı gönderildiğini belirten Gedik, bu uygulamanın mantıksız olduğunu söyledi.

Gedik, “Elektrik faturasının ödeme günü gelmeden kesme kağıdı gönderilmesi neyin nesidir? İnsanlık hali. Hepimizin başına olumsuz durumlar gelebilir. Unutabiliriz, ya da şehir dışında olabiliriz. Bankalar bile çek-senet ödemelerinde gecikmeler olduğunda 3 gün süre tanıyor. Bu uygulama yanlıştır” dedi.

Ev, iş yeri ve apartmanlara gönderilen elektrik faturalarının dağıtıcılar tarafından rastgele atıldığını kaydeden Ayhan Gedik, “Elektrik en önemli ihtiyaçların başında gelir. Ancak faturaları dağıtan elemanlar, bunları ev, işyeri ve apartmanlara gelişi güzel bırakıyor. Çoğu zaman fatura sahibinin haberi olmuyor. Bu konuda tebligat yapılsa ve faturalar elden teslim edilse daha iyi değil mi?” diye sorguladı.

Haksız ücret alınıyor!

Elektrik kesme-kapama işlemlerinden haksız kazanç sağlandığını ileri süren Ayhan Gedik, “Hiçbir maliyet olmadığı halde, açma-kapama bedeli olarak alınan ücretler, haraç toplama gibidir. Bu haksız kazanç değil midir? Birçok Avrupa ülkesinde mahkeme kararı olmadan kimsenin elektrikleri kesilmiyor. Ancak biz de 1 gün gecikince elektrikleri kafalarına göre kesiyorlar” diye konuştu.

Elektrik faturalarında belirtilen “Sözleşme Gücü” ile “Kayıp-Kaçak Bedeli” olarak alınan ücretleri sorgulayan Ayhan Gedik, “Bu paralar zorla toplanıyor. Başkasının kaybettiği ya da kaçak kullandığı elektriğin bedelini benden niye alıyorlar? Halka bunun açıklamasını yapsınlar” dedi.

Abonelere bilgi verilmeden gerçekleştirilen sayaç değiştirilmesini ve aniden kesilen elektriklerden duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Gedik, “Böyle bir mantık yok. Elemanlar dibindeki kapıyı çalmadan pat diye sayaçları değiştiriyor. Tabi sayacı değiştirirken elektriği de kesiyor. Bu nasıl iştir anlamadım? Madem sayacı değiştireceksin ve elektriği keseceksin, o zaman bilgi ver. Ayrıca sayaç değiştirirken bıraktıkları pislik de işin cabası” diyerek sözlerini noktaladı.

UEDAŞ: EPDK ne emrediyorsa onu uyguluyoruz!

İlçedeki birçok vatandaşın benzer şikayetlerini dile getiren Ayhan Gedik’in eleştirilerine UEDAŞ yetkilileri yanıt verdi.

Özelleştirilme sonrası Bursa bölgesindeki elektrik hizmetlerini kendilerinin yaptıklarını belirten UEDAŞ yetkilileri, tüm bu uygulamaları devletin belirlediği ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) Yönetmeliğinde yer alan kurallar doğrultusunda gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Özelleştirme öncesinde elektrik faturalarının 2-3 ay bekletildiğini belirten UEDAŞ, “Özelleştirme sonrası fatura ödemelerinde düzenlemeye gidildi. Bundan böyle abonelerimizin mağduriyetini önlemek amacıyla son ödeme tarihinden 1-2 önce uyarı ihbarnamesi gönderiyoruz. Bu iddia edildiği gibi kesme kağıdı değil, uyarı ihbarnamesidir. Fatura tarihini geciktiren abonelerimiz, eğer 5 iş günü içinde ödeme yapmazsa, o zaman yönetmelik gereği elektrikleri kesiyoruz” dedi.

Ev, iş yeri ve apartmanlara gönderilen elektrik faturalarının dağıtıcılar tarafından rastgele atıldığı ve abonelere bu konuda tebligat yapılması gerektiği yönündeki şikayetlere de yanıt veren UEDAŞ yetkilileri, “Karacabey’de yaklaşık 48 bin civarında abonemiz var. Bunların 32 binini ilçe merkezi, geriye kalanını da köyler oluşturmakta. Dağıtım elemanlarımızın faturaları tek tek abonelere teslim etmesi imkansızdır. Bu hem zaman kaybı hem de zor bir iştir. Ancak elektrik en önemli ihtiyaçlardan biri olduğu için vatandaşlarımızdan bu bilinçle hareket etmelerini istiyoruz. Yani elektrik faturaları her ay mutlaka gönderilir. Eğer bir apartmanda oturan 10 kişiden 8’i faturalarını alıyor, diğerleri almıyorsa sorun bizde değildir. Önemli bir ihtiyaç olan faturaların takibini vatandaşlarımız da yapmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

Yönetmeliğe aykırı işlem yapamayız!

Elektrik açma-kapama ücretlerini de EPDK Yönetmeliğine göre gerçekleştiklerini savunan UEDAŞ, “Yönetmeliğe aykırı hiçbir işlemi yapmıyoruz ve yapamayız da. Hatalarımız mutlaka olabilir. Vatandaşlarımız sorunlarını bizlerle paylaşabilir. Fatura ödemeleri geciken ve ihbarnameye uymayan abonelerimizin elektriği kesilir. Açma-kapama bedeli olarak da 18 lira alınır. Yönetmelik ne emrediyorsa, bunu uygulamak zorundayız” ifadelerine yer verildi.

UEDAŞ yetkilileri, faturalarda belirtilen “Sözleşme Gücü” ile “Kayıp-Kaçak Bedeli” olarak alınan ücretlerin de EPDK Yönetmeliği gereği alındığını ifade ederken, “Şirketimiz bu tarifelerin belirleyicisi değil, yalnızca uygulayıcısıdır” dedi.

Abonelere bilgi verilmeden sayaçların değiştirilmesi ve aniden elektriklerin kesilmesi konusunu değerlendireceklerini belirten UEDAŞ yetkilileri, “Bu nedenle mağdur olan vatandaşlarımızı anlıyoruz. Böyle durumları mutlaka bize bildirsinler. Elemanlarımıza sayaç değişimi ve elektrik kesimi ile ilgili mutlaka aboneleri bilgilendirmeleri yönünde uyarılarda bulunuyoruz. Böyle bir mağduriyet yaşayan abonelerimizden özür dileriz” denildi.

Sık kesintiler son bulacak!

Son olarak Karacabey’in kanayan yarası haline gelen ve sıkça rastlanan elektrik kesintileri konusunda da bilgi veren UEDAŞ, bu sıkıntının en aza indirilmesi için çalışmaları sürdürdüklerini açıkladı.

Özelleştirme öncesinde arıza ve bakım işleriyle taşeron bir firmanın ilgilendiğini belirten UEDAŞ yetkilileri, “Şebeke çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. İlk önce arızanın kaynağını buluyoruz. Bu nedenle kesinti yapılacak yerleri önceden ilan ediyoruz. Köy içi şebekelerde sorun yok, ancak bazı hatlarda sıkıntı var. Enerji nakil hatlarını daha iyi duruma getirmek için 2012 yılında yatırımlarımız olacak. Özellikle sabah saatlerinde oluşan çiğ nedeniyle yüzeysel atlama (izatörlerin kirlenmesi) nedeniyle kesintiler olabiliyor. Bu tür süreklilik arz eden kesintileri en aza indirmek ve vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek için en iyisini yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde açıklama yapıldı.

 

    

            

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.