Eğitim-İş Sendikası’nın ihraç kararına “Dur” dedi!

Eğitim İş Sendikası’nın Diyarbakır analarını ziyaret eden, Hepimizin Sendikası grubu hareket eden 7 üyesini sendikanın adını yetkisiz olarak kullanma ve sendika adına yetkisizce eylem gerçekleştirme iddiasıyla ihraç etmesi sonrası 7 üye Eğitim İş Sendikası’nın ihraç kararını yargıya taşımıştı.    

Eğitim İş Sendikası üyesi Ayla Salmanlı Erdem, “Diyarbakır analarına yapılan ziyaret sendika veya konfederasyon adına değil, grup adına yapılmıştır. Konfederasyon adı Hepimizin Sendikası grubunun nerede örgütlü bulunduğunu ifade etmek için zorunlu olarak kullanılmıştır. Ziyaretimiz Eğitim İş Sendikası’nın tüzüğüne ve kuruluş ilkelerine aykırı değildir. Düşünce ve ifade özgürlüğünün insanlığın uygarlık birikiminin, demokratik devrimlerin, anayasamız ve sendika tüzüğümüz güvencesi altında olduğunu ifade ettiğimiz ziyaretimizde; buna karşın ihraç kararı uygulanmış, Genel Kurul onaylamıştı. 7 üyenin ihraç kararına karşı açtığı davada Ankara 21 No’lu İş Mahkemesi ise ilk celsede ihraç kararlarını iptal etti” dedi.

Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi;

“Anayasanın 26. maddesine göre “Herkes düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar” . Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10.maddesi de benzer niteliktedir.

Herhangi bir sendika içinde örgütlenmenin anayasa ile güvence altına alınmış ifade özgürlüğünü daraltacağını kabul etmek mümkün değildir. Yapılan açıklama da davalı sendika veya davalı sendikanın bağlı bulunduğu konfederasyon adına değil “hepimizin sendikası” adındaki bir grup adına olduğu gibi, açıklamada davalı sendikanın 3. maddesinde yazılı amaçlarına aykırı bir husus da mevcut değildir. “

Ankara 21 No’lu İş Mahkemesi’nin kararı sonrası ihraç edilen 7 üye, Zafer İncebacak, Erkan Aksoy, Adnan Yarar, Bülent Turan, Duygu Yeniay Üsküplü, Ayla Salmanlı Erdem ve Sermin Erdem adına Ayla Salmanlı Erdem şu açıklamayı yaptı;

“Mahkemenin atıfta bulunduğu Sendikamız tüzüğünün 3/C maddesi şu şekildedir: Üyelerinin üstün sorumluluk duygusuna ve eğitimin gücüne dayanarak; Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti‘nin bağımsızlığını, egemenliğini, ulus ve ülke bütünlüğünü, laik düzenini, demokratikleşme ve ulusal eğitim hedefini geliştirerek korumak ve sonsuza kadar yaşatmak

için elinden gelen her türlü çabayı gösterir. Mahkeme kararı ile sendika tüzük ve ilkelerine “açıkça aykırı olmayan” hiçbir düşünce ve eylem engellenemez. Biz Hepimizin Sendikası grubu olarak en başından beri yetkiyi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa Nutku’ndan ve Eğitim İş Tüzüğünden aldığımızı belirttik.  Karar, sınıf mücadelemize, sendikalarımıza, kitle örgütlerine hayırlı olsun. Bu kazanım hepimizin!”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.