Dünya madenciler gününde…

Dün Dünya Madenciler Günüydü…
Ülkemizde hangi guruba ilişkin özel bir gün varsa, bilin ki o gurup üzerinde ağır bir baskı ve sömürü vardır. İşçiler, kadınlar, çiftçiler, engelliler, doktorlar, hemşireler, öğretmenler, gibi özellikle çalışan guruplar için bu, daha çok böyledir.
Patronlar, rantiyeler, bankerler, hortumcular günü yoktur. Zira onlar için her gün bayramdır.
Öyle meslek gurupları da vardır ki, onların özel günlerinde bile bu sömürü bir gün olsun kan emmeye ara vermez.
Dünya Madenciler Günü de işte böyle bir gündür. Onlar için her gün, ölümle burun buruna olmak, yaşamın kenarında olmaktır. Bu durum sadece madencilerin “fıtratından” kaynaklanan bir durum değildir ülkemizde…
Madenciler kendilerini maden ocaklarında bekleyen riskler dışında tehlikelerle de karşı karşıyadır. Toplu halde işten atılıp açlığa mahkum edilmek, ya da toplu halde satılmak gibi…
Dünya Madenciler Gününe 4 gün kala, 7 ay önce 301 arkadaşlarını toprağın altına gömen Soma’lı 2500 madenci cep telefonlarına gelen mesaj ile işten çıkarıldı. Madenciler gününe 3 gün kala yüzlerce madenci Yatağan’da “köle” gibi toplu olarak satıldı. Madenciler gününe 2 gün kala Konya Ermenek’te Ekim ayı sonunda su baskını sonucu toprağın altında kalan 18 madenciden birinin daha cesedi çıkarıldı.
Dünya Madenciler gününde kaç maden işçisinin ölümle yaşam arasında gidip geleceğini bilen yok. Oysa Dünya Madenciler Günü bu topraklarda, İzmit’de yaşanan bir efsaneden doğmuş.
Efsaneye göre Romalılar döneminde babasının zulmünden kaçan Santa Barbara İzmit yakınlarında bir madene sığınmış. Madenciler Santa Barbara’yı korumaları altına alıp O’nu azize ilan etmişler ve madencilerin koruyucusu saymışlar. Bu olayın geçtiği varsayılan 4 Aralık günü ise Dünya Madenciler Günü olarak ilan edilmiş. Yüz yılı aşkın sürede pek çok ülkede kutlanıyor.
Dünya Madenciler Günü nedeniyle her ülke madencilerinin çalışma koşullarını gözden geçirip iyileştirmek için adımlar atıyor. Bizde ise her geçen gün madenciler için daha olumsuz koşullar altında çalışma başlıyor.
Ülkemizde 4 Aralık gününü değil her günü madenciler günü olarak kutlasak çalışma koşulları yine de düzelecek gibi değil.
Dünya Madenciler Gününe direnerek giren Yatağanlı maden emekçilerine ve diğer madencilere verdikleri emekler için şükran borçluyuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.