Dört dörtlük 10 Kasım!

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüzlüğünün 78. yıldönümü nedeniyle Karacabey Anadolu Lisesi’nin düzenlediği “10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinliği”nde hüzünü ve coşkuyu bir arada yaşadık.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümsüzlüğe göç etmesi nedeniyle bir kez daha özlemle anıldı.
Dün Cumhuriyet Alanı’ndaki çelenk sunumuyla başlayan anma töreninde Atatürk’ün ölümsüzleştiği saat 09.05’te sirenler çaldı ve iki dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ata’mızın aramızdan ayrılışının hüznü ve burukluğu bir kez daha hissedildi.
Atatürk’ü Anma törenine, Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, Garnizon Komutanı Binbaşı Erdal Özköroğlu, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fatih Koç, Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin’in yanı sıra siyasi partilerin temsilcileri, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Anadolu Lisesi’nin etkinliği büyüledi…
Atatürk Alanı’ndaki çelenk sunma ve saygı duruşunun ardından Anadolu Lisesi’nin Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’ndeki etkinliği sahnelendi. Karacabey Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Atatürk’ü anma etkinliği kusursuz denilebilecek bir başarıyla gerçekleşti. Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Çalı’nın güzel konuşmasıyla başlayan etkinlik, salonu dolduran konukların tümünün beğenisini aldı.
Çalı, “Tüm dünyanın, hatta yaşamı boyunca mücadele ettiği düşmanlarının bile saygı duyduğu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının üzerinden 78 yıl geçti. O, kısacık yaşamında, yok olmuş bir ulusu küllerinden ayağa kaldırarak yeni bir devlet kurdu. Dünya tarihinde benzeri görülmemiş devrimleriyle, Anadolu’dan silinmek istenen Türk Dünyası’nın önünü açtı. Atatürk, sonsuzluğa göç ederken, arkasında örnek alınacak olağanüstü güzel izler bıraktı.
İleriyi gören eşsiz bir liderdi. Birinci Dünya Savaşı’nda Anadolu’yu paylaşan emperyalist ülkelerin tehlikeli oyunlarını gördü. Türk milletiyle birlikte Erzurum Kongresi’nde, “Vatanın bölünmez bütün olduğunu” tüm dünyaya haykırdı. Sakarya Savaşı sırasında söylediği; “Vatanın her karış toprağı kanımızla sulanmadıkça terk olunamaz” ve “Yurt toprağı! Sana herşey feda olsun. Kutlu olan sensin. Senin için ölmeye hazırız” sözleri onun vatan sevgisini tüm dünyaya gösterdi. Atatürk, milletinden hiç kopmayan idealist bir liderdi. Hür ve bağımsız ülke idealini gerçekleştirdikten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin önünü, kalkınmış, demokratik ve çağdaş ülkeler düzeyine yöneltmiştir. Hayatı boyunca bunun için mücadele etmiştir.
Atatürk, toplumun her kesimini kucaklayan bir halk adamıydı. Onun, “Benim için en büyük makam ve ödül, Türk milletinin bir ferdi olarak yaşamaktır” sözü bunu kanıtlar. O, eğitim bilim, fen, sanat, spor ve kültüre çok önem vermiştir.
“En büyük emelim, milli irfanı yükseltmektir” sözünü söyleyen Atatürk, milli eğitim hedefleriyle yetiştirilecek gençliğin önemini vurgulamıştır. O, hep milletine güvendi, inandı ve onlarla gurur duydu. Kurtuluş Savaşı’nın ardından söylediği “En büyük davamız, medeni ve müreffeh bir millet olarak varlığımızı yükseltmektir” sözü bunun göstergesidir” şeklinde konuştu.
Güzel konuşması sık sık alkışlanarak kesilen İbrahim Çalı, “Atatürk çocuklara, gençlere ve kadınlara çok değer veren bir liderdi. Atatürk’ün, “Küçük Hanımlar! Küçük Beyler! Hepiniz geleceğin yıldızı, gülü, mutluluk parıltısısınız. Memleketi aydınlığa taşıyacak sizlersiniz. Kendinizin önemli olduğunu düşünerek çalışınız” sözünü sevgili öğrenciler lütfen hiç unutmasın.
Atatürk’ün, “Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdur” sözlerini aklımızdan hiç çıkarmamalıyız.
Atatürk, özgürlük, bağımsızlık ve yurtseverlik demektir. Atatürk, Türkiye demektir.
Bizlere emanet edilen bu güzel vatanımıza gözümüz gibi bakmalıyız. En önemlisi de bu mücadelenin hiç bitmeyeceğini aklımızdan bir dakika olsun çıkarmamalıyız.
Ulu Önderimizi anmaya ve anlamaya çalıştığımız etkinliğimizde, eşsiz insanın huzurunda saygıyla eğiliyorum. Ruhu şad olsun.” dedi.
İbrahim Çalı’nın konuşması büyük alkış aldı.
Karacabey Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin sergilediği dört dörtlük etkinlik izleyenleri mest etti.

Çalı’nın etkili konuşmasından sonra Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Gülsen Demir sahne aldı. Demir’in söylediği ve öğrencilerinin gitarlarıyla eşlik ettiği Selanik Türküsü duygulu anlar yaşattı. Bu arada, Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Başarılı öğrencilerin ödüllerini, Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkan Vekili Osman Çatak, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fatih Koç ve Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin verdi.
Ödül töreninden sonra devam eden etkinlikte görev alan öğretmen ve öğrencilerin başarılı performansları göz doldurdu. “Atatürk” konulu sunum ise büyük beğeni topladı.
Anadolu Lisesi Türk Edebiyatı Öğretmenleri Bilgen Burhan ve Hakan Cucunel, başarılı sunumlarıyla dikkat çekerken, her biri Atatürk olmuş özgüvenli öğrencilerin seslendirdiği “10 Kasım” ve “Atatürk” konulu şiirler salondaki saygıyı, sevgiye dönüştürdü. Sevgi ise sel oldu, salonu coşkuya boğdu.
Mustafa Kemal’in en sevdiği türküleri seslendiren okul korosu izleyenlerden tam not aldı.
Karacabey Anadolu Lisesi’nin başarıyla hazırladığı 10 Kasım etkinliği büyük ilgi gördü ve beğeniyle izlendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.