DOMATESİ YAĞMUR ve MİLDİYÖ VURDU

Karacabeyli üreticinin umudu başka bahara kaldı

Karacabeyli domates üreticisinin umudunu aşırı yağmurlar ve mildiyö virüsü söndürdü.

Türkiye’nin salçalık domates ambarı olarak bilinen Karacabey’de bu yıl 80 bin dekara ekim yapıldı. 80 bin dekardan, en az 800 bin ton salçalık domates üretimi elde etmeyi hesaplayan üretici, aşırı yağmurlar ve sonrasında gelen mildiyö hastalığına boyun eğmek zorunda kaldı.

Ziraat Odası yöneticileri, beklenmedik olumsuz hava koşulları nedeniyle üretimde yüzde 70 kayıp yaşadıklarını ve bu nedenlerle hasada hiç de istenildiği gibi başlangıç yapılamadığını söyledi. Tarladaki domateslerin yüzde 70’ini sağanak yağış ile yağışlardan sonra ortaya çıkan mildiyö virüsü kuruttu.

Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yaklaşık yüzde 50’ni karşılayan Karacabey’li üreticiler fideleri toprakla 20 Nisan’da buluşturdu. Hasada 15 gün kala ortaya çıkan hastalık tarladaki domatesin yüzde 70’ini yok etti.

Mustafakemalpaşa ve Yenişehir ovalarında da aynı durum yaşandı. Dönüme 5 bin lira masrafla ekim yapan üreticiler tarladaki domatesi kurtarabilmek için ellerinden gelen her şeyi yapmasına rağmen sonuç alamaması üzüntü yarattı.

Verimin düşük olması nedeniyle bu yıl domates ile salça fiyatlarının tavan yapması bekleniyor. Çiftçinin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, hava koşulları ve mildiyö hastalığı nedeniyle zor günlerden geçtiklerini dile getirdi. Erdem şunları söyledi: “Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesinde ortalama yüz bin dekar salçalık domates ekimi yapılıyor. Bölgemizde 2 aydır iklimsel koşullardan dolayı istenilen sıcaklığa ulaşılamadı. Virüse yakalanan tarlalarımız oldu. Çiftçimiz bu tarlaları fidesiyle birlikte sürdü. Sonrasında hava şartlarının yine kapalı geçmesi nedeniyle mahsul mildiyö hastalığına yakalandı. Bu da yaklaşık ekili arazinin yüzde 70’ni etkiledi” 

ÇİFTÇİ HASTALIKLA MÜCADELEDE

Karacabey çiftçisinin şu anda mahsulünü kurtarabilmek için korkunç bir mücadele örneği sergilediğini dile getiren Erdem: “Hastalığın rekoltede düşüklüğe neden olacağı kesin. Bu sadece bizim bölgede değil, Ege Bölgesi’nde de aynı. Oralarda da mildiyö görüldü.

Karacabey çiftçisi şu an ilaçlı müdahale ile ürünün hiç olmazsa yarısını kurtarmaya çalışıyor. Sonucu iki, üç hafta içinde belli olur. Ancak büyük verim kaybı yaşandığı ortada.

Türkiye’de yaklaşık 350 bin dekar salçalık domates etkimi yapılıyor ve ortalama 2,5 milyon ton verim elde ediliyor. Bu yıl hastalık nedeniyle verim çok düşecek. Yüzdesini kestiremiyoruz çünkü hastalıkla mücadele devam ediyor. En geç üç hafta sonra ne kadar başarılı olduğumuzu göreceğiz” dedi.

ÜRETİCİ BAŞKA ÜRÜNE YÖNELDİ

Geçtiğimiz yıl domates yetmediği için Şili’den 25 bin ton salçalık kurutulmuş domates ihraç edildiğine dikkat çeken Erhan Erdem, “Bu yıl sıkıntı sadece domateste değil. Salçalık biberde de hastalık var. Biberler de aynı hastalıktan kurumaya başladı. Bazı üreticiler fabrikalarla anlaşmalı ektiği için domateslerini kurumaya başlamasına rağmen sökemiyor. Anlaşması olmayan çiftçiler ise 15 gün sonra domatesi söküp yerine başka ürün ekmeye hazırlanıyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.