“Üreticinin beklentileri karşılanmalı”

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, çiftçilerin 2014 sezonundan beklentilerini salça fabrikalarına iletti.
Sezon yaklaşmasına karşın salça fabrikalarının domates fiyatını ve diğer şartları açıklamadığını belirten Karaca, çiftçilerin tereddütte düştüğünü söyledi. Ziraat Odası’na yapılan şikâyetleri değerlendirdiklerini dile getiren Karaca, Oda Meclisi’nin uzmanlar ve çiftçilerle toplanarak bazı kararlar aldıklarını açıkladı.
Karaca, “Geçen üretim sezonu önemli ürünlerimizden dane ve tohumluk mısırın yüksek verim yapması, karpuz ve bezelyenin fiyatlarının yüksek olması, şeker pancarı tarımının yüksek polar, yüksek verim ve iyi fiyatta alınarak cazip hale gelmesi çiftçilerimizin önüne gelecek üretim sezonu birçok alternatif getirdi ve kafaları karıştırdı. Münavebe kararları verecek çiftçilerimiz Ocak ayı sonuna kadar kararlarını vermek zorundadır” diye konuştu.
Salça fabrikalarının Ocak ayı sonuna kadar çiftçinin beklentilerini de dikkate alarak sözleşme şartlarını belirlemelerinin iki taraf için de olumlu olacağını vurgulayan Karaca, “Çiftçiler ve fabrikalar arasında çalışma barışının sağlanması, iki tarafı da memnun edecek katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz. Dünyada olumsuz hava şartlarının devam etmesi ve döviz fiyatlarındaki önemli yükselişler, salça ihracatında önemli avantajlar sağlayacaktır. Dünyadaki ve Türkiye’deki salça stoklarının da bir hayli azalması göz önünde bulundurularak ve domates tarımının sürdürülebilir olmasını sağlamak için, fabrikalarımızın beklentilerimizi karşılayacağına inanıyor, 2014 sezonunun her iki taraf içinde bereketli, kazasız belasız, bol verim ve kazançlı geçmesini diliyor, saygılarımızı sunuyoruz” dedi.
Ziraat Odası, salça fabrikalarına gönderdiği mektupta şu beklentiler sıralandı:
“1. Salçalık domates alım fiyatı, girdi fiyatlarındaki artışlar, döviz kurundaki önemli yükselmeler ve enflasyon rakamlarındaki artışlar gibi parametreler göz önünde bulundurularak iki tarafı da memnun edecek bir şekilde tespit edilmelidir.
2. Çiftçiye verilecek ayni avansların (fide, gübre, ilaç gibi) fiyatları piyasadan ucuz olmalı ve bunlara faiz uygulanmamalıdır. Bu girdiler için alma zorunluluğu getirilmemeli ve karar çiftçiye bırakılmalıdır. Özellikle de üretim yapılacak çeşit seçiminde çiftçi özgür bırakılmalıdır.
3. Verilecek nakdi avanslar çiftçiye katkıda bulunacak yeterlilikte olmalıdır ve faiz alınmamalıdır.
4. Ödemede tek fiyat tespit edilmelidir ve ödeme şekli peşin olmalıdır.
5. Çiftçilerimizle sadece kesin sözleşme yapılmalıdır ve yapılan sözleşmenin 1 nüshası kesinlikle çiftçilerimize verilmelidir.
6. Bugüne kadar bazı fabrikalarımız tarafından uygulanan briks değerine göre yapılan ödemeler ile ilgili Oda’mıza birçok sorun aktarılmaktadır. Bu nedenle yapılan briks değerine göre alımlar, yabancı ülkelerde uygulandığı gibi devlet, fabrikalar ve Oda’mızın oluşturacağı ve denetleyeceği referans laboratuar tarafından yapılan ölçümler esas alınarak yapılmalıdır. Bu yapılamadığı takdirde Oda’mız alım sezonu boyunca gerekli teçhizatlar ile alımları takip edecektir.
7. Sözleşme kotalarına ton uygulanması yüksek verim ve kaliteli üretim yapan çiftçilerimizi zor durumda bırakmakta ve cezalandırmaktadır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.