Domates üreticisi bitki hastalığına değil fiyatlara yenildi

Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ının elde edildiği Karacabey ile Mustafakemalpaşa ovalarında görülen "mildiyo" hastalığına karşın 1 milyon tonluk rekolte hedefini tutturan üreticiler, fabrikalar tarafından fiyatların düşürülmesiyle büyük zarar etti.

Hasadın bu ay sonunda tamamlanacağını belirten Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, fiyatlar konusunda son yılların en kötü sezonunu yaşadıklarını kaydetti.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da üretilen salçanın yüzde 80'inin ihraç edildiğine de değinen Karaca, döviz kurlarının son dönemde önemli oranda arttığını, bu nedenle salça fabrikalarının, domates fiyatlarını daha fazla aşağıya çekmesinin bir gerekçesinin olmadığını sözlerine ekledi.

Fabrikalarla yapılan sözleşmeli üretim kapsamında kilogram başına alım fiyatlarının peşin ödemeli 19-21 kuruş ya da bu yıl aralık ayı ödemeli 22 kuruş olarak tespit edildiğini belirten Karaca, “Salça fabrikalarının domates fiyatlarını 14 kuruşa kadar çekmesi, üreticileri çok zor durumda bıraktı. Kar bir yana zarar ettik. Biz fiyat artışı beklerken fiyatlar geri çekildi. Üreticinin domatesten para kazanacağı fiyat 25-30 kuruştur. Bunun altındaki fiyatlar, üreticiyi kurtarmıyor. 14 kuruşa kadar çekilen bir fiyat, girdi maliyetlerinin bile altındadır. Bu gidişle gelecek sene domates ekim alanları ciddi ölçüde daralır” dedi.

Karaca, bu yıl mildiyö nedeniyle önemli ölçüde rekolte kaybı riski yaşadıklarını ancak buna karşı geçen ayın ilk haftasında başlayan hasadın sonuçlarının, rekolte bakımından hedeflere ulaşıldığını gösterdiğini ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.