Domates üreticisi alan değiştiriyor

Domates üreticisi alan değiştiriyor
Karacabeyli domates üreticisi yıllardır emeğinin karşılığını alamamaktan yakınırken alan değiştirmeye başladı.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, bölgedeki salça fabrikalarının bu yıl üreticilerle yaptığı sözleşmelerin maliyeti dahi karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
Karaca, peşin ödemeli sözleşmelerde 9,5 YKr, vadesi aralık ayına kadar uzaya bilen sözleşmelerde ise 10,5 YKr fiyat verildiğini belirterek,
”Domatese verilen fiyat, 5 yıl öncesiyle aynı. Şartlar böyle devam ederse, Karacabey Ovası’nda bu iş biter” dedi. Karacabey Ovası’nda, geçmiş yıllarda 50-60 bin dekara kadar çıkan domates ekim alanlarının, son iki yıldır 25bin dekara gerilediğini, bunun yarı yarıya düşüş anlamına geldiğini kaydeden Karaca, şöyle konuştu:
”Gübre, ilaç, mazot gibi giderlerin fiyatları her yıl artıyor ama domatesin satış fiyatı hep aynı.
5 yıl önce de aynıydı, şimdide aynı. Oysa bu süre zarfında girdi maliyetleri yüzde 200-300 oranında arttı.
Biz hala aynı fiyattan domates satıyoruz. Bu nedenle üretici, üretmekten kaçıyor. Başka ürünlere yöneliyor…” Karaca,domates üretiminin, dolayısıyla bölgedeki tarıma dayalı sanayi kuruluşlarının hammadde temininin sürdürülebilir olması için fiyatların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Nuri Taraca, dekar başına ortalama 7 ton ürün elde edildiğini, dolayısıyla bu yıl 25 bin dekardan 175 bin ton rekolte beklendiğini bildirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.