DOMATES SÖZLEŞMESİ TAŞERONLA YAPILIYOR!

50 kuruş açıklanan domatesin 30 kuruşa düşürülmesinin rastlantı olmadığı anlaşıldı.

Karacabey’de salça fabrikaları ile 40 yıldır tek taraflı yapılan sözleşmelerin son yıllarda “Taşerona” havale edilmesi üzerine çiftçi, 50 kuruştan alınacağı açıklanan domatesin, 30 kuruşa indirilmesinin rastlantı olmadığını ileri sürdü.
Çiftçinin ürünü “Fire var” denilerek, 50 kuruştan, 30 kuruşa indirilince, fabrikaların sözleşmelerini, çiftçi ile değil de, hiç bir yükümlülüğü bulunmayan aracı ile yaptığı ortaya çıktı.
AKP’nin, “Sözleşmeli tarımı” çiftçinin aleyhine döndüğü görüldü.
Karacabeyli salçalık domates üreticileri, “Salça fabrikaları sözleşmeli üretim yaptırıyor. Ancak sözleşmeyi üreticiyle doğrudan kendisi yapmıyor. Domates üreticisi sözleşmeyi genellikle aracı ile yapmak durumunda bırakılıyor. Fabrikalar, aracılarla, komisyon karşılığında çalışıyor. Bu nedenle, fabrikaların sözleşme koşullarına uyma gibi bir yükümlülüğü de bulunmuyor.
Çiftçi, olağanüstü durumlarda da olsa sözleşme koşullarına uymama gibi bir durumla karşılaştığında, aracılar yüklü tazminatlar almak için yasal yollara başvurabiliyor. Aracılar koşullara uymadığında ise sözleşmeler tek taraflı yapıldığı için çiftçi hiç bir hak iddia edemiyor. Söz konusu tek taraflı yapılan belge bile resmi kurumlara verilmiyor. O nedenle çiftçi hakkını hiç bir yerde hiç bir koşulda arayamıyor. Sürekli mağdur olan çiftçi, “Sözleşmeli Tarım”ın kurbanı oluyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.