“Dolu mağdurlarının borçları faizsiz ertelenmeli”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını belirterek, “Haziran ve Temmuz ayında yaşanan sel ve dolu çiftçimizi vurdu. Hasadın devam ettiği Temmuz’da aşırı yağış zararı artırdı. Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde yaşanan afetler nedeniyle başta salçalık domates olmak üzere, biber, salatalık, mısır, kavun, karpuz, tütün, elma, armut, nektarin ve şeftalide büyük zarar oluştu” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Aralık ayından itibaren gerçekleşen yağışların ülke genelinde üreticinin yüzünü güldürmesine rağmen son aylarda bazı illerde sele dönüşmesinin ürünlere zarar verdiğini bildirdi.
Haziran ve Temmuz’da yaşanan sel afetiyle yağan dolunun çiftçiyi vurduğuna işaret eden Bayraktar, hasadın devam ettiği temmuzda da aşırı yağışların zararı artırdığını kaydetti.
Bayraktar, üretim döneminde gerçekleşen fırtına, hortum, aşırı kar yağışı, don, dolu, aşırı sıcaklar ve kuraklığın ürün, tesis ve hayvan kayıplarına yol açtığının altını çizerek, şöyle devam etti: “Ekim-haziran arası 9 aylık dönemde toplam yağış, Karadeniz Bölgesi hariç normalin altında kalırken, haziran yağışları Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz hariç normalin üzerine çıktı. Haziranda yağış ortalaması normalin yüzde 13,6 üstünde gerçekleşti. Üretim sezonunda birçok ilimizde çiftçiler, hemen hemen her çeşit afetle karşı karşıya kaldı. Üretim döneminin başladığı ekim-kasım aylarında yağışların olmaması hububat üreticisini kuraklık riskiyle karşı karşıya bırakırken, aralık ayından itibaren gerçekleşen afetler zarara neden oldu.”
“Çiftçinin tarımsal kredi borçları faizsiz ertelenmeli”
Bayraktar, Mayıs ve Haziran da zaman zaman gerçekleşen aşırı yağışın birçok ilde hasadı yaklaşmış veya devam eden ürünlere zarar verdiğini belirterek, Malatya, Manisa, Şanlıurfa, Tekirdağ, Denizli, Aydın, Yalova’da çiftçilerin önemli zararla karşı karşıya kaldığını bildirdi.
Haziranda mevsim normallerinin üstündeki hava sıcaklıkları nedeniyle Adana’nın Seyhan ilçesinde hasat dönemindeki karpuzun zarar gördüğüne işaret eden Bayraktar, Temmuz ayında Mustafakemalpaşa, Karacabey, Çanakkale’nin Bayramiç, Manisa’nın Selendi ilçelerinde yaşanan afetler nedeniyle başta salçalık domates olmak üzere, biber, salatalık, mısır, kavun, karpuz, tütün, elma, armut, nektarin ve şeftalide büyük zarar oluştuğunu kaydetti.
Bayraktar, 2016 yılında yapılan borç ertelemesinin 2017 yılı için çıkarılmadığına da değinerek, bu yıl yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerin her türlü vergi ve SGK prim borcunun en az 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini vurguladı.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydına bakılmadan tüm çiftçilerin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve uzun vadeye yayılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “Özel bankaların da bu kapsama alınması sağlanmalıdır. Üreticilerimize faizsiz, yeni, uzun vadeli kredi imkanları sunulmalıdır. Ayrıca acilen, üretimde kullanılan araç, gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdi destek sağlanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve uzun vadeye yayılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurduklarını belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.