DOĞADER; “Katliama hayır!”

Karacabey Atatürk Kültür Parkı’nda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatına başlanılan “Kültür Merkezi” için yeşil alanların betonlaştırılmasını protesto eden DOĞADER Karacabey Temsilciliği geçtiğimiz Cumartesi günü ‘Betonlaşmaya hayır’ sloganıyla bir etkinlik düzenledi. Atatürk Kültür Parkı’ndaki etkinlikte konuşan DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak, “Yeşili yok ederek katliam yapıyorlar. Biz Kültür Merkezi’ne değil, yeşilin ve çevrenin yok edilmesine karşısıyız.” mesajı verdi.
Etkinliğe; Ercan Yıldız başkanlığındaki Atatürkçü Düşünce Derneği Karacabey Şubesi yöneticileri ile Karacabeyli doğaseverler katıldı. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak, Karacabey’de ‘Kültür Merkezi’ adı altında yeşilin ve çevrenin katliam edildiğini savundu. Söz konusu inşaatın hemen durdurulması ve Atatürk Parkı’nın yeniden yeşile kavuşması gerektiğini vurgulayan Gökbayrak, “Yerel seçimler öncesi belediye yönetimine yeniden aday olan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptıkları bu kent suçunun hesabını halka vermelidir. Seçimlerde Bursa Büyükşehir ve Karacabey Belediye Başkanlığı için yarışan diğer belediye başkan adayları da, bu elimizden alınıp betonlaştırılmak istenen parklarımıza karşı yapılan hatayı düzeltip, parkımızı bizlere nasıl geri kazandıracakları konusunda halka açıklama yapmalıdır.” dedi.
DOĞADER Başkanı Gökbayrak, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kentlerde beton duvarlar arasına hapsolmaktan bizleri kurtaran parklar, kentin gürültüsünden, tozundan uzaklaşıp dinlendiğimiz huzur bulduğumuz mekanlardır. Birçoğumuz parklara, stresten kurtulup kuş cıvıltıları arasında rahatlamak için gideriz. Bu anlamda parklar kentin yükünden hızla uzaklaşabildiğimiz kaçış alanımızdır.
Modern şehircilik ilkelerinde parklar büyük öneme sahiptir. Dünyanın pek çok kent ve kasabalarında parklar, içinde uzun, büyük ağaçlar ve bolca yeşil bitki örtüsünün bulunduğu, ziyaretçilere dinlenmeleri için yol kenarlarında konulan banklardan başka bir şey olmayan yerlerdir. Oysa Türkiye’de parklar, belediyeler tarafından hep başka amaçlar için işgal edilen alanlar olmuştur. Yabancı ülkelerdeki parklarda bir tek kafeterya bile bulunmazken, Türkiye’de, kapladığı alanı sürekli büyüterek düğün salonuna dönüştürülen çay bahçeleri, spor alanları, ticari işletmelerin bulunduğu parklarımız çoğunluktadır. Planlarda halka ait yeşil alan olarak görülen parklarımızın doğal dokusu yok edilerek ticarileştirilen alanlara dönüştürülmüştür. Yasal mevzuatımızda, kent yerleşim alanlarında planlama yapılırken kişi başı 10 m2 park / yeşil alan bırakılması hükmü getirilmiştir. Karacabey’de 2011 yılında yeşil alanlar kişi başına 6,1 m2 olduğu resmi kayıtlara yansımıştır. 2011 tarihinden sonra Karacabey’de yeni büyük bir park alanı açılmadı. Hatta Karacabey yerleşim yerlerinin güneydoğusunda, geniş bir alanı kaplayan Öğretmenler Parkı, son 5 yıl içinde görev yapan Karacabey Belediye yönetimi tarafından atıl duruma getirildi ve hatta üzerinde motorlu taşıt yarışları yapılmasına bile izin verildi.
Öğretmenler Parkı’nda Belediye tarafından bir süredir yeniden park inşa çalışması yapıldığını biliyoruz. Biz Öğretmenler Parkı’nın açılmasıyla 2011’deki kadar yeşil alan oranımıza yeniden erişeceğiz diye sevinirken, bu kez de Karacabey Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte geçen hafta şu an içinde olduğumuz Atatürk Kültür Parkı içinde harfiyat çalışması başlattığını fark ettik.
Yaptığımız araştırma ve incelemelerde, 2 yıl önce 21.03.2017 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de kabul edilerek yürürlüğe giren bir plan değişikliğine ulaştık. Bu plan değişikliğine göre şu an içinde bulunduğumuz Canbalı Mahallesi’ndeki 200 bin metrekare alana sahip Atatürk Kültür Parkı, Saadet Mahallesi’nde 7200 metrekare alana sahip Atatürk Parkı ve Garipçe Mahallesi’nde 7600 metrekare alana sahip Gençlik Parkı’nın “Park Alanı” niteliğinden çıkarılarak “Rekreasyon Alanı” olarak ilan edildiğini öğrendik. “Park Alanı” içine betonlaşmaya yasal mevzuata göre çeşitli zorluklar varken, “Rekreasyon Alanı”nda bu yoktur. Rekreasyon alanında Belediyelerin istediği gibi istediği çeşitli binalar yapılmasına ve hatta ticari amaçlar için kullanılmasına izin verilebilmektedir.
Rekreasyon alanı ilan edilen parklarımızın ikisinin de adının “Atatürk” olması dikkat çekicidir. Parklar, rekreasyon alanına çevrilirken yakın bir yerde aynı büyüklüğe sahip başka alanlar bulunup buraları park alanları ilan edilmesi yasal olarak zorunluyken bu yapılmamıştır. Bunun yerine Karacabey Belediyesi, zaten önceden park olan Öğretmenler Parkı’nda yeniden düzenleme başlatmıştır. Ancak bu düzenleme, Karacabey’in 2011 yılında 6,1 m2 olarak hesaplanan yeşil alan oranımızı yükselttiğimiz anlamına gelmiyor. Yaptığımız hesaplara göre bu plan değişikliği ile 3 adet parkın rekreasyon alanına çevrilmesiyle Karacabey’de park ve yeşil alanlarımız 215bin metrekare azaldı. Bu da Karacabey yeşil alan oranının kişi başı 3 metrekareye düştüğü anlamına gelmektedir.
Biz DOĞADER ve Karacabey halkı olarak, burada yapılmak istenen “Kültür Merkezi”ne değil, ‘kültür merkezi’ için seçilen yere karşıyız. İnşaat için dikilen tabelada inşaatın 1. aşaması olduğu belirtiliyor. Bu da parkımızda daha başka, daha büyük yıkımlar planlandığı anlamına geliyor. Bunları adım adım yapıp parkımızı tamamen yok etmek istiyorlar. Oysa Kültür Merkezi yapımı için Karacabey’de çok sayıda boş arazi var. Bulunduğumuz parkta, yolunun tam karşısında şu anda bile çok sayıda boş araziler görülebilmektedir. Ancak, Karacabey Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, parklarımızı elimizden alarak, parklarımızı rekreasyon alanına çevirip içine Kültür Merkezi projesi yaparak gerçek bir kültürsüzlük, yeşile ve doğaya karşı saygısızlık örneği göstermişlerdir.
Yerel seçimler öncesi belediye yönetimine yeniden aday olan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptıkları bu kent suçunun hesabını halka vermelidir. Ayrıca seçimlerde, Bursa Büyükşehir ve Karacabey Belediye Başkanlığı için yarışan diğer belediye başkan adayları da, bu elimizden alınıp betonlaştırılmak istenen parklarımıza karşı yapılan hatayı düzeltip parkımızı bizlere nasıl geri kazandıracakları konusunda halka açıklama yapmalıdır.
Biz Karacabey halkı ve DOĞADER olarak, bizlerden gasp edilen parklarımızı geri istiyoruz. Parkımızın içinde betonlaşmaya karşıyız. Seçimlerden sonra göreve gelecek Karacabey ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanları, ilk iş olarak Karacabey Atatürk Kültür Parkı’nda yapılmak istenen Kültür Merkezi Projesi’ni iptal etmelerini, bu projenin Karacabey’de başka bir yerde yapacaklarını açıklamalarını ve parklarımıza planlar üzerinde yeniden park ve yeşil alan niteliği kazandırmalarını bekliyoruz. Ayrıca parklarımızda yeşil olan her yerin yaz-kış yeşil kalan çam ağaçlarıyla ağaçlandırmalarını, insan doğa bütünleşmesini sağlayacak peyzaj düzenlemelerini yapmalarını istiyoruz.”
ADD Karacabey Şube Başkanı Ercan Yıldız ise, Belediye gibi kurumların betonlaşmaktan çok daha fazla yeşil alana önem vermeleri gerektiğine dikkat çekerek, “İlçemizin bir Kültür Merkezi’ne ihtiyacı olabilir ama bu hizmetin yeri burası değildir. Bu projenin derhal durdurulmasını istiyoruz. Çünkü yeşil alanları yok etmek kabul edilebilir bir şey değildir.” ifadesini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.