Diriliş

Diriliş’e geçmeden yazıma, büyük şairimiz Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiirle başlamak istiyorum.
ATATÜRKÇÜ KOŞMA
Atatürk devrimlerine
Bir ters bakıştır gidiyor
Siyaset karıştı dine
Bin bir yanlıştır gidiyor
            ***
Bu çağda bu nasıl kafa
Çağdaş giyim kalkmış rafa
Fese, takkeye, çarşafa
Nice alkıştır gidiyor       
            ***
Kaldır başını, bir bak da
İrtica değil uzakta
Gör, Arapça kullanmakta
Nasıl yarıştır gidiyor
            ***
Maşlahlı ve takunyalı
Matah oldu Arap malı
Sözün kısası hatalı
Bir davranıştır gidiyor
            ***
Ninnileri duya duya
Uyuyoruz gaflet bu ya
İrtica gemiyi azıya
Çoktan almıştır gidiyor
 
Karacabey’de 9 Aralık Çarşamba günü akşamı Atatürkçü Düşünce Derneği’nin getirdiği Samsun Sanat Tiyatrosu Yaşar Gündem’in yönetmenliğini yaptığı, Turgut Özakman’ın Diriliş adlı eserini ikinciye izledim. Performasyonlarından dolayı Tiyatro ekibini yürekten kutluyorum. Oyunla bütünleşmişler. Turgut Özakman’ı da böyle bir eser yaratmasından dolayı saygı ile selamlıyorum.
Atatürkçü Düşünce Derneği’ne de teşekkür ediyorum. Daha öncede aynı gurup tarafından sergilenen Şu Çılgın Türkler eserini de izlememizi sağlamışlardı. Ancak şunları da söylemeden geçemeyeceğim. Gündüz öğrencilere yapılan sunumda salon oldukça boştu. Ders saati olduğundan dolduramadık ya da okullar öğrencilere izin vermediler demesinler. İlköğretim okullarının birçoğu sabahçı öğleci, liselerin de dersleri 15.30 da bitiyor. İyi bir diyalog kurulsaydı bu güzel eser en az 2 kez öğrencilere de sunulurdu. Çocuklarımızda çok çok şeyler öğrenirlerdi.
Akşam ise salonun arka bölümü boştu.  Biletleri sattık gelmediler de diyebilirler ama inandırıcı olmaz.
Her zamanki gibi kendimiz çalıp, kendimiz oynadık. Bu güne kadar tiyatroda rastlamadığım az da olsa  yeni yüzler de gördüm sevindim. Ama ilçemizdeki tarih öğretmenlerini salonda göremedim. Bu değerli arkadaşlarım her akşam kendi kendilerine söyleşip duruyorlar. ADD ulaşmadıysa çok ayıp, onlar da duyup gelmedilerse daha ayıp ettiler. Bazı arkadaşlara niye gelmediniz diye sorduğumda; şunu duydum ADD’yi beğenmiyoruz dediler. Üzülerek ADD’yi mi yoksa yönetimi mi beğenmiyorsunuz dediğimde aldığım yanıt tahmin etmiş olduğunuz yanıttır.
Kısacası ADD yönetimi ikmale değil sınıfta kalmıştır. “Neden yardımcı olmadın” diyebilirler. Yönetimce kabul görmeyen bir üye olarak neden yardım edeyim. Kongrede kurullardan birisine iş olsun diye aday olduğumdaki süreci hatırlamalarını hatırlatırım. Son yapılan kongrede bayan olarak eşimden başka biri var mıydı? Tiyatro etkinliğine yönetimini getirememiş ve mesai arkadaşlarının katılımını sağlayamamış bir yönetim salonu dolduramamış olması normaldir. Oturup güzelce bir özeleştiri yapmalarını öneririm. Acaba ne kadar doğru yapıyoruz diye.
Diriliş oyunu ilçemiz Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kendine gelişi olur umuduyla…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.