Depreme dayanıksız okullar yıkılacak

Bursa Valiliği, il genelinde yapılan “Deprem Dayanıklılık Testleri” sonucu 24 okul hakkında yıkım kararı alındığını açıkladı. Buna göre Karacabey’de 1950 yılında hizmete giren 14 Eylül Ortaokulu A Blok (eski bina) ile Cumhuriyet İlkokulu’nun 1994’te faaliyete geçen A Blok ve 1975 yılında eğitim öğretime açılan B Blok binaları depreme dayanıklılık açısından riskli görüldü. Bu nedenle öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye atmamak amacıyla bu binaların boşaltılmasına karar verildi. Ayrıca, Karacabey’de ilk hizmete giren ve 1926 yılında eğitim-öğretime başlayan Cumhuriyet İlkokulu’nun tarihi binasının (C Blok) depreme en dayanıklı okul binası olduğu öğrenildi.
Konuyla ilgili Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Bu yıkım kararı sonrası belirlenen okullarımızda Eğitim-Öğretim’de herhangi bir aksaklık yaşanmayacak olup, her türlü tedbir Müdürlüğümüzce alınmıştır.
14 Eylül Ortaokulu’nun A Blok’u yıkılacak olup, öğrencilerimiz 2007 yılında hizmete giren B Blok’ta ikili öğretim yapacaklardır. Cumhuriyet İlkokulu’nun anasınıfı ve özel eğitim öğrencileri C Blok’ta (tarihi bina) eğitim görürken; 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri de Adnan Menderes Ortaokulu’nda ikili öğretime geçeceklerdir. Yeni bina inşaatları tamamlanana kadar eğitim-öğretimlerine bu okullarımızda devam edecekler.
Yıkılan binalarımızın yerine en kısa zamanda yeni, modern ve derslik kapasitesi daha fazla binalar yapılacak olup, bu durumun öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz için mağduriyet değil, can güvenliğinin sağlanması ve yeni binaların yapılması açısından bir kazanç olduğu düşünülmektedir.”
Bursa Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, “Türkiye, depremselliği yüksek olan bir bölgede bulunmaktadır. Bizlerin önceliği geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlığı ve can güvenliğidir. Öğrencilerimizin güvenli ortamlarda en sağlıklı bir şekilde eğitimlerine devam etmeleri bizim olmazsa olmazımızdır. Milli Eğitim Bakanlığı, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından eğitim binalarımızda yapılan kontroller ve değerlendirmeler neticesinde ‘deprem tahkik raporları’ sonucuna göre deprem olması halinde risk taşıyabileceği değerlendirilen binaların yıkılması yönünde karar alınmıştır. Bu kararın, öğrencilerimizin sağlıklı bir ortamda eğitimlerine devam edebilmesi adına alınmış olup, bu kapsamda 24 eğitim binamız hakkında yıkım kararı alınmıştır.
Yıkım kararı alınan eğitim binalarından dokuzu aynı bahçedeki sağlam olan diğer blokta, bunun dışındaki 15 okulumuzda ise, öğrencilerimiz kayıt bölgesindeki en yakın okulda eğitimlerine devam edecektir.
İkinci yarıyılda eğitim öğretimin aksamaması için İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince planlama yapılmış ve tüm tedbirler alınmıştır. İlgili okullardaki idarecilerimiz, öğrencilerimize gerekli yönlendirmeleri yapmıştır. Yıkım kararı alınan eğitim binalarının en kısa sürede yıkılarak yeniden yapımı için tüm çalışmalar başlatılmıştır.” denildi.
Buna göre Karacabey’de Cumhuriyet İlkokulu ve 14 Eylül Ortaokulu’nın yanı sıra Bursa genelinde yıkılacak okullar şöyle:
“Gemlik ilçesinde Atatürk İlkokulu ve Zübeyde Hanım Anaokulu, Kestel ilçesinde Musa Fırat Coşkun Ortaokulu, Mudanya ilçesinde Şükrü Çavuş Sait Eroğlu İlkokulu, Mustafakemalpaşa ilçesinde Yalıntaş Ortaokulu, Nilüfer ilçesinde Nedim Öztan İlkokulu, Orhangazi ilçesinde Erenler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Atatürk İlkokulu ile Sölöz Ortaokulu, Osmangazi ilçesinde Hürriyet Anadolu Lisesi, Hüma Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Merinos İlkokulu, Sönmez İlkokulu, Sönmez İmam Hatip Ortaokulu, Yunuseli Hacı Naciye Kanaliçi İlkokulu, Mithatpaşa İlkokulu ve Başaran İlkokulu, Yenişehir ilçesinde Akçeşme İlkokulu, Yıldırım ilçesinde Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi, Namazgah İhsan Dikmen İlkokulu, Ahmet Hamdi Tanpınar İlkokulu ve Yıldırım Şerif Artış İlkokulu.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.