Demokratik eğitim hakkı için greve gidiyoruz!

Tunç, öğrencilere seslendi:
Karacabey Eğitim Sen Temsilcisi Salih Tunç, 25 Kasım günü okullarda ve üniversitelerde demokrasi adına gerçekleştirecekleri “Grev” nedeniyle öğrencilere seslendi.
            Herkese nitelikli, bilimsel, kamusal ve demokratik eğitim hakkı için bu grevi yapacaklarını belirten Tunç, konuya dikkat çekti.
            Tunç, “Küçük yaşlarda hayallerimiz oldu. Hayallerimizi umuda dönüştürmek istedik. Kimimiz okul öncesi eğitimle, kimimiz ilköğretimle okullara başladık. Hedefler kondu önümüze ailelerimiz ya da öğretmenlerimiz tarafından. Bu hedeflerin bir kısmını ıskaladık. Büyüdük yıl yıl. Gördük eğitimdeki sorunların büyüklüğünü. Çoğumuz için eğitim kâbusa dönüştü. Sınavlarla yatıp kalkar olduk. Cenderenin içindeydik. Sadece sınavlar mıydı önümüze çıkan tek sorun? Elbette hayır.
            En temel insan hakkı olan eğitim ‘devletler tarafından parasız sunulur’ yazıyordu yasalarda ve uluslar arası sözleşmede. Bir hukuksuzluk sistemi yerleştiriliyordu eğitime. Gün oldu para istendi sizlerden. Velilerinizden (katkı payı, kayıt parası elektrik, su, yakıt, onarım, harç vb.)çeşitli adlarda 64 kaleme çıkmıştı ödeyeceğiniz para. Kimimiz anlattık anne babalarımıza okulda para istendiğini, kimimiz biliyorduk ailemizin kıt kanaat geçimini sürdürdüğünü, anlatmaya çalıştık ilgili ve yetkililere durumumuzu. Azarlandık, dışlandık ayrımcılığa uğradık okullarda. Onlarca yıldır çözmemişlerdi, ‘çözememişlerdi’ eğitimin sorunlarını hükümetler,  yetkililer. Devlete kambur oluyormuş okullar, ‘her şeyin bir bedeli vardır’ dediler. Ne kadar paran varsa o kadar eğitim diyorlardı açıkça… Okullar ticarethane, eğitimciler iş gören, öğrenci ve veliler müşteri olarak muamele görmeye başladı her kademesinde eğitimin.
            Sonuçta sosyal yaşamımız kuşatılmış, her birimizin dilsiz, sağır ve kör olmamız için ne gerekiyorsa yapılmıştı. Özel okullar açıldı, dershaneler mantar gibi çoğaldı, özel dersler verildi, bolluk vardı eğitim sisteminde hepsi cebimizdeki harçlıklara göz dikmişti. Çağ atlıyordu ülkemiz eğitimde… Önemli değildi bilimsel nitelikli eğitim, yeter ki piyasa kuralları işlesin gerisi teferruattı. Çoğumuz kaybolmuştuk bu dayanılmaz yarışta, kimimiz bitirsek de üniversiteyi büyütüyoruz işsizler ordusunu. Başka bir eğitim, başka bir yaşam mümkün, diyen biz eğitim ve bilim emekçileri;
            ‘Eğitim her kademede; okul öncesi eğitimden, yüksek öğrenime eğitimin içeriğinin nitelikli, bilimsel, demokratik yapıya kavuşturulması için, Eğitimin temel bir insan hakkı olduğundan hareketle okul öncesi eğitimden, üniversiteye herkese kamusal olarak sunulması için, Eğitim yönetiminde katılımcılığın esas alınması (öğrenci, veli eğitim ve bilim emekçileri) için, Bilimin ticarileştirilmesi karşısında, bilimin kamusal sunumu için, Sözleşmeli, geçici, kadro dışı çalıştırmanın son bulması, herkesin iş güvencesinin olduğu kadrolu çalıştırmanın esas alınması için, Tüm öğrencilere eğitim-araştırma materyallerinin barınma, beslenme ve ulaşımın parasız sunulması için, Bütçeden eğitime ayrılan payın arttırılması, okullara yeterli ödenek verilmesi için, Her düzeyde özel okul, özel üniversite ve dershanelerin kapatılması ve kamu okullarının yaygınlaştırılması için GREVE gidiyoruz’” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.