Damat Beyin Karı-Koca Benzetmesi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen yürürlüğe girdi. Bakanlar belli oldu ve “göreve” başladılar. En kritik bakanlık koltuğuna ise damat bey oturdu. Davul zurna ile geldiğinin ilan eden ekonomik krizi yönetmek üzere Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturdu.
Ekonomik kriz ve ABD ile yaşanan siyasi kriz el ele yürüyor. ABD siyasal krizi çözmek için ekonomik krizin daha da derinleşmesi için elinden gelen her türlü yola başvuruyor. Örtülü tehditlerini açık tehdide dönüştürüp iki bakan hakkında yaptırım uyguluyor. Bu arada yetkili olduğu söylenenlerden farklı tonlarda sesler çıkıyor. Kimisi yüksek perdeden ABD’yi tehdit eder görüntüsü verirken, kimisi de ABD ile bağların ebediyen kopmasından korkup ortalığı yatıştırmak için olağanüstü çaba gösteriyor. Bu arada devlet kavramından haberi olmayanlar da devlet yöneticisi ağırlığından uzak acınacak sözler söylüyor.
Siyasi kriz ile ekonomik kriz el ele yürüdüğünden çiçeği burnunda Hazine ve Maliye Bakanı da bir açıklama yapmak zorunda kalıyor ve NTV’de katıldığı programda konuşuyor:
“Kırk yıllık karı-koca eşler bile her konuda anlaşamıyorlar. ABD ile hiçbir zaman ilişkiler kopmaz.”
ABD ile ilişkileri karı-koca ilişkisi ile açıklamaya kalkmak bazıları için gerçekçi olsa bile bizim kültürümüzde asla kullanılmayacak bir benzetmedir. Bu benzetmeyi yapanlar, bu ilişkide kimin hangi rolü üstlendiğini açıklamamış olsa bile bilinç altında hangi rolü aldıklarını dışa vurmuş olurlar.
Sokakta oynayan on yaşındaki çocuklar bile evcilik oyunundaki karı-koca ilişkisinde böyle bir benzetmede hangi rolü alacaklarını iyi bilirler ve istemedikleri role itiraz ederler. Türkiye gibi feodal ilişkilerin kendini en ağır bir şekilde karı-koca ilişkilerinde gösterdiği bir ülkede bu ilişkilerde kimin egemen olduğunu bilmeyen yokken böyle bir benzetme yapmak ancak Amerikan kültürü ile yetişmenin sonucu olabilir. Elbette buna ek olarak ülke çıkarlarını savunmakla, ülkesini pazarlamak arasında çok önemli farklar olduğunu ailesi dışından öğrenmek gerekebilir.
Ülkemiz gerçekten tarihi kararların eşiğinde. Bu kararların eşiğindeyken ABD ile Katolik nikahıyla bağlı olduğumuz inancından kaynaklı tuhaf benzetmeler yapmak, bizim gibi ülkelerin bağımsız olamayacağı inancının zihinlere kökleşmiş olmasını gerektiriyor.
Umarız damat bey yaptığı benzetmedeki hatasını kavrar. Bu hatayı kavramak için çocuklukta biraz olsun mahalle kültürü almak yeter de artar bile. Mahalle kültürü yerine Amerikan kültürü alındıysa yapacak bir şey yok. Belki de yapılacak tek şey çocuklarımızı böyle benzetmelerden uzak tutarak ulusal bağımsızlık anlayışını zehirlenmekten kurtarmak olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.