“Cumhuriyet ilelebet payidar kalacak!”

Cumhuriyet’in kuruluşunun 98. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi koronavirüs önlemleri altında Karacabey’de de kutlandı.

Geçtiğimiz 28 Ekim Perşembe günü Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, dün de düzenlenen etkinlikle devam etti.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 98. yıl dönümü kutlama programı kapsamında ilk olarak Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, ilçe protokolünün tebriklerini kabul etti. Kaymakamlıkta gerçekleşen tebriklerin kabulü sonrası Cumhuriyet Alanı’ndaki törene geçildi.

Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hidayet Eraslan, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, STK temsilcileri, öğrenci ve vatandaşların katıldığı törende Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu ile Belediye Başkanı Ali Özkan, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

Tören programının sunumunu Edebiyat Öğretmenleri Macide Meltem Doğramacı ile Özgür Ertuğrul başarıyla üstlenirken, saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından kutlama programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu gerçekleştirdi.

Konuşmasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunun önemine dikkat çeken Kaymakam Kurtbeyoğlu; “Bugün Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde ilan ettiğimiz, ilelebet yaşayacağına inandığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin 98. kuruluş yıl dönümünü büyük bir gurur ve heyecanla kutluyoruz. Hiçbir zaman esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk milleti, istiklalini ve istikbalini kast edenlere karşı başlattığı mücadelesini tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlık göstererek zaferle sonuçlandırmış, kazandığı zaferini Cumhuriyet rejimi ile taçlandırmıştır. Öncesinde olduğu gibi 98 yıldır harici ve maalesef dahili saldırılara rağmen milli birliğini yücelten Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugünlere Cumhuriyetimizin kazanımları ile ulaşmıştır. Her şeye rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk milletinin ortak eseri, vazgeçilmez varlığı olduğunu biliyor olmak bizler için ayrı bir sevinç kaynağıdır.

Sevgili gençler, kıymetli öğretmenlerimiz ve değerli Karacabeyliler;

Baş döndürücü bir hızla gelişmekte ve değişmekte olan bilgiye ulaşım hızı olağanüstü artarken, yeni bilgilerin oluşumu ise çok daha hızlı olmaktadır. Bu gelişim ve değişime ayak uydurabilmek, ‘muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma’ hedefine ulaşabilmek, takip eden değil takip edilen birey, toplum ve millet olabilmek için daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve başarılı olmak zorundayız. Bizi başarıya götürecek olan şeyler bitmez tükenmez bir merak, yeni ve doğru şeyler öğrenebilmek için sürekli okumak ve tabii ki çalışmak çalışmak, çalışmaktır. Tesadüflere, şansa bel bağlamadan, sağlam temeller üzerine kurulu bir anlayışla hareket etmek, elde edilecek başarı ve mutluluğu da sürekli kılacaktır. Başta bilgi ve bilim olmak üzere, üretmeden tüketen toplumların sosyal ve kültürel anlamda başkalarını takip eden ve onlara mahkum olan birer topluluk olacağını da unutmamalıyız. Her alanda üreten bir toplum olmanın temeli ise ancak standardı, kalitesi yüksek bir eğitim ile mümkündür. Ne, nasıl soruları kadar neden ve niçin sorularını da sorabilen, öğrenmeyi ve öğrendiklerini akıl süzgecinden geçirerek değerlendirebilmeyi yapabilme güç ve kabiliyetinin farkında olmakla birlikte tecrübelere de ilgi ve saygı duyan gençler bizi mutlu yarınlara taşıyacaktır. Coğrafya ve Tarih bilinci gelişmiş, milli kültürümüzü özümsemiş, Türkçemizi doğru ve güzel kullanabilen, milli değerlere sahip ancak evrensel değerlere de hakim, ahlak ve adalet anlayışını içselleştirmiş, devletimizin ve milletimizin gelecekteki yöneticileri olacak gençlerin yetişmesi için bıkmadan, usanmadan, kesintisiz bir gayretle gençlerimizi motive etmeliyiz. Bu Türk milletinin geleceğe daha güvenle bakmasını sağlayacaktır.

Sözlerime son verirken ailenin, neslin ve dilimizin korunmasının hem milletimizin, hem de Cumhuriyetimizin korunması ve ilelebet ayakta kalabilmesi için çok önemli olduğunu kuvvetle hatırlatırım. Ayrıca insanların tamamına olduğu gibi doğaya, çevreye, hayvan dostlarımıza, kısaca canlı cansız her varlığa karşı adaletli olmak, onlara saygı göstermek zorunda olduğumuzu da ifade etmek isterim.

Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, rahmet ve minnetle anıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olma özelliklerine, demokrasi ve insan haklarına bağlılığına, bir bütün olarak varlığına güven içerisinde, birlik ve beraberlikle mutlu bir gelecek içinde yaşamaya olan inançla Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”

Kaymakam Kurtbeyoğlu’nun konuşmasının ardından Dayı Karacabey Anadolu Lisesi Öğrencisi Canan Erpak ile Ulviye Matlı Fen Lisesi Öğrencisi Kardelen Özdemir’in okudukları şiirler duygusal anlara sahne oldu. Programda Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü folklor ekibinin gösterimi ise büyük alkış topladı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ile Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen Cumhuriyet Kupası Atletizm yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri protokol tarafından takdim edildi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, tüm okulların geçit töreninin ardından sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.