Cumhurbaşkanı Seçiminde ikinci Turun Yolu

Türkiye, Devlet Bahçeli’nin hamlesi ile 2019’da yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini 24 Haziran günü yapacak. Ne var ki Cumhurbaşkanlığı seçimi diğer seçime göre çok daha fazla konuşuluyor.
Seçim yasasında yapılan değişiklikler sonucunda iktidar partisinin kurduğu seçim ittifakı, mevcut Cumhurbaşkanını aday gösterirken, muhalefet partilerinin her biri kendi adayını çıkardı. İlk bakışta bu durum bir bölünmüşlük gibi görünse de seçime katılımı artıracak bir etken olacak. Seçime katılımın yüksek olması ise Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuç vermeyip, 8 Temmuzda yapılacak ikinci turda sonuçlanma olasılığının yüksek olması anlamına geliyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimi 2014 yılında ilk kez halkın oylarıyla yapılmış ne acıdır ki o seçimde CHP-MHP “çatı aday” adı ile seçmenlerini hayal kırıklığına uğratmıştı. Bütün uyarılara rağmen seçmenin gönül rahatlığı ile oy vereceği başka bir aday için 20 milletvekili imza vermediği için seçime katılım düşük olmuştu.
Seçim kampanyası sırasında “çatı adayı” gösteren partiler bile kendi adaylarına inanmadıkları için seçim kampanyasına asılmamışlar, parti kadrolarının desteklemediği seçim toplantıları ilgi görmemişti. Sonunda mevcut Cumhurbaşkanını destekleyenler sandığa koşarken, muhalefetin “çatı adayı” beklenenden de az oy almıştı.
“Çatı adayı” sonraki yıl yapılan milletvekili seçimlerinde MHP’den milletvekili seçilmiş ve 2017 yılında MHP’nin hamlesi sonucu yapılan Anayasa değişiklikleri oylamalarında Başkanlık sistemine oy vermişti. Yani önceki seçimde kendini alt eden rakibini daha da güçlendiren hamleye destek olmuştu.
2019 yılında yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yine MHP’nin hamlesi ile baskın seçim şeklinde erkene alınınca, daha önce yapılan seçim ittifakı nedeniyle “çatı adayı” olan kişi önceki seçimdeki rakibine oy verme durumuna düşerek zamanında kendisini aday gösterenlerin açıklayamayacağı bir durum oluştu. Rakibine oy vereceğini de açıkça söyledi.
Seçim döneminde belki de sırası değil. Ancak “çatı adayını” belirleyenler bir gün partililerine ve Türk halkına bu tercihlerinin hesabını vermeliler. Şimdilik bu hatalarının özeleştirisini yapmasalar bile farklı adaylarla seçime giriyor olmaları önceki seçimde hata yaptıklarının örtülü şekilde itirafı olsa gerek.
Mecliste gurubu olan partilerin aday göstermesinden sonra, yüz bin imza toplanarak seçime girecek adaylar da belli olmaya başladı. Henüz imza sayısını aşamayan adaylar için imza çağrısı da yapıldı. Ancak bu çağrının ne kadar samimi olduğunu imzalar için son gün olan 9 Mayıs akşamı göreceğiz.
Çok adaylı bir seçimde farklı siyasal eğilimlerden seçmenler ilk turda kendilerini ifade eden adaya oy vereceği için katılım yüksel olabilecek. Bu ise seçimin ikinci tura kalma olasılığını artıracak. İkinci turda ise kendi adayı elenen seçmen hiç değilse yasalar gereği kalan iki adaydan birini destekleyecek. Muhalefet adayları teke ineceği için oylar gönül rahatlığı ile birleşecek.
İlginç bir seçim yaşayacağız. Seçimler yaklaşırken umarız partiler önemli bir hata yaparak seçmenlerin seçime ilgisini azaltmazlar. Böyle bir durumda, Türkiye’yi bir kez daha AKP iktidarına teslim eden siyasiler halka bunun hesabını veremezler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.