CowParade İnekleri satılacak

CowParade İnekleri satılacak
Karacabey sanayisinin lokomotif şirketi SÜTAŞ AŞ’nin, İstanbul sokaklarını 3 aydır açık hava sergisine dönüştüren ”CowParade” inek heykelleri, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneğine fon oluşturmak için 24 Kasımda düzenlenecek müzayede ile satışa sunulacak.
CowParade İstanbul etkinliğinin ana sponsoru SÜTAŞ’ın Pazarlama Başkanı Ergün Ermutlu, etkinlik ve sonuçları hakkında bilgi verdi. Etkinliğin 1998 yılında İsviçreli sanat yönetmeni Walter Knapp ile heykeltıraş oğlu Pascal Knapp’ın projesi olarak sokaklarda görülmeye başladığını ifade eden Ermutlu, Knapp’ların, inek heykellerini üreterek ve tasarlayarak ilk CowParade etkinliğini Zürih’te düzenlediğini bildirdi.
Ermutlu, Cowparade’ye uluslararası ismini ise 1999 yılında Chicago’lu iş adamı Peter Hanig’in verdiğini söyledi.
CowParade’nın 10 yıldır, Paris, New York, Monaco, Moskova, Sidney, Tokyo, Londra ve son olarak İstanbul olmak üzere dünyanın 55 büyük şehrinde düzenlendiğini kaydeden Ermutlu, sanatçıların hayat verdiği inek tasarımlarının 3 ay boyunca şehir sokaklarında sergilendikten sonra satıldığını ve gelirin sivil toplum kuruluşlarına fon oluşturduğunu belirtti. İstanbul’daki etkinliğin 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildiğini anımsatan Ermutlu, etkinlikte Sezen Aksu, Alinur Velidedeoğlu, Alev Gözonar, Cemil İpekçi, Hafize Uncuoğlu, Ayça Akad gibi ünlü sanatçılar ile Marmara, Mimar Sinan ve Anadolu üniversitesi öğrencilerinin de aralarında bulunduğu 150 tasarımcının tasarladığı 185 inek heykelinin, Harbiye’den Sultanahmet’e, Ortaköy’den Bebek’e İstanbul’un en hareketli noktalarında sergilendiğini anlattı. Ermutlu, “Rengarenk ineklerin, İstanbul halkının yoğun ilgisiyle karşılaştı, sanatçılar açısından da farklı bir deneyim olan serginin çok başarılı geçti” diye konuştu.
Sergi süresince bazı ineklerin tahrip edildiğini, ama çok büyük problemler yaşamadıklarını dile getiren Ermutlu, “Cowparade yetkilileri, yaşananları ”vandalizm değil, yoğun sevgi gösterisi” olarak yorumladı. Ayrıca insanların ineklerde kendilerinden bir iz bırakma adına, ağaçlara, sıralara yazıldığı gibi ineklerin üzerilerine adlarını yazdığını da gördük. Vatandaşların inek heykellerini benimsedi ve önünde fotoğraf çektirmek için uzun kuyruklar oluşturuldu” dedi.

İNEKLER SATILACAK
Ergun Ermutlu, serginin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade ederek, aralarında Sezen Aksu’nun tasarladığı ”İnek Deyip Geçme”, Alinur Velidedeoğlu’nun ”Üreten İnek”, Cemil İpekçi’nin ”Cemil İpek” adlarıyla hayat verdiği heykellerin de bulunduğu 76 ineğin, 24 Kasımda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek müzayede ile satışa sunulacağını bildirdi. Antik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam yönetiminde düzenlenecek müzayededen elde edilecek gelirin AÇEV, TEMA ve Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneğine fon oluşturacağını belirten Ermutlu, “İnek heykelleri 5 bin YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Sivil toplum kuruluşları için fon oluşturmanın sempatik bir yöntemi bulunmuş. Müzayede sonucu, Türk insanının toplumsal duyarlılığını da gösterecek” diyen Ermutlu, dünya çapındaki müzayedelerde bugüne kadar 10 milyon Doların üzerinde yardımın sivil toplum kuruluşlarına aktarıldığını dile getirdi.
Ringo Star, Oprah Winfrey, Elton John, Queen Elizabeth, Ürdün Kraliçesi Rania ve Nelson Mandela gibi bir çok ismin tasarladığı inek heykellerinin satıldığını belirten Ermutlu, “Chicago’daki açık artırmada 3 milyon Doların sivil toplum kuruluşlarına aktarıldı. ”Handsome” adlı bir ineğin 110 bin Dolara alıcı buldu. New York’taki müzayede de ise 1 milyon 351 bin Dolar toplanırken, en yüksek teklifi ise 60 bin Dolarla ”Dolara Tiffany” adlı inek heykeli aldı” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.