Çocuklarımız canlı yaşamdan kopartılıyor

Sanal bebek furyasından sonra, oyuncak hayvanların çocuklarımızın büyümesinde ve gerçek dostlarımıza uzak kalmasında büyük bir etken olduğunun altını çizen GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen, aileleri çocuklarını gerçek dünyadan koparmamaları konusunda uyardı. Son günlerde hızla çoğalan oyuncak furyasına bir yenisi de miyavlayan ve hareket eden kediler eklendi. Gerçek bir kediden tamamen farksız olan bu oyuncaklar Bursa’daki oyuncakçı dükkanlarında ve seyyar satıcılarda boy göstermeye başladı. Özellikle seyyar satıcıların kaldırımlarda sergiledikleri bu oyuncaklar gerçek bir kedinin miyavlaması gibi sesler çıkararak insanların ve de özellikle çocukların ilgisini çekiyor.
Konu hakkında GÜMÇED’e yapılan yoğun şikayetleri dikkate aldıklarını söyleyen GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen, kendisinin de bu vahim durumdan rahatsız olduğunu ifade etti. Önürmen, “ Günümüz dünyasında artık insanlarımızın gerçek hayattan koparılıp tümüyle sanal bir hale getirilmiştir. İnsanlığın en büyük belası emperyalist dünyanın üç ekran teorisi olan televizyon, internet ve cep telefonudur. Toplum olarak birbirimizle yüz yüze görüşmek, konuşmak yerine artık telefon ve interneti kullanıyoruz.” dedi.
Yetişkinlerden sonra sıra çocuklarımıza geldiğini söyleyen Önürmen, “Bir dönem sanal bebek furyası başladığı gibi şimdi de oyuncak kedi, muhabbet kuşu, köpek gibi pilli gerçek olmayan sanal hayvanlar üretilmeye başlandı. Çocuklarımızı gerçek hayvan dostlarımızdan uzak tutarak onlara sanal bir dünya yaratmaya çalışıyorlar. Ebeveynlerimiz bu tuzağa düşmemelidirler. İnsanlarımızı kene gibi, kuş gribi sanal hastalıklarla doğadan uzak tuttukları yetmiyormuş gibi şimdide çocuklarımıza sanal dünyanın nimetlerini sunarak gerçek hayvan dostlarımızdan uzak tutmaya çalışıyorlar. Şunu çok iyi anladık ki para için yapmayacakları şey yok” diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak en az aileler kadar devletin tüm kademelerindeki yetkililerin duyarlı olması gerektiğini söyleyen Adnan Önürmen, “ Başta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Çin gibi uzak doğu ülkelerinden gelen kalite açısından sağlık riski taşıyan ve bizim geleneklerimize aykırı düşen bu tarz mallara izin vermemeleri gerekmektedir. Ayrıca kanserojen madde içerdiğine inandığımız, görüntü ve gürültü kirliliği yaratan bu tarz tehlikeli oyuncakların insanların yoğun yaşadığı cadde ve sokaklardan kaldırılmasına yönelik yerel yönetimlerimize büyük görevler düşmektedir” şeklinde konuşarak uyarılarda bulundu.
Çocuklarımızı bu tehlikeden uzak tutmamız gerektiğini sözlerine ekleyen Önürmen ailelerin çocuklarını hayvan ve doğa sevgisini aşılamalarını, onları sık sık hayvanat bahçelerine götürmelerini hatta mümkünse gerçek hayvanlar yetiştirmeleri için teşvik etmelerini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.