Çimento Fabrikası’nda soru işaretleri

AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, ÇED raporunun olumsuz olduğunu ve Karacabeylilerin tedirgin olmalarına gerek olmadığını söyledi.
Çimento Fabrikası’nda soru işaretleri
*Kaymakam Dursun Balaban Filipinler’den gelen çimento fabrikasının Şahinköy’de geçici olarak kurulan gümrük alanında belirli süreyle depolanacağını dile getirerek halkın rahat olmasını istedi.
Karacabey Şahinköy’de üç ay önce büyük fırtınalar koparan ve halkın yüzde yüzüne yakınının istememesi üzerine geri adım atmak durumunda kalan KARÇİM Çimento Fabrikası’nın dev bacaları gelmeye başlayınca ortalığı bir anda ölüm sessizliği sardı.
Çimentocuların, her ne kadar “ÇED raporu alamadık. Geçici olarak buradayız. Fabrikayı başka yerde kuracağız” demelerine karşın, Filipinler’den Bandırma’ya, Bandırma Limanı’ndan ise tırlarla bir haftadır Şahinköy’e taşınan makine parçaları büyük tedirginlik yarattı.
Şahinköylüler şaşkınlık yaşarken, “Çimento fabrikası kuruluyormuş” söylentileri dalga dalga yaygınlaştı ve kısa sürede Karacabey’deki sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi.
Sivil toplum örgütleri yeni bir çalışma stratejisi belirlemeye çalışırken çiçeği burnundaki AK Parti Milletvekili Ali Koyuncu ile Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban, dün yüreklere su serpen ve halkı rahatlatan açıklamalar yaptı.
Karacabeylilerin tedirginliğinin gereksiz olduğunu belirten Ali Koyuncu, ÇED raporunun son noktayı koyduğunu belirtti.
ÇED raporunun olumsuz çıktığını ve bu yüzden çimentocuların başvuru bile yapmadığını dile getiren Koyuncu, “Altı ay önce fabrikayı kurmak için harekete geçen firma Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ÇED raporu alamadı. Fabrika parçalarının Şahinköy’e taşınmasını dikkatle takip ediyorum. Karacabey halkının tepkisini dikkate alarak konuyu araştırmaya aldık. Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın milletvekili olarak çimento fabrikasının ovaya zehir saçmasına izin vermeyeceğiz. Güney Marmara’nın tarım başkenti olan Karacabey Ovasını ağır sanayi atıklarıyla kirletmeye kimsenin güçü yetmez. Ben mecliste olduğum sürece çimento fabrikasının Karacabey’e kurulmasına izin vermeyeceğim. Hemşehrilerim rahat olsun. Halkın istemediği bir şeye bizde karşı oluruz.” dedi.
Kaymakam Dursun Balaban ise halkı tedirgin edecek gelişme olmadığını ileri sürdü. Şahinköy’e kurulması gündeme gelen çimento fabrikasının ÇED raporu alamadığına vurgu yaptı. Bandırma Limanından yapılan sevkiyatın depolama işlemi amacıyla olduğunu belirten Balaban, “ Fabrikanın Filipinlerden getirildiği doğru, fakat Şahinköye kurulacağı yönünde çıkan haberler yanlıştır. Şirket satın aldığı fabrikayı Bandırma Limanı’nda depolayacak yer olmadığı için Şahinköy ve Kıranlar Köyü arasında satın aldığı araziye taşıyor. Gümrük işletmelerine baş vuran şirket tel örgülerle çevirilen bu alanı antrepo yapmak için izin almış. Gümrük denetimindeki bu alanın kullanım izni iki yıldır. Depolama işlemi sonunda gümrük memurları antrepo’yu mühürledikten sonra alanda herhangi bir faaliyet yapılmasına izin verilmeyecek. Fabrikanın Bandırma Limanı’na getirilmesi işletmenin Şahinköy’e kurulacağı anlamına gelmiyor. Uluslararası Denizcilik yasasına göre Filipinler’den yola çıkan geminin son durağı Bandırma Limanı olarak bildirilmiş. Geminin Bandırma Limanı dışında başka bir limana yanaşması ve yükünü boşaltması bu anlaşmaya göre imkansız” diye konuştu.
GÜMÇED:AİHM’E GİDERİZ
Karacabey Şahinköy sınırları içinde, Karadağ eteklerinde kurulması düşünülen ancak 87 bin Karacabeyli adına 45 sivil toplum örgütünün imza atarak istemediğini belirtmesinden sonra kurulmasından vazgeçildiği duyurulan çimento fabrikasıyla ilgili yaşanan yeni gelişmeler Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği’ni (GÜMÇED) harekete geçirdi.
Dün Karacabey Şahinköy’de çimento fabrikasının kurulacağı söylenen Karadağ eteklerinde inceleme yapan GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen gözlerine inanamadığını belirtti.
Çimentocuların Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan 15-20 gün önce 200 dönüm yer kiralamalarını kafalarda soru işareti yarattığını ileri süren Önürmen, “Doğrusunu söylemek gerekirse ne yapılmak istendiğini anlamış değilim. Türkiye’nin tarım anbarı olarak bilinen Karacabey’de çimento fabrikası kurulamayacağını yer gök anladı. Ancak çimentocular herhalde şaşkınlık geçiriyor. Filipinler’den çok ucuza kapattıkları döküntü fabrikayı polis ve jandarma korumasıyla Şahinköy’e taşımasına akıl erdiremiyorum. Umarım yanılıyorumdur. Umarım burası geçici depo olarak düşünülüyordur. Aksi halde ortalığı ayağa kaldırırız. Fabrikanın ovamıza kurulmaması için tırların altına bile yatarız. Çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına asla izin vermeyiz. Konuyu mahkemeye taşımayı düşünüyoruz. Gerekirse AİHM’ne kadar gideriz. Umarım insanlık bu kadar ucuzlatılmaz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.