Çiftçiyi “dolu” vurdu

Karacabey’de önceki gün sağanak yağışla birlikte etkili olan dolu ekim dönemine giren Ova çiftçisine büyük zarar verdi.
Dolu yağışı nedeniyle tarlalara yeni ekilen domates ve bibere büyük zarar verirken, karpuz, kavun, mısır, buğday ve sağan’ı da kısmen etkiledi.
    Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, fındık büyüklüğünde düşen dolu tanelerinin ürünlere önemli ölçüde zarar verdiğini söyledi. Sağanak yağışla birlikte gelen dolu yağışının 10-15 dakika boyunca etkili olduğunu belirten Karaca, “Toprakta yer yer biriken dolunun tarladaki ürüne gerçek zararı 1 hafta sonra anlayabileceğiz. Uluabat ve Bakırköy dolu yağışından en çok etkilen köyler. Çiftçinin tarlasına ektiği ürünün %80’ni hasar gördü. İlk bilgilere göre Bakırköy’de 4 bin dönüm domates, 2 bin 500 dönüm tohumluk mısır, 2 bin dönüm dane mısır, 300 dönüm biber ve 100 dönümde buğday ekili arazi büyük yara aldı” dedi. Karaca, dolu yağışında Mustafakemalpaşa’ya bağlı Ormankadı ve Yeşilova’da hasarın daha ciddi boyutlarda olduğunu belirterek, karpuz ve kavun tarlalarının yok olduğu bilgisinin geldiğini kaydetti.
    Karacabey’de 30 bin dönüme yaklaşık ekili alanın hasar gördüğü ifade edilirken, 15-20 gün önce ekilen domates fideleri dolu yağışından en çok etkilenen ürün oldu. Türkiye salça üretiminin %40’nı tek başına karşılayan Karacabey Ovası’nda yaşanan afet sonrası ciddi ürün kayıpları bekleniyor.
Dolu yağışının etkilediği Bakır Köy’de incelemede bulunan Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, yeni kanuna göre tabi afetlerden zarar gören çiftçilerin zararının karşılanmadığını, sadece sigorta priminin yarısını devletin ödediğini söyledi. Bu tür doğal afetlerin sıkça yaşanmaya başlandığını vurgu-layan Karaca, tarım sigortasının yaptırmanın önemine dikkat çekti. Karaca, sigorta yaptıran üretici-lerin zararının karşılandığını kay-detti.
Bakırköylü Cengiz Kula, domates ekili 40 dönüm arazisinin doludan yok olduğunu  belirterek, 20 bin YTL’lik zarar meydana geldiğini söyledi.
    Köy muhtarı Kazım Önen’de 6 dönüm domatesinin büyük ölçüde doluya maruz kaldığını, üründe %30’a yakın rekolte kaybı yaşayacağını kaydetti. Dolu yağışından sonra bölgeye gelerek incelemelerde bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’ya teşekkürlerini ileten Önen, yaraların sarılacağı sözünü aldıklarını vurguladı.

ZİRAAT ODASI DESTEK İSTEDİ
    Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun incelemeler sonrası Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların 1 yıl ertelenmesi ile afet fonundan yardım alabilmek için girişimde bulunacağını kaydetti. Karaca, devletin zarar gören üreticiye yardımcı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.