Çiftçiler tarımdan uzaklaştırılıyor

Karacabeyli çiftçilerin sorunlarını yakından takip eden CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Üyesi İlhan Demiröz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e sunduğu soru önergesinin ardından konuyu meclisi taşıdı.

Hamidiye, Ovaesemen, Beylik ve İsmetpaşa ova köylerindeki aşırı yağıştan dolayı zarara uğrayan çiftçilere afet nedeniyle yardım yapılmasını bir kez daha vurgulayan Demiröz, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan borçların ertelenmesini, tarım sigorta kapsamının yeniden gözden geçirilmesini talep etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündem dışı söz alan Demizöz, icra borçlarıyla boğuşan çiftçilerin her geçen gün tarımdan, tarla alanlarından uzaklaştığını söyledi.

Hamidiye, Ovaesemen, Beylik ve İsmetpaşa ova köylerindeki aşırı yağıştan dolayı zarara uğrayan çiftçilerimize afet nedeniyle yardım yapılmasını bir kez daha vurgulayan Demiröz, “Hasat mevsiminin ortalarında olduğumuz bu günlerde Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da üreticiler son yağışlarla beraber domates mildiyösüyle sıkıntılı günler geçiriyor. Domates ekili alanların yüzde 80'inde mildiyö hastalık görülmektedir. Çiftçiler sözleşmeli ekim yaptıklarından, zor günlerin onları beklediğini biliyor. Buğdayda ortalama verim ve fiyat düşüklüğü nedeniyle kâr edemedikleri için iyi bir sezon geçiremediklerini ortadadır. Mısır hasadını ümitle bekleyen çiftçilerimizin içini ise, Bandırma Limanı'ndaki mısır yüklü gemiler karartıyor. Çiftçiler, Gümrük vergilerinin arttırılarak biraz da olsa mısırda yüzlerinin gülmesini istiyor” dedi.

Diğer ilçelerin de sorunlarını dile getiren Demiröz, “Ovası ile Uludağ'ı ile Bursaspor'u ile Güney Marmara Bölgesi'nde yer alan Bursa, Türkiye'nin 4'üncü büyük ili olup ülkemizin önemli tarih, kültür, turizm, sanayi ve tarım kentidir. Coğrafi konumu ve ekolojik yapısının getirdiği avantajlar nedeniyle tarımda verimlilik düzeyi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Tarıma dayalı gelişmiş bir sanayiye sahiptir. Bursa çiftçisinde sıkıntı varsa, Anadolu çiftçisinde de sorunları yangın olduğunu ifade etmek isterim. Bursa, başta İstanbul ve Ankara gibi metropoller olmak üzere Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde birçok ili besleyen bir tarımsal merkez durumundadır. İlde, tarım ile sanayi entegrasyonu oldukça gelişkin olup domates salçası, dondurulmuş gıda, meyve ve sebze konservesi, meyve suyu sanayisinde önde konumdadır.

Orhangazi, Gemlik, İznik, Mudanya ilçelerimizde sofralık zeytinle ilgili üreticilerimiz 2010 yılında çiçek yanığından dolayı, 2011 yılında kalite kaybından dolayı, 2012 yılında zeytin rekoltesinin düşüklüğü nedeniyle zor durumda olduklarını, zeytinin şu anda 70-80 kuruşa alıcı beklediğini ifade etmek isterim.

Gürsu, Kestel ilçelerimizde meyvecilikle ilgili çiftçilerimizin en büyük korkusu Suriye ve İran ile olan ilişkilerin aynen devam etmesidir.

Buradan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına açık bir çağrımız var: İnegöl Gündüzlü, Aşağıballık, Hamamlı, Muratbey, Hayriye, Bahariye, Konurlar, Çitli, Akıncılar, Hamidiye köyleriyle Kurşunlu kasabası, Kestel ilçemize bağlı Aksu, Babasultan, Gözede, Kozluören ve Ümitalanı köylerindeki şiddetli yağış ve doludan dolayı, Karacabey'deki Hamidiye, Ovaesemen, Beylik ve İsmetpaşa ova köylerindeki aşırı yağıştan dolayı zarara uğrayan çiftçilerimize afet nedeniyle yardım yapılmasını, Bursa il ve ilçelerindeki tarım alanlarında mevsimsel olay ve hastalıklardan dolayı Tarım Kredi Kooperatiflerine, bankalara olan borçların ertelenmesini, tarım sigorta kapsamının yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Çünkü icra borçlarıyla boğuşan köylülerimiz her geçen gün tarımdan, tarla alanlarından uzaklaşmaktadır.

Bursa'mızda bir başka sorun da; Tarım alanlarına onarılması güç zarar veren taş ocağı, maden, mermer, HES'ler ve termik santralleridir. Orhaneli Başköy'de mermer ocaklarıyla ilgili, Kozağacı'nda termik santralle ilgili demokratik haklarını kullanarak ÇED bilgilendirme toplantısını yaptırmayan, suyuna, toprağına sahip çıkan köylülerimizle beraber olduğumuzu ifade ediyorum.

Bir sıkıntının da, İnegöl ilçemizde Tüfekçikonak'ı ve 11-12 köyü ilgilendiren içme ve sulama suyunu kaybetmekle karşı karşıya olduğunu belirtiyor” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.