CHP’li Avil’den 1 Mayıs mesajı

Cumhuriyet Halk Partisi Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, yayımladığı mesajla işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı. Başkan Avil, yayınladığı mesajda işçilerin sömürüye ve salgına rağmen emeklerini ortaya koyduğunun vurgulayarak, “Yüz binlerce emekçi 1 Mayıs günü de işyerinde, hastanede, tarlada, sokakta olacak, halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak için var gücü ile çalışacak. Emekçiler, üretimden gelen güçlerini ülkelerindeki demokrasinin gelişmesi yönünde de kullanmalılar. Milli gelirden işçilerin aldığı payları, demokrasinin askıya alındığı dönemlerde ise azaldığı bir gerçektir. Kısacası ‘Demokrasi İşçi Ekmeğidir.’ İşleyen çarkların, üretimin başrolünde işçi, alın teri ve emek vardır. 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma günü kutlu olsun” dedi.

Avil yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “İşçilerin günlük çalışma süresi konusunda küresel ölçekte dayanışmayla verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın bir çok ülkesinde Emek ve İşçi Bayramı olarak kutlanıyor.

ABD’de işçilerin günlük çalışma süreleri 15 saatten 8 saate indirilmesi için 1884 yılında bir mücadele başlatıyor. Bu mücadele 1886 yılında başlatılan kitlesel grevlerle yaygınlaşarak küresel nitelik kazanıyor.

Amerikan İşçi Federasyonu, 1888 yılında 8 saatlik çalışma günü kabul edilinceye kadar her yıl 1 Mayıs’ta grev yapılması kararlaştırıyor. 1889 yılında Paris’te toplanan 2. Enternasyonal, 1 Mayıs’ı işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmasına karar veriyor.

İşçi Bayramı, Osmanlı Devleti sınırları içinde ilk kez 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlanırken, İstanbul’da ilk kutlama 1912’de yapıldı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez ise 1 Mayıs 1923’te resmi olarak bayram kutlaması yapıldı.

Türkiye’de, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, bu yıl tüm dünyada olduğu gibi koronavirüs salgını nedeniyle meydanlarda kutlanamıyor.

1 Mayıs günü sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için 30 Nisan günü sendikaların düzenlediği ortak programda taksimde Taksim’de 1977 yılı 1 Mayıs’ında hayatını kaybeden işçiler, Taksim Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Katılımcılar yapılan basın açıklamasından sonra anıta karanfiller bıraktı. Sendikaların ortak açıklamasında şöyle söylendi:

“1 Mayıs’ta bulunduğumuz her yerin balkonundan, pencerelerinden 1 Mayıs Marşı’nı okuyacak, pankartlarımızı asacak, balonlarımızı uçuracak, yeni toplumsal düzen için aynı anda tüm Türkiye’de ses vereceğiz. Halkın sağlığının, işinin ve geçiminin güvence altında olduğu yeni bir, toplumsal düzen için 1 Mayıs’ta sesimizi yükseltiyoruz.”

Aynı gün, İstanbul 1 Mayıs Platformu tarafından (DİSK, KESK, TMMOB, TBB) anma etkinliği düzenledi. 1977 yılı 1 Mayısında hayatını kaybeden 34 işçinin anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakıldı.

Grup adına yapılan basın açıklamasında “Üretenlerin yöneten olduğu bir düzen, eşitlik, kardeşlik bayrağının hep birlikte yükselteceğimiz gün olacak.

Bu 1 Mayıs’ı pandemi koşullarında karşılıyoruz. Kuşkusuz kendi sağlığımız ve toplumun sağlığı için bu kaygıları biz de taşıyoruz. Milyonların katıldığı mitinglerde bulaşamıyoruz. Şunu da söylemek istiyoruz ki işçi sınıfının gerçek anlamda temsil edildiği 1 Mayıs’ın kutlanmasını engellemek, bunu yasaklama, bunun önüne salgın gerekçesiyle yasaklar koymak asla kabul edilemez. Yarın sabahtan itibaren çalışmak zorunda olan işyerinde, evlerimizde, balkonlarımızda 1 Mayıstan taleplerimizi, gelecek dünya düşlerimizi hep birlikte ifade edeceğiz. “Yüreğimizin attığı her yer 1 Mayıs’tır.“ ifadeleri kullanıldı.

Ölümcül virüs nedeniyle iki aydan bu yana evlerine kapanan halka, motorlu kuryeler, kargo çalışanları, belediye temizlik elemanları, itfaiyeciler, belediye zabıtaları, PTT emekçileri, market işçileri, apartman görevlileri, güvenlik mensupları (polis, jandarma) sağlıklarını tehlikeye atarak koşuşturuyor, adeta insanlık dersi veriyor. Bu insanların hakları ödenemez. Fedakârlıklarının karşılığını onlardan esirgemeyelim.

Hekim, hemşire, teknisyen, servis görevlileri, ambulans şoförlerinden oluşan sağlık ordusu insanları iyileştirmek için hayatlarını hiçe sayarak 24 saat görev yapıyor. Sağlık çalışanlarına, güvenlik görevlilerine, öğretmenlere verilen 3 bin 600 ek gösterge sözünün yerine getirilmesinin tam zamanı olduğunu düşünüyorum. 2018 seçimi öncesi verilen sözler seçim meydanlarında kalmasın.

Emeğinden başka gücü olmayan bu insanlar emeğin en yüce değer olduğunu gözlerimizin içine bakarak haykırıyor. Fabrikadaki işçi, tarladaki çiftçi, sokakları temizleyen belediye emekçisi kelle koltukta koşturan kurye ve kargo çalışanları, yüksek ateş karşısında ter akıtan fırın emekçileri ve diğerleri beden gücünü, emeğini kullanarak üretiyor, hizmet veriyor.

Yüz binlerce emekçi 1 Mayıs günü de işyerinde, hastanede, tarlada, sokakta olacak, halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak için var gücü ile çalışacak.

Emekçiler, üretimden gelen güçlerini ülkelerindeki demokrasinin gelişmesi yönünde de kullanmalılar. Milli gelirden işçilerin aldığı payları, demokrasinin askıya alındığı dönemlerde ise azaldığı bir gerçektir. Kısacası “Demokrasi İşçi Ekmeğidir.“

İşleyen çarkların, üretimin başrolünde işçi, alın teri ve emek vardır. 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma günü kutlu olsun.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.