CHP’den alternatif 23 Nisan kutlaması

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Murat Tanrverdi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinin terör olayları gerekçe gösterilerek iptal edilmesine, “Bu özel günler, bir milleti ulus yapan ve vatan sevgisine anlam katan milli günlerdir” diyerek tepki gösterdi.
Tanrıverdi, “23 Nisan’ı kimse unutturamaz. Atatürk’ü kimse unutturamaz. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak dünyanın ilk çocuk bayramı 23 Nisan’ın anlam ve önemini bir kez daha vurgulamak üzere Cumartesi günü saat 10:00’da Atatürk Anıtı’na çelengimizi koyacağız. Sonrasında ise bu anlamlı günü Cumhuriyet Çocuklarının doyasıya kutlaması için bir dizi etkinliğimiz olacaktır” dedi.
Tanrverdi yaptığı açıklamada, hükümetin devri iktidarında çeşitli bahanelerin arkasına sığınarak, resmi bayram ve kutlamaları iptal ettiğini ya da ertelediğini ifade ederek, bu iptallerin AK Parti’nin, “Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ve kazanımlarına olan alerjisinin” bir yansıması olduğunu öne sürdü.
Milli değerlerin yavaş yavaş ve alıştıra alıştıra yok edildiğini ileri süren Tanrıverdi, şöyle devam etti: “29 Ekimler, 30 Ağustoslar, 23 Nisanlar, 19 Mayıslar Atatürk’ün ve onun kurduğu Cumhuriyetin ve kazanımlarının en önemli günleridir. Ve bu özel günler, bir milleti ulus yapan ve vatan sevgisine anlam katan milli günlerdir. Ne yazık ki, AKP iktidarı ve kindar zihniyeti bulduğu her fırsatta Atatürk ve Cumhuriyet ile hesaplaşma ve bu değerleri unutturma derdindedir. Bu halk; 30 Ağustos’u, 29 Ekim’i, 23 Nisan’ı, bayram ve düğünlerini nasıl kutlayacağını,10 Kasım’da nasıl yas tutulacağını çok iyi bilir.
Kaldı ki, 23 Nisan’ı önemsemeyen AKP hükümeti, yarattığı ve müsebbibi olduğu terör ve şiddet ortamının arkasına sığınarak milli bayramların kutlama programlarını iptal ederken, Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlarla seyircisiz boş stat açılışlarına katılıp kutlamalar yapabiliyorlar. Neredeyse kabinenin tamamı ile ‘Medya Oskarları’ ve benzer törenlerde boy gösterebiliyorlar. Milli eğitim müfredatından ‘Atatürk ilke ve inkılaplarını, Türk milletinin milli, insani, manevi kültürel değerlerini benimseyen koruyan geliştiren öğrenciler yetiştirmek’ şeklinde özetlenen maddeleri çıkaran, öğrencilere dağıtılan kitaplardan Atatürk resmini kaldırtan bir zihniyetin, 23 Nisan Kutlamalarını da iptal etmesi bir sonuçtur. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne yaptıkları bu tahribatlar ne de bu amaçları bu milletin içindeki Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini yok edemeyecektir.
23 Nisan, Meclis’in kuruluş yıldönümüdür. Milli irade diyenlerin Meclis’i var eden ulusal egemenliğin değerini böyle bir şekilde işlevsizleştirmeye çalışmasını üzüntü verici buluyoruz.
Tüm Türk Milleti’nin bildiği gibi 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışı gerçekleşmiştir. İstanbul’un işgal edilmesinden sonra, son Mebuslar Meclisi’nin de işgal kuvvetlerince dağıtılması üzerine Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bir genelge yayınlamış ve Ankara’da yeni bir Meclis kurulacağını duyurmuştur. Bu yeni kurulacak Meclise, tüm vilayetlerden delegeler seçilmiş ve son Mebuslar Meclisinden Ankara’ya gelebilenler de yeni Meclisin üyeleri olmuşlardır. İlk meclis açıldığında ”Meclisin üzerinde bir güç yoktur” kararı alınmış ve bir Meclis Hükûmeti oluşturulmuştur.
Mustafa Kemal, bu güzel ülkemizin bağımsızlık mücadelesini hem diplomatik hem de askeri olarak bu Meclis üzerinden yürütmüştür. Böylelikle gerçek bir parlamenter sistemin ilk modeli daha o yıllarda hayata geçirilmiştir.
Sonraki yıllarda Kurtuluş Savaşımız boyunca anasız-babasız kalmış vatan evlatlarımızın sahipsiz kalmaması için yine Mustafa Kemal’in önderliğinde 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na dönüşmüştür. 23 Nisan, dünyanın ilk çocuk bayramıdır. Bağımsızlık savaşında verdiğimiz binlerce şehidimizin yetim ve öksüzlerine, onları rencide etmeden sahip çıkma amacını taşır.
Üzülerek belirtmek gerekir ki günümüzde aziz Milletimizin ortak hafızası olması gereken bu günler, çeşitli bahanelerin arkasına saklanılarak, ısrarla unutturulmaya çalışılmaktadır. Ancak, bu ülkenin birlik ve beraberliğine sahip çıkılması bilincine erişmiş olanlar, bu tür günlere ısrarla sahip çıkacaklardır. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak 23 Nisan’ın anlam ve önemini bir kez daha vurgulamak üzere Cumartesi günü saat 10:00’da Atatürk Anıtına çelengimizi koyacağız. Sonrasında ise bu anlamlı günü Cumhuriyet Çocuklarına yaşatmak için bir dizi etkinliğimiz olacaktır. Tüm çocuklarımızın ve tüm halkımızın ”Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı” saygılarımla kutluyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.