Çevreyi de ‘CeHaPe’liler mi kirletti?

Yapılan yanlış işler bir yana Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın terörle mücadelesi, ülkenin birliğini, dirliğini sağlamak için gösterdiği çabayı alkışlamak için ellerimi kaldırıyorum, tam o anda Reis “Marmara’nın kirliliğinin sorumlusu CHP’li belediyelerdir” demez mi, vazgeçiyorum.

Doğru olmayan, 19 yıldır bu ülkeyi tek başına yönettiği halde sorumluluğu başkalarına yükleyen cümleleri duyunca el insaf diyorum!

Ve kanal değiştiriyorum.
 **** 
Şunu biliyoruz ki, kirliliğin bir numaralı sorumlusu Marmara bölgesini mesken tutan kirletici sanayi tesisleri ile evsel atıklardır.

Bu da dereler yoluyla Marmara denizine ulaşmaktadır.

Erdoğan’ın söylediğinin tersine Marmara’nın en önemli kirleticisi Nilüfer çayıdır.

Bu çayın zehir akmasının sorumlularının başında 2004 yılından bu yana Bursa’yı yöneten AKP zihniyeti gelmektedir.

 **** 
Ayrıca, on yıllardır bölgeler arası dengesizliğe dikkat çeken, bunun uzun vadede büyük sorunlar yaratacağını söyleyen sol düşüncedir.

Sanayinin gereksinimi yüzünden 30 milyon insan, 900 kilometre kıyısı bulunan Marmara denizinin etrafını bir duvar gibi çevirdi.

Artan betonlaşma, ortaya çıkan çarpık şehirleşme, yeşilin, ağacın, doğanın yok edilmesi, en nihayet evsel ve sanayi atıkları nedeniyle Marmara denizi can çekişir hale geldi.

Atıklar denizin altını bir battaniye gibi örttü, canlılar güneş görmez, nefes alamaz oldu.

Bu da günümüzde yaşanan müsilaj-salya felaketini ortaya çıkardı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE AKADEMİK BAKIŞ!

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Bursa Tabip Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası ile Bursa Veteriner Hekimler Odası ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, yaşanan çevre sorunlarına dikkat çektiler.

Ortak bildiriyi Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan okudu.

Kovid-19’un insanın doğayı katletmesinin bir sonucu olduğunun altını çizen Türkkan, o süreci şu çarpıcı ifadelerle anlattı:

 “Son elli yılda inanılmaz bir hızla artan küresel ısınma iklim krizine dönüştü; hayvanlar katledildi, ağaçlar kesildi, ormanlar ve türler yok edildi; fosil yakıt kullanımı artırıldı, hava kirletildi, plansız kent ve sanayi atıkları ile şimdi müsilajıyla adeta insanlığa tüküren denizler, yer altı suları kirletildi, sulak alanlar korunmadı, tarımsal SİT alanları imara açıldı.”
 **** 
İnsan oğlunun doğayı düşman gibi görmesi, cebindeki paradan başka bir şey tanımaması nedeniyle Kovid-21 gibi bir salgının gündeme gelebileceğine dikkat çekilen ortak bildiride şu noktanın altı çizildi:

“Biliyoruz ki; yeni salgın hastalıkların neredeyse yüzde 75’i zoonotiktir. Yani hayvandan insana bulaşır. Bu hastalıkların artışında temelde iklim değişikliği ve onun beraberinde getirdiği göçler, gıda ve su güvenliği, yaban hayatı ticareti ve kaçakçılık, kaçak avcılık, habitat parçalanması gibi nedenler rol oynamaktadır.

COVİD-19 salgınında yaşadığımız gibi, hiç alışık olmadığımız bir virüsün mutasyonu sonrasında insandan insana bulaşabilen yeni salgınlarla karşılaşabiliriz. Hayvan ve insanın yaşam hakkına saygılı, çevre sağlığının bu iki canlı türü üzerindeki etkisini gözeten, hayvan-insan-çevre sağlığını bütün olarak değerlendiren politikalar uygulanmadığı sürece, sağlıklı bir gelecek, sağlıklı bir gezegenden bahsedilemeyeceği açıktır.”
 **** 
Kaz Dağları’nda ağaçları kesenlere ceza verilmezken, korumak isteyen çevrecilere 57 bin lira ceza kesildiği, Kanal İstanbul ile kuzey ormanlarının yok edilmesinin çevre felaketine yol açacağı savunulan bildiride şu vurgular yapıldı:

“Rize İkizdere ve Bursa Kirazlıyayla’da halkın tüm direnişine rağmen para ile gözü dönmüş şirketlerin, kolluk gücünü arkalarına alarak ısrarla sürdürdükleri maden arama faaliyetleri tüm dünyanın gözü önünde çevre katliamına dönüşmüştür.

Yeryüzünde, ilk defa bu kadar çok tür yok olma tehlikesi yaşıyor. Dünyanın altıncı kitlesel yok oluş evresinde olduğu ve bu yok oluşun insan marifetiyle olduğu konuşuluyor.
Doğanın bize mesajı çok net:

BU ŞEKİLDE ÜRETMEYE VE TÜKETMEYE DEVAM EDEMEZSİNİZ.”

 **** 
Bu yazının dipnotu: Toplantıda, BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan’ın yanı sıra Bursa Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Veteriner Hekim Melike Baysal, Bursa Eczacı Odası Başkanı Eczacı Okan Şahin ve Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Adnan Erakın, Bursa Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Diş Hekimi Alper Altay ile BTO Genel Sekreteri Dr. Ömer Levent Soydinç de hazır bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.