“ÇED yönetmeliği delik deşik oldu”

Karacabey Saadet Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Adil Çalık, geçen hafta değiştirilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği ile ilgili bir basın açıklaması yaparak, hükümetin çevre politikasını sert bir şekilde eleştirdi.
ABD’de 29 yıl içerisinde 3 kez değişen ÇED yönetmeliğinin, Türkiye’de 21 yılda 17 değişikliğe uğradığını dile getiren Adil Çalık, iki de bir yapılan değişikliklerin ‘rant koktuğunu’ söyledi.
Yapılan değişikliğin, canlı ve bitki örtüsünün korunması yönünde olmadığını ileri süren Adil Çalık, AKP hükümetinin insanı değil, rantı merkeze alan bir anlayışla hareket ettiğini savundu.
SP Yönetim Kurulu Üyesi Adil Çalık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED yönetmenliğinde sessiz sedasız yapılan değişikliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından değerlendirmede bulundu. Adil Çalık yaptığı açıklamada, “Her yönden AB’yi örnek alan hükümetin ÇED yönetmenliğini iki de bir değiştirmesini ‘rant kokan değişiklikler’ olarak değerlendiriyoruz. Gündemin ağırlığı nedeniyle bu konu geçiştiriliyor. AB, 1985 yılından bu yana ÇED yönetmenliğini sadece 3 kez değiştirerek iyileştirmeler yaptı. Türkiye’de 9 Şubat 1993’te kabul edilen ÇED yönetmenliği ise 21 yıllık süre zarfında 17 değişikliğe uğradı. En köklü değişiklikler ise, AKP hükümeti tarafından yapıldı. 12 yıllık AKP hükümeti, ÇED yönetmenliğini delik deşik etti. Değişiklikler ‘her yol mubah’ ve ‘rant üzerine’ yapıldı” dedi.
ÇED yönetmenliğini, insan yaşayışını etkileyen canlı ve bitki örtüsünü tamamen kontrol altında tutan bir yönetmenlik olarak tanımlayan Çalık, “Yapılan değişiklikler, canlı ve bitki örtüsünün korunması yönünde değil de, onların tahrip edilmesi yönünde oldu. AKP hükümeti, insanı değil, rantı merkeze alan bir anlayışla hareket ediyor. Refah-Yol’un çıkardığı bütün yönetmenlikler, tamamen insanın ve bitki örtüsünün korunmasına yönelikti.
Organize sanayi bölgesi ya da sanayi tesisi erozyona uğramış bölgelerde kurabilir. Bir yere demiryolu mu döşenecek, karayolu mu gidecek? Bunların tarımsal faaliyetlerin olmadığı, erozyona uğramış bölgelerde olması lazım. Çünkü erozyona uğramamış, insanların üretim yaptığı tarımsal faaliyet alanlarına gelişi güzel tesis veya yol yapılırsa, o zaman insan ve canlılar için yaşanılmaz bir bölge haline gelir” diye konuştu.
ÇED yönetmenliğinin doğru uygulanmamasının hastalıkları da arttırdığını söyleyen Adil Çalık, “ÇED yönetmenliği, hava ve gazları da kontrol altına alır. Ama yeni ÇED yönetmenliği bunları da ıskalamış. Çünkü hava kontrolü yapan ÇED yönetmeliğine karşın hastalıklar çok arttı. Baca gazları ve egzoz gazlarından dolayı akut ve astım hastalıkları çok arttı. Hemen hemen herkeste bu hastalıklara rastlamak mümkün. Bu hastalıkların artmasını ÇED yönetmenliklerinin doğru uygulanmamasına bağlayabiliriz. İnsanların yaşadığı bölgelerde üretilen sıvı atıklar, bunların toplanması, taşınması ve imha edilmesi çok önemli. Hastanelerden çıkan tıbbi atıkların, endüstriyel bölgelerden ve evlerden çıkan atıkların da kontrol altına alınması gerekiyor. ÇED yönetmenliğinin önemi burada ortaya çıkıyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.