CARGİLL direnişi sürüyor

Cargill emekçilerinin direnişi sürüyor. Direniş çadırını Vatan Partisi İşçi Sendika Büro Üyesi Nadir Erol ve Vatan Partisi Bursa İşçi Sendika Büro Başkanı Salih Altıparmak ziyaret ederek Vatan Partisi’nin desteğini sonuç alınıncaya dek sürdüreceğini belirttiler.
Bursa Orhangazi, İznik Gölü yakınında Gemiç Gürle Mevkii’nde kurulu bulunan Tarıma Dayalı Kimyasal Şeker Üretim Fabrikası Amerikan Cargill önünde, Tek Gıda İşe üye oldukları için işten çıkarılan 14 işçinin direnişi 280 gündür sürüyor. Üzerinden 3 mevsim geçen mücadelelerini, kaç mevsim geçerse geçsin Amerikan Cargille, Tek Gıda İş girene kadar sürdürmekte kararlı olduklarını belirten işçiler Cargill önünde kurdukları çadırda, misafirlerini ağırlıyor.
Tek Gıda İş Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya, “Semaver ve çadırımızın içine kurduğumuz soba üzerinde, çaydanlıklarımızdan demli çay kokusu tüterken, Tek Gıda İş üyesi işçilerinin ziyaretçileri de hiç eksik olmadı. Uzak yollardan, İstanbul, Samsun, Ankara, İzmir, Kocaeli’den gelen ziyaretçilerimiz var. Biz dört yüz metre uzaktaki Asilçelik, Kırpat işçisi arkadaşları da, Bursa’da işten çıkarılan ya da çıkarılmayan tüm işçileri çadırımızda görmek istiyoruz, bizim burada verdiğimiz mücadele ile NBŞ’ye karşı yürütülen mücadele bir birinden ayrı ve bağımsız mücadelelerdir. Biz işimizi, yıllarca alın teri döktüğümüz haklarımızı, biz aileyiz, biz bir aileyiz diye diye, 17-18 yıl çalışan arkadaşlarımız sendikalı olunca, haklarını arayınca, aile birliğinin olmadığını gördüklerini, ne tehditlere maruz kaldıklarının tecrübesini yaşadılar. Ekonomik krizin faturasını en ağır biçimde kontordato, iflas, ihale iptal, kota düştü, özelleştirme, diyerek işçiye, çalışanlara kesenlere ve zorluklar içinde yaşayarak bu faturayla ezilenlerin bir araya gelmesini, birleşmesini, çadırlarını ziyaret etmesini istediklerini, söyledi. Bu çadır sadece, naylon bir çadır değil, hiçbir yerde okunmayacak dersler, deney ve tecrübeler yaşayan işçilerin çaydan başka paylaşacaklarının olduğu bir okulu ziyaret etmiş olacaklar” dedi.
Karlıkaya, “Büyük Tekel direnişi, Nestle mücadelelerinin engin deney ve tecrübeleri üzerine yapılan ve her sözcük dizisinin, dersler dolu hikayeleri ile koyulaşan sohbetlerimiz, tatlı yiyelim, tatlı konuşup, tatlı başaralım, sözleri arasında, Tek Gıda İş üyesi, Cargill işçisinin, İstanbul Anadolu Yakasında başka fabrikalarda çalışan aynı sendika üyesi arkadaşlarının gönderdiği baklavanın ikramı ile sürdürüldü. Koyulaşan sohbette, mücadelenin kaç gün ya da mevsim geçerse geçsin ilk günkü kararlılıkla süreceği yıllarını verdikleri işlerine kesinlikle geri döneceklerini, Nestle işçisi arkadaşlarının başardıkları gibi başaracaklarını, işçilere başarının örgütlenme ve örgüt ile gerçekleşeceğini göstererek umut ve yol gösterici olacaklarını, aile olmanın ne ve ailenin nasıl bir şey olduğunun, ortak kaderi paylaşarak olunabileceğini, kendilerine sığınan küçük köpek yavrusu ”Yoldaş“tan rahatsız olan Cargill yönetiminin, kendilerinin olmadığı bir zamanda Orhangazi Belediyesi’ne yavru köpeği kaybettirdiğini, ne yaparlarsa yapsınlar mücadeleyi kazanacaklarını , Türkiye’de hükümetlerin Şeker, kanunu, kotaları ve Pancar Şekeri Fabrikaları’nın özelleştirilmesinin ardında Amerikan Cargill’in etkisini anlatan işçiler, NBŞ kotaları düşülürken 270 saat yasal mesai süresinin aşıldığını, NBŞ kotasının düşürüldüğü iddia edilerek işten çıkarıldıklarını ancak üretimde bir değişme olmamıştır. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi, kota ilanları gibi vatandaşların şeker kullanımının üzerinde dönen dolapların ortaya çıkarılması gereklidir” diye konuştu.
İşçileri ziyaret eden, Vatan Partisi Bursa İşçi Sendika Bürosu Başkanı Salih Altıparmak, Vatan Partisi Genel Merkez Örgütlenme ve İşçi Sendika Merkez Büro üyesi Nadir Erol, Cargill de, “Tek Gıda İş üyesi işçilerin verdiği mücadelenin sadece işlerine geri dönme, işçi hakları mücadelesi değildir. Kendinden ilk söz edildiği günden beri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsız bir devlet olduğunu kabul etmeyen, sömürge ülke muamelesi yaparak, millet egemenliğini, anayasamızı, kanunlarımızı ve Türk hukukunu tanımayan, Amerikan tekeli Cargill, işçilerimize, Anayasamızın tanıdığı örgütlenme, sendikalı olma hakkını, işyerinde çalışan 18-19 yıllık 14 işçi arkadaşımızı işten çıkararak, ilk gün ki kanun tanımaz tavrını sürdürmeye devam ettiğini göstermesi bakımından bir kez daha milletimize öğretici olmuştur. Bu fabrika önünde 270 gündür, işlerine geri dönmek, kazanılmış tüm haklarını kaybetmemek için mücadele eden İşçiler aynı zamanda, vatan mücadelesi, vatanlarının, anayasalarının namus mücadelesini vermektedir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.