Büyükşehir Meclisi’nde “17 Aralık” gerginliği

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dün gergin geçen Aralık oturumunda, Karacabey’deki tarım arazilerine kurulmak istenen KOTİYAK ve Bursa Batı OSB ile ilgili maddeler gündemden çıkarıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin eski İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdiği Aralık ayı meclis toplantısına MHP İl Başkanı Hasan Toktaş’ın konuşması damga vurdu. Toplantıda söz alan MHP İl Başkanı Hasan Toktaş’ın 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasına atıfta bulunması üzerine AK Parti ile MHP’li üyeler arasında gerginlik yaşandı. Önce masalara vurarak tepki gösteren AK Partili üyeler, daha sonra Toktaş’ın üzerine yürüdü. Gerilimin tırmanmasıyla birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oturuma ara verirken, Hasan Toktaş ve MHP üyeler salonu terk etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin oturumu açmasıyla MHP’li meclis üyeleri söz hakkı istedi. Meclis üyeleri adına MHP İl Başkanı Hasan Toktaş’ın açıklama yapacağı söylendi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Recep Altepe, Toktaş’ın kürsüde konuşma yapmasına izin verdi. Toktaş, yaptığı konuşmada, 20 Aralık Cumartesi günü Merinos Atatürk Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nun 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk haftası konusunda konferans vermek istediklerini hatırlattı.

“HALKI DAVET ETTİĞİMİZ İÇİN SALON İPTAL EDİLDİ”
Salonun konferans için kiralandığını ve 3 bin TL parasının ödendiğini dile getiren MHP İl Başkanı Toktaş, ancak sabah kendilerine gönderilen faksta, “MHP’nin yapacağı konferansa, yapılan duyurularda ve afişlerde tüm halkın davet edildiği görülmüştür. Orhangazi Salonu’nun kapasitesi 813 kişi olup, kitlesel olarak tüm halkın katılımına açık bir salon değildir. Bahse konu nedenle, sözleşmenin ikinci maddesine göre yapılacak olan etkinlik işletmemiz tarafından onaylanmadı” dendiğini ifade etti. Toktaş, konferansa halkı davet etmeyip kimi davet edeceklerini sordu. Konferansın duyurularının ve davetlerinin yapıldığını belirten Toktaş, salonun iptal edilmesine tepki gösterdi.
“Neden izin verilmiyor, neden korkuluyor?” diye soran Toktaş, “Neden korkuyorsunuz. Ben biliyorum, kimsenin çocukları ile siz ortak değilsiniz. Saatin kaç olduğunu siz Zafer Çağlayan’a sormuyorsunuz” diye konuştu. Toktaş’ın konuşmasına tepki gösteren AK Parti’li meclis üyeleri, masalara vurarak konuşmayı engellemeye çalıştı. Bu sırada, Toktaş ile meclis üyeleri arasında sözlü sataşmalar yaşandı.
ÜYELER, KÜRSÜYE YÜRÜDÜ
Meclis Başkanı Recep Altepe ise, meclis üyelerini sakinleştirerek, ‘şartların yerine getirilmesi halinde konferansın yapılabileceğini’ söyledi. Altepe, böyle bir usul olmadığı halde söz verdiğini belirterek Toktaş’tan sözünü bitirmesini istedi. Toktaş’ın konuşmasını sürdürmeye çalışması üzerine, AK Partili meclis üyeleri salonu terk etmek istedi. Bazı üyeler ise kürsüye yürüyerek Toktaş’a tepki gösterdi. Başkan Recep Altepe, gerilimi dindiremeyince, “Ara veriyorum” diyerek salonu terk etti.
İTİŞMELER YAŞANDI
Kürsünün etrafını saran AK Partili meclis üyeleri ile MHP’liler arasında uzun süre tartışma oldu. İtişmelerin yaşandığı gerilim yaklaşık 20 dakika sürdü. MHP İl Başkanı Toktaş, Cumartesi günü konferansı Merinos’ta yapacaklarını yineleyerek MHP’li üyelerle birlikte salondan ayrıldı.
Daha sonra devam edilen oturumda, Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin İkizce’de kurulmak istenen Kobi Organize Sanayi Bölgesi projesine verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili madde ile İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın Muratlı, Karakoca, Hürriyet, Taşpınar, Orhaniye, Badırga, Çatalağıl bölgesinde Batı Organize Sanayi Bölgesi kurulması talebi gündemden çıkarıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.