Bursa’nın deprem riski olmayan yeri yok!

*Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, "Bursa'nın deprem riski olmayan yeri yok" dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, üniversite kampüsünün yapılması düşünülen Kestel Çataltepe mevkii için 'fay hattı üzerinde' yorumu yapılmasını değerlendirdi. "Bursa'nın deprem riski olmayan yeri yok." diyen Sürmen, daha sonra pişman olunmayacak bir tercih yapılacağını söyledi.

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ve yönetim kurulu üyelerinin ziyaretinde konuşan Prof. Dr. Ali Sürmen, üniversitelerin şehrin dışında konumlandırılması gerektiğini söyledi. Raylı sistemdeki Kestel hattının, kampüs yapılması düşünülen Kestel Çataltepe mevkii ile ilgili kaygıları giderdiğini belirten Sürmen, üniversite yerinin, teknik, Mali ve sosyal boyutlarının tartışılmamasına dikkat çekti. Yaşadığı üzüntüyü dile getiren Sürmen, "Konu Kestel değil, üniversitenin yeri ve ondan daha önemlisi üniversitenin kendisidir." dedi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden profesörlüğünü yeni almış genç bir hoca ve ekibinin, bölgeden ciddi bir fay hattının geçtiğini tespit ettiğini hatırlatan Sürmen, şöyle konuştu: "Dikkatli olmak ama endişeye kapılmamak lazım. Yer konusunda kararı verecek olan bürokrasinin çok acı tecrübelerden ders aldığını ve titiz çalıştığını biliyorum. Ama bu konuyu tartışıp bilimsel yorumlar ortaya koymak, bu fay hattı meselesinden sonra akademik meslek odalarının üzerine borç olmuştur. Meslek odaları bu duruma öncülük etmeli ve hazırlanacak rapor tüm kesimlerle paylaşılmalıdır."

Bursa Teknik Üniversitesi'ni göz göre göre fay hattı üzerine kurmanın haklı bir tedirginlik sebebi olduğunu anlatan Ali Sürmen, "Bursa'nın deprem riski olmayan yeri yok. Her neresi olursa olsun, önemli olan sonunda bu niye buraya yapıldı dememek, kahrolmamak. Karar verecek bürokrasinin teknik açıdan doğru bilgilendirilmesi gerekir." diye konuştu.

Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya ise son dönemde üniversite kriterlerine uymayan yapıların inşa edildiğini söyledi. Üniversitelerin konumlandırılmasında ulaşılabilirliğin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kaya, depremsellik faktörünün hiçbir şekilde atlanmaması gerektiğini savundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.