Bursa’nın 2030 taslak planı hazır

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yüksek yaşam kalitesi vizyonu ile şekillenen 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planını basına tanıttı. Planda, Karacabey, Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Yenişehir'de tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerektiği  vurgulandı.
    Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 60'a yakın akademisyenin koordinasyonunda kentin tüm paydaşlarının görüş ve önerileriyle şekillenen 2030 yılı 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni taslak planı, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Dobruca Sosyal Tesisleri'nde yapılan sunumda Proje Koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof.Dr. Handan Türkoğlu, yoğun emek harcanarak hazırlanan plan hakkında bilgiler verdi.
    Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sunum öncesi yaptığı konuşmada, Bursa'nın geleceği açısından büyük önem taşıyan ve geleceğe dönük ana kararların alındığı çalışmanın planlamada katılımcılık açısından Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi. Çalışmalar kapsamında bugüne kadar proje paydaşları ve toplumun farklı katmanları ile 180 toplantı yapıldığını ve bu toplantılara 2 bin 780 kişinin katıldığını belirten Başkan Altepe, "Bu tür çalışmalarda en fazla konuşulan konulardan biri de katılımcılık olmadığıdır. Birilerinin gelip planları yaptığı söylenir” dedi.
    Proje Koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof.Dr. Handan Türkoğlu da gerek planlama aşaması gerekse elde edilen verilerle Bursa'nın bugüne ve geleceği hakkında bilgiler verdi. Tarımdan sanayiye, depremsellikten yapı stoğuna kadar Bursa'nın mevcut durumunun rakamsal olarak ortaya konulduğunu, planlamanın da hem fiziksel hem de ekonomik ve sosyal dengeler gözetilerek yapıldığını ifade eden Türkoğlu, "Ortak vizyonumuz ise doğal ve kültürel zenginliğini koruyan ve yaşatan, sektörel çeşitliliğini insan, çevre ve bilgi odaklı geliştiren ve yöneten, rekabet gücüne sahip, yenilikçi, yaşam kalitesi yüksek, güvenli ve bölgesinde öncü Bursa." dedi.
    Kentsel dönüşümün mutlaka üst ölçekli planlar doğrultusunda ele alınması gerektiğini dile getiren Türkoğlu, "Kentsel dönüşüme Yıldırım ve Osmangazi gibi yoğun yapılaşmış, düzensiz ve sakıncalı alanlardan başlamanın uygun olduğunu düşünüyoruz. Dönüşüm mutlaka üst ölçekli planlarla ele alınmalı. Parça parça yapılan dönüşüm uygulamaları birbirinden kopuk olacak ve sonradan çeşitli sorunlara yol açabilir." uyarısında bulundu.
    Yeni bir sanayi alanı öngörmediklerini, mevcut sanayi alanlarındaki boş yerlerin değerlendirilmesi, sadece çevreye zarar veren ve riskli alanlarda bulunan sanayi bölgelerinin taşınması gerektiğini ifade Türkoğlu, Mustafakemalpaşa, Karacabey, İnegöl ve Yenişehir'de tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerektiğini vurguladı.
    Türkoğlu, Türkiye'de bütün katmanların bir araya gelerek ilk defa böyle bir plan hazırladığını belirterek, Bursa'nın bu çalışmasının bir model olarak ülke geneline yaygınlaşması gerektiğini de sözlerine ekledi.
    Başkan Altepe, sunumun ardından İl Çevre Düzeni Planı Proje koordinatörü İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanı Prof.Dr. Handan Türkoğlu, Prof.Dr. Mehmet Ocakçı ve çalışmaya katkı veren akademisyenlere plaket verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.