Bursa’da ve Türkiye’de son durum ne, hangi parti önde?

Sadece siyasetçiler için değil yöneticilere de yol göstericidir kamuoyu araştırmaları…

Halkımız ne düşünüyor, ne istiyor, nelerden yakınıyor, bunların yanıtları ışık tutucudur.

Recep Güven’in başında olduğu Politic’s, Kasım ayında ülkenin nabzını tutacak bir araştırmaya imza attı.

 ***

 17 şehirde 2 bin 700 denek ile bir kısmı yüz yüze, bir kısmı telefonla yapılan araştırmanın ilk bulgusu, “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusunun yanıtıydı.

Buna göre deneklerin yüzde 30’u “ekonomi” derken, salgının can yaktığı bir dönemde Kovid-19-Korona yüzde 29 çıktı.

Ekonomi diyenler aslında geçim sıkıntısından söz ediyorlar. Halkımızın yüzde 15’i eğitim yanıtını verirken, yüzde 12’si işsizliğin büyük sorun olduğunu düşünüyor.

Ekonomi artı işsizlik oranı yüzde 42’ye varıyor ki, işte Türkiye’nin gerçek gündemi bu…

Lağım medyasının algı operasyonları, CHP’li birinin söylediği bir cümleden yola çıkarak pireyi deve yapma girişimleri, halkın geçim duvarına çarpıp tuzla buz oluyor.

 ***

Recep Güven’in ekibi kurumsal güvenilirlik konusunu da sormuş halkımıza…

Yüzde 23 ile Sağlık Bakanlığı bir numarada… Ancak burada oranın yüzde 50’lerden geriye doğru geldiğini, gerçek vaka sayılarının açıklanmadan önce araştırmanın sona erdiğinin altını çizmek lazım.

İkinci ve üçüncü sırayı Genelkurmay ile İçişleri Bakanlığı alıyor. İki kuruma güven oranının toplamı yüzde 37’yi buluyor.

Diyanet yüzde 7, Adalet Bakanlığı yüzde 5, siyaset yüzde 4, YÖK yüzde 1…

Bu sayılar gösteriyor ki, kurumlar kendine çeki düzen vermeli…

 ***

Elbette siyasal eğilimleri de ölçmüş Politic’s…

Buna göre bugün seçim olsa, AK Parti yüzde 36, CHP yüzde 21, İYİ Parti yüzde 13, HDP yüzde 9, MHP yüzde 8, DEVA yüzde 2, Gelecek Partisi yüzde 2, SP yüzde 1 oy alıyor.

 ***

Bu arada halkımıza haberleri nerden aldığını da sormuş Recep Güven ve arkadaşları…

Yüzde 52 internet, sosyal medya üzerinden haber alıyor insanımız…

Yüzde 26 televizyon, yüzde 10 gazete…

Bilindiği gibi başta Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş olmak üzere pek çok belediye başkanı ‘Bilboard’ tutkunudur. Halkın parasıyla belediye başkanlarının boy fotoğraflarının asılması onları mutlu ediyor olmalı ama halkın buradan haber alma oranı binde 66… Yani hiç asılmasa daha iyi olur. Edilen masrafa, harcanan paraya yazık!

PEKİ BURSA’DA DURUM NE?

Araştırmacı Güven’e Bursa’daki durumu da sordum. Millet İttifakı’nın Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kazanabileceğini söyledi.

Recep Güven kesin rakam vermedi ama bir süre önce Bursa’ya gelen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin elinde Bursa konusunda bir araştırma olduğunu, olası bir seçimde “Cumhur İttifakı”nın seçim kaybedeceğinin Başkan Alinur Aktaş’a söylendiğini biliyorum.

 ***

Bu yazının dipnotu: AK Parti açısından Mustafa Bozbey kabusu sürüyor. Olası bir seçimde Millet İttifakı Bozbey’i aday gösterirse, yüzde 55 ile seçimi kazanacağı sonucu araştırmalarda ortaya çıkıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.