Bursa’da organik tarım paneli

Bursa’da organik tarım paneli
Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde, çevre şenlikleri kapsamında düzenlenen panelde, Türkiye ve dünyadaki organik tarım çalışmaları ele alındı.
Panelin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, organik tarımın çevre açısından önemine dikkat çekerek, “Bu toplantıların amaçlarından bir tanesi de ileriye yönelik olarak katılımcı yüzlerin mümkün olduğunca değişmesini sağlamak. Daha farklı katılımcıları bu toplantılara getirip ekolojik dengeye ya da organik tarıma gönülden destek veren kitleleri çekmemiz gerekiyor. Dünya gittikçe kirleniyor” uyarısında bulundu.
Dünyada ve Türkiye’de organik tarım ile ilgili uygulamalar hakkında bilgi veren Ekolojik Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ersegün Sarı, yaklaşık 1 asırdır Avrupa ve dünyada uygulanan organik tarım yönteminin Türkiye’de çok kısa bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Türkiye’de çok ciddi oranda organik tarım üreticisi ve tarımsal arazi bulunduğunu ifade eden Sarı, “Aşağı yukarı 1 asırdır Avrupa ve dünyada organik tarım faaliyetleri devam etmektedir. Ama bizim ülkemizde tarihi çok yeni. Dolayısıyla istiyoruz ki biz de her şeyden önce 70 milyonluk nüfusa sahip Türkiye’de insanlar bunun bilincine varıp tüketibilir noktaya gelsinler. Avrupa’da organik tarımın yayılmasından çok kendi içlerindeki tarımsal alanları yönetmeye yönelik faaliyetlerde bulunuyorlar. Bir başka ülkenin ürününü almaktansan kendi içlerinde organik tarımı yaygınlaştırmak, çiftçilerini ve topraklarını bu anlamda organize etmeye yönelik bir faaliyet var. Bizim şu anda önemle üzerinde durmamız gereken Türkiye için bir kitle daha var. Geçiş ürünü bizde çok önemli. Bizim köylümüzün buna sabrı yok. Organik ürüne geçişteki 2 ila 3 yıllık süreci tamamlamakta çok sıkıntı çekiyor. Hali hazırda organik tarım üreticimiz kadar geçiş sürecinde üreticimiz var. Dolayısıyla biz bu ikisini topladığımızda bundan 8 yıl önce işe ilk başladığımız gün kadar insana sahibiz. Kazan-kaybet dengesi kurduğumuzda elimizde her ne olursa olsun çok ciddi oranda organik tarım üreticisi ve bu tarımın yapılabileceği arazi var” dedi.
Panelde ayrıca, Bursa’da organik tarım ile ilgili yasal düzenlemeler, yeni perspektifler ve organik tarımdaki gelişmeler hakkında da bilgi verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.