Bugün karne günü!

 

17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen için yarıyıl tatili başlıyor. Öğrenci ve öğretmenler 10 Şubat’a kadar tatil yapacak.

GEÇME NOTU 50-

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) hazırlanan ve 2013 Eylül ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde, ortaöğretim kurumlarına devam zorunluluğu getirilerek, özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı. Başarı puanı ise 45’ten 50 puana yükseltildi. Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar da yeniden belirlendi.

İki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrencilerin başarılı sayılmasına dair hükümlere yer verilirken, okul türlerine göre ortalamayla sınıf geçilmesine ilişkin farklılık da kaldırıldı.

Eğitimciler ise geçme notu ve devamsızlık süresinde yapılan bu değişikliklere dikkat çekerek, değişikliklerin karnelere yansımaları noktasında başta konu hakkında tam bilgileri bulunmayan öğrenci ve velilerin sürprizle karşılaşabileceğini kaydetti.

-VELİLERE KARNE UYARISI-

Karne günü yaklaşırken uzmanlardan da velilere yönelik uyarılar geliyor. Öğrencilerin düşük karne notlarında, velilerin davranışlarının büyük payı olduğunu söyleyen uzmanlar, aşağılayıcı tavır ve davranışların, çocuk üzerinde olumsuz etkiye neden olacağını belirtiyor. Düşük karne notu alan öğrencilerin velilerinin çocuklarına yaklaşımı onların derslerden tamamen soğumalarına bile neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, çocuğun öz değer algısının, başarıya verdiği anlamın velilerin çocuklarına yaklaşım modeliyle şekillendiğini, çocuğun karne notu düşükse bu sonuçtaki sorumluluğun velilerce kabul edilmesi gerektiğini kaydediyor. Uzmanlar ayrıca, her türlü sonuç karşısında velilerce çocuklara “koşulsuz sevginin” gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

10 Şubat’ın ardından 8. sınıf ve lise son sınıf öğrencilerini zorlu bir sınav maratonu bekliyor. 8. sınıfta okuyan öğrenciler 28-29 Nisan’da ortak sınavlara girecek.

Lise son sınıf öğrencilerini de, 23 Mart’ta üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bekliyor.

Üniversiteye girişte ikinci aşama olan lisans yerleştirme sınavı ise 14-15 Haziran ve 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak.

2013-2014 eğitim öğretim yılı 13 Haziran’da tamamlanacak.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.