Bu şehir için mücadele etmek!

Yaklaşık 32 yıldır Bursa’da gazetecilik yapıyorum.

Kent sorunları konusunda yüzlerce yazı yazdım.

Çevre ve doğanın korunması, yeşil alanların betonlaşmaması, Bursa’nın bir Organize Sanayi Bölgesi haline gelmemesi için uğraştım.

Cargill, Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali, TOKİ Doğanbey, Orhaneli Termik Santrali, 0.50 katsayı ile şehrin dikey yükselmesi, Uludağ’ın yapılaşmaya açılmaması, kaçak ve çarpık yapılaşmaya karşı mücadele verenlere hep destek oldum.

Ancak kazanan hep karşı (rant) taraf oldu.

Arsa spekülatörleri rüşvetle, kent yöneticilerini ayarlayarak, Bursa’yı bugünkü hale getirdiler, getirmeye de devam ediyorlar.

Hava soğuyamadığı için kış ortasında baharı yaşamaya başladık.

 20 sanayi bölgesinde yer varken, birilerine rant kazandırmak için kurulan TEKNOSAB onlardan biri…

Şehrin batıya açılan kapısı da sanayi bölgesi oldu.

Kestel-Çataltepe’de BESOB Başkanı Arif Tak’ın bu şehre taktığı berbat ve içinden çıkılmaz sanayi bölgesi, Yenişehir-Kirazlıyayla’da kurulmak istenen tesis en son örnekler…

Biliyorum durmayacaklar.

Arkadaşımız Orhangazi’den İrfan Aydın, gençleştirme adı altında Yenikoy’de yapılan ağaç katliamını gündeme getirdi.
 https://platform.twitter.com/embed/index.html?creatorScreenName=enBursaHaber&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1345465227337465857&lang=tr&origin=https%3A%2F%2Fenbursa.com%2Fyazarlar%2Fyuksel-baysal-35%2Fbu-sehir-icin-mucadele-etmek-10693.html&siteScreenName=enBursaHaber&theme=light&widgetsVersion=ed20a2b%3A1601588405575&width=550px
Ancak o da başaramayacak.

Bitmez bu rant hırsı; kapitalizm insanı paranın kölesi yapmaya devam ettiği sürece, kuraklık da olacak, açlık da…

Buna karşı kent sevgisiyle mücadele eden insanlar da oldu.

İşte onlardan biri Pelin Sevgi

CHP’nin bir önceki dönem Nilüfer Belediye Meclis Üyesi…

Ondan aldığım iletiyi paylaşmak istiyorum:

“Sn. Baysal,

2014-2019 yılları arasında Nilüfer ve Bursa Büyükşehir Meclis üyesi olarak görev yaparken, 4 yıl boyunca Büyükşehir Çevre ve Sağlık Komisyonu’nda yer aldım. Bursa halkını Meclis’te temsil etme ve onlara temiz, yaşanabilir bir şehir sunma görevini en iyi şekilde yerine getirmek için, bir meclis üyesinin kullanabileceği en iyi yol olan sözlü ve yazılı önergeleri kullanmaya çalıştım. Birlikte çalıştığım arkadaşlarımdan grup sözcümüz Erdal Aktuğ birçok çevre felaketinin önlenmesi için kurulan platformlarda çalışmıştı. Nilgün Berk arkadaşım Tabipler Odası’nın avukatlığı görevi nedeniyle çevre davalarında yer alıyordu. Diğer arkadaşlarımın da duyarlı tutumları ile çevre sorunlarını Meclis’e taşımaya başladık. 
*** 
Uzun süredir devam eden DOSAB Termik Santrali mücadelesine nasıl katkı koyabiliriz derken, bu Bursa’nın sorunu öyleyse Bursa’nın Belediye Meclisi bu konuda söz sahibi olmalı dedik, önerge verdik ve Çevre Komisyonu olarak ilgili makamlarla görüşüp olumsuz rapor çıkardık. Alinur Aktaş’tan randevu alarak da bu raporun sonucunu pekiştirmek istedik. Bu toplantıya Kayıhan Pala, Ali Uluşahin, DOĞADER, davanın avukatı Eralp Atabek katıldılar. Sanıyorum ilk kez bir çevre sorunu için Bursa’da belediye başkanıyla görüşüldü. Alinur Aktaş komisyonumuzun raporundaki gibi, bu tesisin yapılmasının doğru olmadığını ifade etti. O sırada Kayapa Entegre Çöp Depolama ve Yakma Tesisi ile ilgili sıkıntı sürüyordu, toplantıda bu konuyu açtık. Başkan’dan rica ettim, bölgeye giderse neden yer seçiminin yanlış olduğunu göreceğini söyledim, notunu aldı, gideceğini söyledi, nitekim iki ay sonra gidip müjdeli haberi verdi, kendisi de yer seçiminin yanlış olduğunu kabul etti ve tesisin kurulmasından vazgeçildi. DOSAB Termik Santrali’yle ilgili Çevre Komisyonu’nun olumsuz raporu Meclis’ten oy birliğiyle geçti ve tüm parti grup sözcülerine Tabipler Odası tarafından ödül verildi.

Orhaneli Termik Santrali’nin bacasından çıkan siyah dumanlar ve çevreye verdiği zararla ilgili CHP grubu olarak yine önergemizi verdik, tesise girip, inceleme yapan az sayıda yetkiliden biri oldu komisyon. Ve sanırım tek CHP’li de ben oldum. Kendilerine verilen EPDK muafiyeti nedeniyle denetlenemiyor Santral. Teknik gezide gördüğümüz bütün olumsuzlukları, ki bacı gazı emisyon ölçüm cihazı arızalıydı, santralin kazanı arızaya geçiyordu vb. konuları ve 2019 sonunda bitecek olan kendilerine tanınan muafiyetin uzatılmaması yönünde kararımızı EPDK’ya yolladık. Tabii Bursa’nın Meclisi’ni dinlemediler! 
*** 
Yine başka bir büyük sorun Cargill. Önergemizle Komisyon olarak tesiste inceleme yaptık. İl Çevre Sağlık Müdürlüğü dahil birçok kurum sorumlusuyla görüştük. Mesela Cargill’in etanol tesisi kurma çalışmaları konusunu ilk kez biz duyduk. Bu bir inceleme raporuydu sadece, Meclis’te Cargill’in kapatılması gerektiğiyle ilgili grup sözcümüz görüşlerimizi dile getirdi.

Karaağız Biyokütle Tesisi ile ilgili AKP’li Çevre Komisyon başkanının ilgisi nedeniyle bu çalışmadan çekilmesinin ardından AKP’li komisyon üyeleri ile herkesin tatile gittiği bir bayram arife günü Karaağız’a gittik. Köylülerle konuştuk, inceledik. Komisyona Kayıhan Pala Hoca’yı ve Avukat Eralp Atabek’i davet ettik, bize sunum yapıp anlattılar. İlgili il müdürlükleri ile görüştük. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunu bölgeye yönlendiren, rapor isteyen de komisyon. Belki projenin iptali için önemli bir gelişmeye önayak olduk.
 *** 
Ve Yunuseli Havalimanı alanı. Mart 2019, artık son önergelerimizi veriyorduk. Sanırım bu kent için en önemli konulardan biri buranın geleceğiydi. Size ekte bu önergeyi yolluyorum. Açıkçası komisyondan nasıl bir karar çıktı takip edemedim. 2019 yaz aylarında Bursa Meclis üyeleri eğitimi sırasında kendilerine bu önergenin vasiyetimiz olduğunu söyledim. Ama muhtemelen olumsuz rapor çıkmış olmalı.
 *** 
Yüksel Bey, bir kent yöneticisi olarak doğru kararlar almak için kent odakları ile birlikte çalışmak, kent mücadelelerinde belediye ile bu odaklar (odalar, STK’lar, platformlar vb.) arasında köprü kurmak, destek vermek bizim için çok önemliydi. Biraz görülmez adam gibiydik ama ben iyi şeyler yaptığımıza inanıyorum. Sanıyorum Meclis üyeliğim süresince en mutlu olduğum anlar, ortağı olmaya çalıştığımız bu mücadelelerden iyi sonuçlar aldığımız zamanlardı. Özür diliyorum biraz uzun yazdım ama pek kimse bilmiyor çalışmalarımızı. İçimi döktüm galiba… Umarım yeni Meclis üye arkadaşlarımız da bu mücadelenin bir parçası olmaya çalışıp, Bursa için güzel sonuç alabilirler.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.