“Bir gün değil her zaman engellilerimizin yanındayız!”

Hamiyet Özenli Başkanlığındaki Karacabey AK Parti İlçe Kadın Kolları Yönetimi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, engellileri unutmadı. Karacabey Tüm Engelliler Kültür, Sanat, Dayanışma ve Spor Derneği binası olan Şehit Polis Levent Fırtına Engelsiz Yaşam Merkezi’ni ziyaret eden AK Parti Kadın Kolları Yönetimi Dernek Başkanı Kağan Erdem ve tüm üyelerin anlamlı günlerini kutladı. AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli, Başkan Kağan Erdem’den dernek faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Tüm engelliler adına söz alan Dernek Başkanı Kağan Erdem ve Başkan Yardımcısı Hasan Duman Hamiyet Özenli’ye istek ve taleplerini bildirdi. Özenli de en kısa zamanda çözülmesi adına elinden geleni yapacağının sözünü verdi.
Samimi bir ortamda geçen ziyarette tüm üyelerle sohbet eden AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Özenli, “Bizlerin tüm mücadelesinde engelleri de ortadan kaldırmak yer alıyor. Her yaptığımız işi, engelsiz bir Karacabey’i de işin içine katarak yapıyoruz. Çok güzel ki Türkiye’ye örnek olacak çalışmalara imza atan bir derneğimiz ve aktif üyeleri var. Belediyemiz öncülüğünde onlara çok güzel bir tesis kazandırıldı. Ve başarıları faaliyetlerini görünce onlarla gurur duyuyoruz” dedi.
‘Hepimiz birer engelli adayıyız ve en büyük engel sevgisizliktir’ diyen Özenli, engellilerin AK Parti için değerli olduğunu; yapılan hizmetler, yasal değişiklikler ve katkılarla gösterdiklerini belirterek, “1923’ten itibaren AK Parti Hükümeti gelene kadar engellilerle ilgili hiçbir yasa yapılmadı. İlk defa Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde ‘Özürlüler Yasası’ adı altında çalışmalar düzenlendi. Engelliler, AK Parti döneminde değer buldu ve önlerindeki engeller kaldırıldı” dedi.
Engelli çocuk ve ailelerin yılda bir kez değil 365 gün her zaman ve her daim yanlarında olduklarını belirten Başkan Hamiyet Özenli, hayatı paylaşmada hiçbir engelin bulunmadığına dikkat çekti. Özenli, “Önce ‘insan’ diyen, insanı ‘yaratılmışların en şereflisi’ olarak gören bir geleneğin mensupları olarak bizler, her konuda engelli kardeşlerimizin yanında yer almaya, onların hayatlarını kolaylaştırmaya büyük önem veriyoruz. İlçemizdeki tüm engellilerimizin AK Parti Hükümetleri sayesinde kazandıkları haklardan yararlanması adına sürekli kurumlarımızla işbirliği içerisindeyiz. Karacabey’de nerde bir engelli vatandaşımız varsa, her zaman en büyük desteği vermeye çalışıyoruz. Bu vatandaşlarımıza Engelli Maaşı ve onlara bakan kişilere Bakıcı Maaşı bağlanması konusundaki işlemlerinde elimizden gelen her yardımı yapıyoruz. Ayrıca engelli seviyesi yüksek olan vatandaşlarımızın ‘Evde Bakım, Sağlık ve Temizlik Hizmeti’ almasını sağlamaya çalışıyoruz. Belediyemiz ile işbirliği içinde engellilerimizin tekerlekli sandalye ihtiyacını gidermede yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.
2005 yılında yayımlanan Engelliler Kanunu ve alt düzenlemeleriyle Türkiye’de ilk kez engelliler hukukunu oluşturduklarını belirten Özenli, “Devrim niteliğinde bir düzenlemeyle engellilerimize yönelik pozitif ayrımcılığı 2010 yılında anayasal güvence altına aldık. Erişilebilirlik kapsamında başta eğitim ve sağlık olmak üzere her türlü hizmete kolaylıkla ulaşabilmelerini istiyoruz. Ücretsiz seyahatten özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz eğitime kadar engellilerimize pek çok imkan sağladık. Engelli çocuklarımız okullarda ve rehabilitasyon merkezlerinde her türlü eğitimi ücretsiz olarak alabilmekte ve aileler çocuklarını artık evlerine hapsetmemektedir. Engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı sağladık. Engellilerin çalışma hayatına katılımları konusunda da büyük ilerlemeler kaydettik. Engelli çalıştırma zorunluluğu getirdik, engelli iş koçluğu başlattırdık, E-KPSS ile kamuda engelli memur ataması başlattık. 2002’de 5 bin iken, bugün bu rakamı 10 kattan fazla artırarak 56 bine yükselttik. Engelli hizmetlerinin daha yaygın ve nitelikli hale gelmesi ve haklarının iyileştirilmesi konusunda için çabalıyoruz.
Önem verdiğimiz konulardan biri de engellilerimizin aile yanında bakımını sağlamak. Aile odaklı yaşam vizyonumuz var. Bakıma muhtaç engellilerimiz için 2007 yılında başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında 513 bin engelli vatandaşımız için yaklaşık 7 milyar liralık ödeme yaptık. Hayatlarını kendi başlarına sürdüremeyen engelli kardeşlerimize ve ailelerine yatılı bakım hizmetlerimizi sürdürüyoruz. 354 bakım merkezinde 27 bini aşkın engellimize hizmet sunmanın gururunu yaşıyoruz. 2002 yılında 2 bin 600 engelli, kurum bakımı için sıra beklemekteydi. Şu anda bakım için sıra bekleyen engelli vatandaşımız bulunmamaktadır. Engellilerin uzuv kayıpları dahil olmak üzere sağlık raporları süresiz oldu.
Engelli vatandaşlarımız için yapılanların hiçbirini asla bir lütuf olarak görmedik. Engellilerimiz ile ilgili çok yol aldık. Ancak, yapılacak daha çok işimiz var. Engellilerin ve onların haklarının hatırlanmasının günler ve haftalarla sınırlandırılmaması gerektiğinin bilinci içindeyiz. Hayatın her alanında engellilere ve ailelerine yönelik çalışmalarımız artarak devam edecektir. Dünya Engelliler Günü’nün engelli vatandaşlarımız ve tüm dünyadaki engelliler için hayırlara vesile olmasını diliyor, onların sevgi, saygı ve hoşgörüye boğulduğu günler görmelerini temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.