Belediye logosu değişiyor

Karacabey Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı önceki akşam gerçekleşti. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan başkanlığındaki toplantıda en çarpıcı gündem Karacabey Belediyesi Logo değişikliği oldu.
Gündemdeki diğer maddeler karara bağlanırken, Yazı İşleri Müdürlüğü’nün logo değişikliği önerisi İç İşleri Komisyonu’na havale edildi. Karara bağlanması gereken logo değişikliği için, 14 Ekim 2015 Çarşamba günü yeniden toplanılacağı belirtildi.
Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda 10 madde karara bağlandı. Belediye’nin yeni logosu tanıtılırken, daha çok eskisinin düzenlenmiş olduğu görüldü. Meclis üyeleri şehrin logosu için yarışma düzenlenmesi önerisinde bulundu. Belediye Meclis üyeleri logo ile ilgili karar vermek için önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelecek.
Yeni logoyla ilgili yapılan açıklamada, “Karacabey Belediyesi’nin bu zamana dek kullandığı logo günümüz tasarımına ve kullanım alanlarına uyumluluk noktasında zaman zaman sıkıntı yaratmaktadır. Bu anlamda yıllardır kullanılan logoyu değiştirme yerine sadece birkaç görsel üzerinde değişiklik yapmıştır. Özellikle kumaş baskılarda logo içerisinde bulunan İmaret Camii’nin 2 boyutlu çizimi, çok küçük detaylarla çizilmiş olması nedeniyle görselin bütünlüğü etkileniyor. Bunun yanında vektörel bir çalışması arşivlerde yer almadığı için büyük baskı tekniklerinde (Araç Giydirme, Kaplama veya büyük ebatlarda baskı) çözünürlük kaybı sebebiyle ayrıca bir problem oluşmaktadır. İnsanlarda bu zamana kadarki algıyı kökten değiştirmek yerine logo içerisindeki İmaret Camii’nin orijinal bir fotoğraftan aynı yerine silüet olarak yeniden düzenlenmiş, logonun üst parçasındaki koyu mavi tonlamalı ve çizgili kısımların kaldırılarak yerine daha sıcak renklerden oluşan bir uyum ile Karacabey’in su şehri olması yansıtılmış ve 3 ton maviden oluşan su figürü eklenmiştir. Bu şekilde logo değiştirilmeden yerine günümüz tasarım anlayışı ve baskı tekniklerine uyumlu hale getirilmiştir.
Kurumsal bir kimliğin vitrini niteliğindeki logonun sade kalması ve geçmiş logodan köklü değişikliklerle ayrılmaması için titizlikle üzerinde çalışılmıştır.
Bunun yanında ‘Marka Kent’ olma yolunda ilerleyen Karacabey’in artık bir şehir logosuna kavuşturulması için önümüzdeki zaman diliminde bir çalışma yapılması planlanmaktadır. Pek çok vatandaş tarafından belediye logosunun şehrin logosu gibi algılanıyor olsa da, aslında Bursa Büyükşehir’in çalışmalarında bunun örneğini görebiliriz. Ulu Şehir temalı yapılmış olan lale figürlü yeni logo Bursa şehrinin logosu olarak 1 yıl kadar önce kabul edilmiştir. Mavi fonda yıldızları bulunan logo ise, Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal logosudur. Karacabey’in de artık bu anlamda Kaymakamlık, Belediye ve Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ile birlikte yeni bir şehir logosu kazandırılması için çalışma yapması gerekir. Özellikle ulusal çapta yapılacak bir yarışma ile daha geniş kitlelere ulaşılarak farklı tasarımlarla Karacabey’in değerlerini yansıtan bir şehir logosu kazandırılmalıdır.” denildi.
Eylül ayı Meclis Toplantısı’nda tartışılan Akçakoyun Mahallesi sınırları içerisinde mülkiyeti Belediye’ye ait 17 bin 839 metrekarelik tarla vasfındaki arazinin ‘kamu yararı’na alınmasıyla ilgili konu, İçişleri Komisyonu’ndan geldiği şekliyle oy çokluğuyla kabul edildi.
Daha önce MHP’li meclis üyeleri, bu yerin ‘kamu yararı’na alınması durumunda birahanelerin söz konusu bölgeye taşınması gündeminde, bölgenin Boğaz yolu üzerinde verimli tarım arazisi olmasını gerekçe göstererek başka bir yer bulunması önerisi getirmişti.
Bu konuda açıklama yapan Belediye Başkanı Ali Özkan, “Buraya ne için toplanıyoruz. Öneri sunuyoruz. Meclis üyelerinden de yapıcı öneriler bekliyoruz. Biz illa ki birahaneleri bu bölgeye taşıyalım demiyoruz. Sadece bu bir öneridir. Birahaneler konusunda öneriniz varsa söyleyiniz. Bu Karacabey’in kanayan yarasıdır. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. Şu an için bu yer sadece kamu yararına alınmıştır.” dedi.
CHP’li Kemal Ziya Koşaner ise, Soğan Pazarı arkası Parçaboyu Mevkii tarafında belediyeye ait yerlerin olduğunu belirtti. Başkan Ali Özkan da, Fen İşleri yetkililerine söz konusu yerlerin incelenmesi talimatını verdi.
Gündemin 7. maddesinde ise, bu yıl Süper Amatör Küme’de mücadele eden ve BAL Ligi’ni hedefleyen Karacabey Belediyespor’a bütçeden binde 7 olan nakdi yardımın binde 12’ye çıkartılması konusu oy birliğiyle kabul edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.