Başkan Alinur Aktaş’a kendi cephesinden yanıt geldi!

Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Makamı’nda geçirdiği bin günün hesabını verdi.

Yaptıklarını anlattı, geniş bir şekilde kamuoyuna yansıdı.

Biz de dilimiz döndüğünce yaptıklarının yanı sıra yapamadıklarını yazdık.

Bizim bakış açımız dışarıdan, gözleme dayalı, yurttaşların yakınmalarını esas alan görüşlerdi.

 ***

Ancak daha içeriden bir gözün bakışına da ihtiyaç vardı.

Nitekim, o konuda sorunları, gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde izleyen, gözleyen içeriden bir mesaj aldım.

Geçmiş dönem Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önemli yöneticilerinden biri konuyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Bu eski önemli yönetici iletisine “Alinur Aktaş’ın yaptık dedikleri” başlığını koymuş…

Ve şöyle devam etmiş:

“- Döner kavşakların kaldırılarak, trafiğin hızlandırılması…

Proje, Altepe zamanında gündeme getirildi. İlk deneme üç bacağından ötürü uygulamanın daha kolay olacağı Polis Okulu Kavşağı’nda yapıldı. Olumlu görülünce Orhaneli Kavşağı’na uygulandı. İyileştirmeler gözlemle yapıldı. Akıllı kavşak ve kavşakta son anda geçişleri önleyecek denetimli ‘off-set’ uygulaması yapılamadan yönetim değişti.

Beşevler Kavşağı, Eğitimciler Caddesi, Çakır Okulu U dönüşü dahil…

Esentepe Kavşağı, Yüksek ihtisas Kavşağı vs. yapılanların tümü programda idi.

Sadece İnegöl içine buradan örnek alınarak yapılan iki adet kavşak o sırada düşünülmemişti. Kavşaklar halen akıllı hale getirilmediğinden, dört kolda sekiz faz yerine, dört faz çalıştırıldığından ve 5 dakikaya varan ‘cycle’ süreleri nedeniyle bekleme süreleri uzamıştır.

– Acemler Kavşağı…

Yapılan loop, köprü, Mihraplı arkası bağlantı, Mezarlıklar Müdürlüğü’nün önünü genişletme tümü önceden hazırlanan projelerdir. Öneri aşamasında olan viyadük uygun olmayacağından iptal edilmiş, ancak yeni yönetimce nedense yeniden gündeme getirilmiş, sonra vazgeçilmiştir. Burada planlanan Yakın Çevre Yolu’nu doğrudan Mudanya Kavşağı’na bağlamaktı. Ancak gündeme getirilmemiştir.

BURSARAY/BURULAŞ…

Asansörler belli programla tümü yenileniyordu. 13 adet eksik kalmıştı. Ayrıca Şehreküstü çıkışı ve Demirtaşpaşa Abdal Cami çıkışına asansör ilave edilecekti. Diğerleri yapılmış, Abdal Cami önü yapılmamıştır.

Sinyalizasyon iyileştirme için teklifler alınmış, ön proje hazırlanmış. Siemens çok pahalı olduğundan BBR firmasında karar kılınmıştı. 2018 bütçesine konulup yaptırılacaktı. Yeni proje gibi sunulmaktadır.

Odunluk İstasyonu projesi hazırlanmış, SURYAPI ile anlaşılmıştı. Yeni bir proje değildir.

Bilet sistemini işleten ‘e-kent’ firmasının yolsuzluğu nedeni ile BURULAŞ bünyesine alınmış ve başarı ile işletilmekte idi. Hatta Antep, Kayseri gibi bazı şehirler bizim kendi sistemlerini işletmemiz konusunda niyet bildiriminde bulunmuşlar idi. Ancak yeni yönetim işi yeniden kötü tecrübeye rağmen dışarı vermiş. BURULAŞ’ın ‘e-kent’e olan tazminat davasını geri çekmiş. Bilirkişinin ‘Nitelikli dolandırıcılık var’ tespitine rağmen savcılık şikayetinden vazgeçmiştir. En az 10 milyon lira yolsuzluğun üstü kapatılmıştır.

Tek özgün proje olarak BURSARAY girişlerinin üstü plastik elemanlarla kapatılmış, pandemi dönemine uygun olmayan ve çok çabuk kirlenen bir ortam yaratılmıştır. Sürekli yağmur yağan ülkelerde dahi böyle bir uygulama yoktur.

Ülkemizde ilk kez BURULAŞ tarafından başlatılan ve Samsun başta olmak üzere diğer şehirlerin örnek aldığı ‘microbüs’ projesi amacı dışında özel otobüsçülerin gönlünü hoş etme projesine döndürülmüş, 3 kilometreyi geçmeyen ve kırsal hatlarda uygulanması gerekirken Fethiye-Heykel gibi uzun şehir içi hatlarda da uygulanmaya başlamıştır. Karaman gibi küçük şehirler dahi körüklü otobüs alırken, 3 milyon nüfuslu Bursa dünyada örneği olmayan şekilde minibüs cenneti olmuştur.

Halk otobüslerine yasalarda olmayan şekilde ücretsiz binen yolcu başına, bakanlık bedel ödemesine rağmen ek olarak bedel ödenmeye başlanmıştır. Seçim sonrası daha mazbata almadan otobüsçülerle toplantı yapılarak bedel arttırılmıştır.

Otobüslerin hangi kritere göre alım yapıldığı belli değildir. Kasko değerinin çok üstünde 2017 model otobüsler alınmış ve bunların Katarlı firmaya verilerek onun tarafından işlettirileceği duyumları bulunmaktadır. BURULAŞ otobüslerini çalıştırmaktan aciz midir? Yeni bir TELEKOM olayı mı yaşanacaktır?

BURULAŞ geçmiş yıllarda sürekli kar elde ettiği halde pandemi etkisi olmayan 2019 yılında 75 milyon zarar etmiştir. 4 adet uçak, 3 adet gemi başta olmak üzere çok sayıda varlığın satıldığı ve otobüs biletlerine enflasyonun üzerinde yüzde 35.7 zam yapılarak 2.80 liradan 3.80 liraya çıkartıldığı halde bu zarar oluşmuştur. BURULAŞ’ta Kasım 2017’den sonra kaç kişi ek olarak işe alınmıştır? Birçok işletme kapatılıp varlıklar satıldığı halde neden eleman ilavesi yapılmıştır?

AK Parti mitinglerine taşıma yapan BURULAŞ’a haksız fatura kesen ‘Enestur’a ödenen fazla fatura bedelinin 600 bin lira olduğu söylenmektedir. Neden ödenmiştir?

BESAŞ…

Mevcut fabrikanın şehrin dışına taşınması lojistik zorluklar ortaya çıkaracak. Bu acaba komşu arsanın değerini arttırmak için midir? Taze ekmek vatandaş alamayacak mıdır?

Keles süt tesisi ne durumdadır?

 ***

BURFAŞ…

Yandaşlara verilen büfe, bisiklet çalıştırma izni vs. ile Mihraplı ve Botanik parkları özelliklerini yitirmişlerdir. Botanik Park otoparkının ücretli olması yürüyüş yapmaya gelen vatandaşları caydırmaktadır.”

 ***

Teknik konuları iyi bilen bu yöneticinin söylediklerini Bursa kamuoyunun dikkatine sunuyorum.

Ve yazıma iki olumlu notla yazıma devam ediyorum.

 ***

Buraya kadar eleştirileri ve kamuoyunun merak ettiği soruları aktardım.

İki alanda da övgüyü hak ediyor Başkan Alinur Aktaş…

 ***

Birincisi, Recep Altepe döneminde Bursa’nın, özellikle Nilüfer’in rantının birkaç yükleniciye geçmesine yol açan 0.50 katsayının ortadan kaldırılmasıydı. Zira o emsal 0.50 ile kalmayıp 2’ye, 3’e çıkıyor, bu da uygulamanın olumlu örneklerini gölgede bırakıyordu.

Başkan Aktaş, kentsel dönüşüm adı altında yapılmaya çalışılan yağmayı durdurdu.

İkincisi Hanlar Bölgesi’nin açılması, buradaki çirkin yapıların ortadan kaldırılıp, şehir merkezinin bir zümrüt gibi ortaya çıkması…

Atılan ilk adımlar, şimdilik kamu binaları da olsa olumlu…

Ancak Yeni Karamürsel-Boyner binası yıkılmadan Hanlar Bölgesi’nin önü açılamaz.

Acaba Başkan Aktaş Hanlar Bölgesi’nin önünde bir büyük kaya gibi duran o binayı yıkabilecek mi?

İzleyip göreceğiz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.