“Başak Kart sadece çiftçi ve besicilere hizmet etmeli!”

Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, KTSO ile Borsa’nın Ziraat Bankası ile yaptığı Başak Kart’ protokolü ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Çiftçinin kredi kartına göz dikildiğini söyleyen Başkan Karaca, “Kuruluş amacı çiftçiye hizmet olan ve adı üstünde tarım sembolünde ‘Başak’ bulunan bir kredi kartı tüccar ve sanayicinin kullanımına nasıl açılır? Başak Kart’ın derhal ve sadece kendi sahipleri olan çiftçi ve besicilere hizmet etmesi gerekmektedir. Borsa ve Ticaret Odaları’nın çiftçiye gölge etmemesi sağlanmalıdır” dedi.

Protokolün çiftçiler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandığını ileri süren Karaca açıklamasında;  “Geçtiğimiz günlerde Bursa ve Karacabey Ticaret Odası ve Borsa başkanlarının ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, Ziraat Bankası’nın çiftçi ve hayvan yetiştiricileri için ihdas ettiği, ‘Başak Kart’tan tüm borsa ve ticaret odası üyelerinin de istifade edebileceğini duyurması, çiftçilerimiz tarafından tepki ile karşılanmıştır.

Bu nasıl bir çelişkidir? Kuruluş amacı çiftçiye hizmet olan ve adı üstünde tarım sembolünde ‘Başak’ bulunan bir kredi kartı tüccar ve sanayicinin kullanımına nasıl açılır? Pandemi döneminde sağlık çalışanlarından sonra, en çok zorlanan ve en çok fedakarlık göstererek ülke insanlarını doyurmaya çalışan çiftçilerimize bu uygulama reva mıdır? Esnafı fonlayan Halk Bankası, sanayiciyi fonlayan Sanayi ve Kalkınma Bankası varken, neden çiftçilerin bankası devreye sokuluyor?  Medya sektörüne bile çok uygun şartlarda kredi verebilen Ziraat Bankası, asli görevini (çiftçiye hizmet) yerine getirebilecek midir?

Ziraat Bankası bir ihtisas bankasıdır. Personeli tarım ve hayvancılık bankacılığında uzmanlaşmıştır. Bu insanları uzmanlık alanlarının dışında ve çok yoğun bir mesaiye mecbur bırakmak asli görevlerini layığı ile yapmalarına mani olmayacak mıdır?

Ziraat Bankası personeli, diğer bankalardaki meslektaşlarından 2-3 kat fazla çalışmakta ve çok yorulmaktadır. Tüm dünyada önümüzdeki yıllarda iklim değişikliği ve kuraklıktan dolayı tarımsal üretimin çok zorlaşacağı, hatta kıtlık bile yaşanabileceği belirtilmektedir. Son yıllarda aktif çiftçi sayısı 683 bin kişi azalmıştır. Sektörde çalışan sayısı da 7 milyon kişiden 5 milyona düşmüştür. Son 15 yılda tarım ürünleri ithalatına tam 104,6 milyar dolar ödenmiştir.

Ziraat Odaları’nın hiç sesi çıkmamakta, çiftçi sorunlarını Esnaf Odaları Genel Başkanı Bendevi Palandöken dile getirmektedir. Ziraat Odaları’nın bu sessizliği iktidar partisine de zarar vermektedir. Sektör dışından gelen Tarım Bakanı sorunları tam olarak değerlendirememekte, bu da uygulamada birçok eksikliklere yol açmaktadır.

Başak Kart’ın derhal ve sadece kendi sahipleri olan çiftçi ve besicilere hizmet etmesi gerekmektedir. Borsa ve Ticaret Odaları’nın çiftçiye gölge etmemesi sağlanmalı, aksi halde alacak ve satacak mal bulamayacak ve dükkanlarını kapatacaklardır.” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.