Balığın kulağına kar suyu kaçtı, lezzetlendi!

*Karacabey’li balıkçılar “Kar ve soğuk havanın etkisiyle, balığın kulağına kar suyu kaçtı, lezzetlendi, büyüdü, fiyatlar da düştü” dedi.

Karacabey’de son günlerde kendini gösteren soğuk hava ve zaman zaman görülen kar yağışı, balık satışlarını hayli arttırırken vatandaşlar da en çok hamsiye ilgi gösteriyor.
Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan balığın insan sağlığı açısından birçok faydası olduğu bildirilirken, tüm yurtta etkisini gösteren soğuk havalar ve kar yağışları, balıkçıların yüzünü güldürdü. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar da balık tüketimini arttırdı. Balık alırken özellikle hamsiyi tercih eden vatandaşlar, kışın balık yemeye özen gösterdiklerini belirttiler.
“Kar ile birlikte hamsiye çok fazla talep var”
Karacabey Balıkçılar Hali’ndeki balıkçılardan İsmail Yağız, soğuk hava ve zaman zaman görülen kar yağışının satışları arttırdığına dikkat çekerek, “Satışlarımız da soğuk hava ve kar yağışıyla beraber artmaya başladı. Denizlerde de karın yağmasıyla beraber balık çıkmaya başladı ve hamsi, uskumru, mezgit gibi balık çeşitleri de fazlalaştı. Balık soğuğu sever. Atalarımızın dediği gibi, ‘Balığın kulağına kar suyu kaçacak ki, yüzeye çıksınlar’ sözü denizin soğuması ve balığında en lezzetli döneminin habercisi anlamına geliyor. Bundan dolayı denizde balık fazlalaştı ve satışlarımız ikiye katlanmış durumda. Kar ile birlikte hamsiye çok fazla talep var. Balık satışlarımızın yarısından fazlası hamsi oluyor” dedi.
Balık satıcısı İsmail Yağız, “Hamsi geçen hafta 15 Liraydı bugün 10 Lira oldu. Palamutlar 20 Liraydı bugün 5 ila 10 Lira arasında, Mezgit yine düşüşte, Sardalya ise 5 Lira’dan tezgahlarımızda satışa sunulmaktadır. Yeni Yıl’la birlikte zam yağmuru yaşanırken, balık da tam tersi fiyatlar düştü. Balıklar bollaştı, hem de daha lezzetlendi. Fiyatlar da ucuzladı. Karın olumlu yanı ilerleyen günlerde fırtına da olursa çinekop biraz daha düşer. Müşteri pahalı olduğu için geliyordu, boş dönüyordu. Şimdi ucuz olunca hem biz bol satacağız, hem de müşteri boş gitmeyecek” diye konuştu.
Araştırmacılar da “Balıkların solungaçlarındaki hava kesecikleri, kar sularından etkilenir ve balıkları hasta eder. Tabii ki balıklarda bu yüzden su yüzeyine çıkar ve kolayca yakalanır. Balığın en lezzetli dönemi kış aylarıdır” ifadesi kullanıldı.
Sağlık Deposu Balık!
Balığın birçok hastalığı önlemede önemli rol oynadığını belirten uzmanlar, “Besin değeri olarak oldukça yüksek olan balık, vitamin ve mineral açısından da zengin olması nedeniyle birçok hastalığa karşı kalkan görevi görmektedir. Balık demek, sağlık demek. Haftada 2 kez balık tüketmek, kalp ve damar hastalıkları, cilt hastalıkları, kanser, şeker hastalığı, romatizma, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Balık yaşamın her döneminde yenmesi gereklidir. İnsanların bebeklikten gelişim çağına, yetişkinlik dönemine kadar her evrede balık yemesi, zeka gelişimi açısından önemlidir. Balık, hazmedilmesi en kolay protein kaynağıdır. Balığın içerisindeki aminoasitler ve yağlar, diğer besin kaynaklarından farklıdır. Omega 3, omega 6 ve yağ asitleri, sadece balık etinde bulunan asitlerdir ve başka besin maddelerinden alınamaz. Balığı yeme şekli konusunda ise kızartma değil buğulama, haşlama, ızgara veya kendi suyunda fırında pişirilmesi daha sağlıklıdır” dedi.
Balığın sağlık deposu olduğun ifade eden uzmanlar, balık tüketmenin 10 faydasını anlattı;
“1. Gripten koruyor
Kış geldi, grip sezonu açıldı. Soğuk havanın kar yağışıyla birlikte kendini hissettirmesiyle çok sık kapımızı çalabilecek olan gribe karşı balık çok önemli bir kalkan. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine son derece fayda sağlıyor. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Siz siz olun tam da sezonu açılmışken haftada 2 kez balık yemeyi ihmal etmeyin.
2. Şifalı yağların kaynağı
Balıkta diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega-3 yağ asitleri bulunuyor. Omega-3 vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağ. Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega-3’ten en zengin balıklar. Yapılan çalışmalar Omega-3’ün sağlık açısından sayısız faydasını ortaya koyuyor.
3. Zeka gelişimini destekliyor
Balık iyottan zengin bir besin kaynağı ve iyot zeka gelişiminde önemli rol oynuyor. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülüyor. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarında artış olduğu saptanmış durumda. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynuyor.
4. Kalp dostu
Balığın tam bir kalp dostudur. Sağlık için mutlaka sofranızda balığa yer verin. Balığın içerisindeki omega 3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırıyor. Kandaki trigliserit yani serbest yağların düşürülmesini sağlıyor. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden koruyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlıyor.
5. Kemikleri güçlendiriyor
Sayısız faydası olan balık kemikleri de güçlendiriyor. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengindir ve bu da kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Balığın bu özelliği dolayısıyla kemik erimesi sorunu yaşayanların, menopoz dönemindeki kadınların ve yaşlıların bol bol balık tüketmesi tavsiye ediliyor.
6. Kaliteli protein kaynağı
Proteinler vücut için çok önemli besin unsurları. Vücudun bir anlamda çimentosunu oluşturuyor. Hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için olmazsa olmaz besin öğeleri. Ancak yağlarda olduğu gibi onları depolayamıyoruz. Sürekli tüketerek vücudumuza kazandırmamız gerekiyor. Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturuyor. Balık da en önemli yüksek değerli protein kaynağı olarak öne çıkıyor.
7. Depresyondan koruyor
Yoğun iş ortamı ve günlük hayatın koşuşturmacasında sorunlar üst üste gelebiliyor. Hele de kişilik itibariyle yatkın olanlarda stres yerini depresyona da bırakabiliyor. Yapılan çalışmalar özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega-3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koyuyor.
8. Diyabete karşı balık tüketin
Özellikle bazı balık türlerinde bolca bulunan Omega-3 gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltıyor. İnsülinin işlevini artırıyor, tip 2 diyabete karşı koruma sağlıyor. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi çok faydalı.
9. Alzheimer riskini düşürüyor
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın hastalığı olarak gittikçe daha sık görülen Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşıyor. Zira balık yağının ve Omega-3 yağ asitinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesi. Alzheimer’ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeli.
10. Romatoid Artrit’e faydalı
Omega-3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenleri. Özellikle artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin önemli faydaları olduğu belirtiliyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.