Ayaksız kertenkelenin nesli tehlikede!

Karacabey'in doğa harikalarından Longoz Ormanları'nda ilginç bir canlı daha kayıtlara geçti. Oluklu kertenkele olarak bilenen ve bölgede yeni fotoğraflanan bu sürüngen türü, ayakları olmamasından dolayı yılan sanılarak insanlar tarafından görüldüğü yerde öldürülüyor. Bu yüzden sayıları giderek azalan ayaksız kertenkeleler büyük bir tehdit altına giriyor.
Köylüler tarafından kör yılan olarak bilinen ve dış görünüşüne aldanarak zehirli olduğu sanılıp her görüldüğü yerde öldürülen bu sürüngenlerin popülasyonlarında gün geçtikçe azalma görülüyor.
Türkiye'de nemli ve koyu ormanlık alanlarda rastlanılan ve sert derisi ve iri gövdesiyle ürkütücü bir görünüme sahip bu sürüngen'in Karacabey Longoz Ormanı'ndan daha önce alınmış bir kaydı bulunmuyordu.
Karacabeyli doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından fotoğraflanan bu tür ile Karacabey Longoz'unun kuşlar, memeliler ve endemik bitki türlerinden sonra sürüngenler açısından da oldukça önemli olduğu ortaya çıkmış oldu.
Kuşlar ve memeli hayvanlar için hayati önem taşıyan Karacabey Longozu ve Karacabey Dalyan Gölü sürüngen popülasyonunda da doğa bilimcilerin dikkatlerini üzerine çekiyor.
Fotoğrafın sahibi Alper Tüydeş ise “Bu kertenkele türü, ayakları olmadığı ve sürünerek hareket ettiği için gören insanlar tarafından yılan sanılıyor. Bende ilk gördüğüm anda yılan sanmıştım ama sonrasında yaptığım araştırmalarda bunun tamamen zehirsiz bir tür olan oluklu kertenkele olduğunu öğrendim. Fotoğrafı gösterdiğim köylüler de bana bu canlının kör yılan olduğunu ve çok zehirli olduğu için gördükleri yerde öldürdüklerini dile getirmişti. Bende yaptığım araştırmaların ardından bu canlının zehirsiz olduğunu ve doğada giderek nadir görüldüğünü, öldürülmemesi gerektiğini ifade ettim. Umuyorum ki bundan böyle bilinçsiz hareket sonucu sayıları giderek azalan bu türün nesli dahada tehlike altına girmez. Karacabey Longozu ve Dalyan Gölü'nün önemi her geçen gün kaydedilen yeni türleri oraya çıkıyor” şeklinde konuştu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.