“Asrın Projesi”nde değişiklik

Ak Parti Hükümetinin, “Asrın projesi” olarak nitelendirdiği ve büyük bir önemle üzerinde durduğu İstanbul-Gebze-Orhangazi-İzmir otoban projesinde güzergah değişti.
Buna göre, Mustafakemalpaşa’nın Çördük ve Paşalar köyleri yakınından geçmesi planlanan otoban, yeni belirlenen güzergaha göre Uluabat gölünün güneyinden değil, kuzeyinden geçecek ve şuan ki mevcut yol ile paralel ilerleyecek.
İstanbul-Gebze-Orhangazi-İzmir otoban projesi ile ilgili olarak yetkililer geçtiğimiz Ocak ayı başında Çördük köyünde bir bilgilendirme toplantısı yapmak istemiş ancak köylülerin ve sivil toplum örgütlerinin protestoları nedeni ile toplantı gerçekleştirilememişti. Köylüler, söz konusu projenin tarım arazilerine zarar vereceğini savunurken, sivil toplum kuruluşları ise projenin, koruma altında bulunan Uluabat gölüne ve göldeki doğal yaşama zarar vereceğini belirterek güzergahın değiştirilmesi yönünde taleplerini iletmişlerdi.
Güzergah üzerinde bulunan Paşalar köyünde halen devam eden tarihi kazılarında göz önünde bulundurulmasını isteyen vatandaşların uyarılarını dikkate alacaklarını belirten yetkililer bilgilendirme toplantısını yapamadan köyden ayrılmışlardı.
Sedat Yalçın konuyu Ankara’ya taşıdı
Yüklenici firmanın yetkilileri, Orhangazi ilçesindeki bilgilendirme toplantısında da protestolarla karşılaşmış ve toplantıyı yapamadan ilçeden ayrılmışlardı.
Her iki ilçede vatandaşlar tarafından gösterilen tepkileri Ankara’ya taşıyan Ak Parti Bursa il başkanı Sedat Yalçın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşerek bölgenin özelliklerini anlatmış ve Bakan Yıldırım’dan güzergah değişikliği istemişti.
Yapılan incelemelerin ardından, son dönemin en büyük ulaşım projesi olan İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun Bursa-İzmir etabında yol planlandığı gibi Uluabat Gölü’nün güneyinden değil, şu anda kullanılan Bursa-İzmir Yolu’na paralel olarak gölün kuzeyinden geçecek.
Ulaştırma Bakanlığı’nın kabul ettiği bu güzergah değişikliği, Uluabat Gölü’nü kurtaran çevre zaferi olarak nitelendiriliyor. Öte yandan söz konusu projenin yüklenici firmalar tarafından kredi anlaşmalarının tamamlandığı ve 18 Kasım 2011 tarihine kadar güzergah üzerindeki şantiyelerin kurularak etaplar halinde yolun yapımına başlanacağı öğrenildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.